rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Offensief in de tarievendip: 6 aandelen voor koopjesjagers met lef

President Trump is vastbesloten de tarieven alleen te verlagen als hij er iets voor terugkrijgt, maar Barron's betwijfelt of hij dat volhoudt. In zwaar getroffen sectoren zijn nu wel koopjes te vinden.

Offensief in de tarievendip: 6 aandelen voor koopjesjagers met lef

Elke beursdaling is anders en een zoals deze hebben we zelden gezien, veroorzaakt door een presidentieel besluit dat in de komende weken of maanden kan worden teruggedraaid of aangepast.

Als je de dreigende impact van de tarieven wegstreept, ziet de Amerikaanse economie er redelijk goed uit, zoals het afgelopen vrijdag gepubliceerde werkgelegenheidsrapport over maart suggereert. 

De negatieve reactie van de markt en de groeiende onrust onder Republikeinen in het Congres in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van 2026 zouden de Trump-tarieven zomaar weer op losse schroeven kunnen zetten, aldus Barron's. Er is sowieso sprake van onderhandelingsruimte, en over bijvoorbeeld Vietnam gaan alweer geruchten over een mildere behandeling - de reden dat het aandeel Nike opveerde vrijdag, want het bedrijf laat daar veel fabriceren.

Een agressieve strategie

Het is misschien tijd om defensieve sectoren als telecom, nutsbedrijven, tabak, schadeverzekeringen en basisconsumptiegoederen te kopen, die goed stand hielden in de laatste dip.

Een andere strategie is om alvast de zwakke groepen te kopen. Dat zijn dan detailhandelaren, banken, luchtvaartmaatschappijen, huizenbouwers en grondstoffenproducenten. Dat kan met ETF's: de Energy Select Sector SPDR (XLE), Invesco KBW Bank (KBWB), U.S. Global Jets (JETS) of SPDR S&P Retail (XRT), of door de sterkste bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren te kopen. Barron's noemt er zes.

JP Morgan

De koers van de marktleider in de banksector is met 25% gedaald sinds de piek in februari tot 11,5 keer de verwachte winst voor dit jaar. Dat brengt het dividend op 2,7%. JPMorgan Chase is een favoriet van bankanalist Mike Mayo van Wells Fargo, die het hoge rendement, de enorme technologie-uitgaven en de positie als winnaar van de deregulering door de regering-Trump als voordelen noemt. Mayo heeft een koersdoel van $300 voor het aandeel en is van mening dat “voortdurende winst van marktaandeel waarschijnlijk lijkt”.

Een belangrijk risico is de leningenportefeuille van 1,3 biljoen dollar. Het is mogelijk dat JPMorgan en andere banken een "stroppenpot" moeten opbouwen, wat op korte termijn de winst zou drukken. Volgens Mayo is onduidelijk wat de komende twee maanden zullen brengen, maar zien JPMorgan en andere bankaandelen er over een periode van twee jaar goed uit.

Delta Air Lines

Delta Air Lines is de ster van de luchtvaartindustrie dankzij succes in het maximaliseren van cabine-inkomsten met premium zitplaatsen, de lucratieve creditcardrelatie met American Express en de sinds de pandemie verbeterde balans.

De aandelen zijn met bijna 50% gedaald ten opzichte van de hoogste koersen van begin 2025 en zijn nu terug op het niveau van eind 2020, toen de sector diep in de rode cijfers en zwaar in de schulden zat.

Delta gaf een winstwaarschuwing af in het eerste kwartaal, maar het bedrijf wordt verhandeld tegen slechts zes keer de verlaagde winstramingen voor 2025. Analist Jamie Baker van J.P. Morgan Securities geeft een koopadvies en een agressief koersdoel van 83 dollar.

Lennar en D.R. Horton

Deze twee grote Amerikaanse huizenbouwers hebben elk een marktaandeel van ongeveer 10%. De aandelen zijn met meer dan 30% in koers gedaald ten opzichte van de piek in 2024. Ze worden momenteel verhandeld tegen ongeveer 10 keer de verwachte winst voor 2025.

Minder vraag naar huizen en de tarieven van Trump kunnen nieuwe huizen 5.000 tot 10.000 dollar duurder maken, en hogere prijzen en een tekort aan arbeidskrachten maken het bouwbedrijven lastig. Lennar en D.R. Horton hebben echter sterke balansen met weinig nettoschuld, en daarmee een goede uitgangspositie in deze markt. Vooral D.R. Horton weet de kosten daarbij laag te houden.

Intussen dalen de hypotheekrentes, wat de vraag naar huizen zou moeten doen aantrekken. Bij alle uitdagingen op de korte termijn blijven de fundamenten op de lange termijn sterk.

Amazon

De koers van Amazon.com is met 29% gedaald vanaf de piek in 2025 en het aandeel wordt verhandeld tegen ongeveer 25 keer de in 2025 verwachte winst. Dat is de laagste koers/winstverhouding sinds de beursgang eind jaren '90.

Hogere tarieven op internationale producten kunnen de vraag doen afnemen, en makkelijk 5% van de winst kosten. 80% van de winst komt echter uit Amazon Web Services - marktleider in de cloud - en uit advertenties.

Exxon Mobil

De aandelen van energiereus Exxon Mobil staan 17% lager dan begin oktober en worden verhandeld tegen 14 keer de geschatte winst voor 2025. Het dividend is nu 3,8%. De gediversifieerde winsten uit energieproductie, raffinage en chemicaliën beschermen het bedrijf beter dan de meeste van zijn concurrenten tegen lagere olieprijzen. 

Exxon is een favoriet van Morgan Stanley-analist Devin McDermott, die de “cultuur van innovatie, gedifferentieerde technologieën en duurzame concurrentievoordelen” roemt.

Freeport-McMoRan

Grondstoffenproducenten lijken wel de laatste plaats om in te beleggen aan de vooravond van een mogelijke recessie. Maar bij Freeport-McMoRan, een van de twee grootste koperproducenten ter wereld, lijkt een diepe recessie al ingeprijsd: de koers is dit jaar al met 23% gedaald en is terug bij de niveaus van 2020, ver onder de recente piek van bijna 55 dollar.

Freeport-McMoRan profiteert van de hogere koperprijzen, die nu $4,50 per pond bedragen, en recordprijzen voor goud. De vraag naar koper blijft sterk door groene energie, elektrische voertuigen en elektrificatie. Met gunstige trends in de sector en een sterke balans blijft Freeport-McMoRan goed gepositioneerd in de koper- en goudmarkten.

Lees ook: 'Be greedy when others are fearful' - is dat nu?