rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Zo berekende het Witte Huis de "oneerlijke tarieven"

Economen die hun vak serieus nemen, kunnen dit beter niet lezen.

Zo berekende het Witte Huis de "oneerlijke tarieven"

De wereld zat gisteravond met open mond te kijken naar de lange lijst met forse percentages die Donald Trump in de tuin van het Witte Huis presenteerde als basis voor zijn 'Liberation Day'-importheffingenbonanza, die de financiële markten nu de nodige hoofdpijn bezorgen.

Waar economen meteen over prakkizeerden: waar komen die getallen vandaan? Volgens Trump en zijn team hadden ze de 'oneerlijke tarieven' die andere landen oplegden aan de VS als uitgangspunt genomen, "inclusief valutamanipulatie en handelsbarrières", en omdat Trump koos voor een 'milde' aanpak, daar de helft van genomen als nieuwe Amerikaanse invoerheffing.

Maar veel van de percentages leken niet eens in de buurt te komen van de werkelijke hoogte van bestaande invoerheffingen. Een paar slimme rekenaars ontdekten vanochtend welk onthutsend simpel sommetje er ten grondslag ligt aan Trumps heffingentabel: deel het Amerikaanse handelstekort met een land door de Amerikaanse import uit dat land en voila: daar hebben we de 'oneerlijke tarieven'.

 Oftewel: de gewraakte 'oneerlijke tarieven' die andere landen aan Amerikaanse export zouden opleggen zijn niet anders dan het bestaande handelstekort (in goederen, Trump rekent diensten niet mee), waar doorgaans niets oneerlijks aan is. Zo werkt de wereld nu eenmaal. Zoals de FT uitlegt: je kunt bananenexporteurs niet kwalijk nemen dat er in de VS geen bananen groeien.  

"Let’s look at Bangladesh as an example. The US imported $8.4bn of goods from Bangladesh in 2024, giving it a $6.2bn trade deficit with the country. 6.2 divided by 8.4 is 0.738. And what do you know? The White House says that the country has “charged” 74 per cent “tariffs” against the US, “including currency manipulation and trade barriers”.

[...]  implying that all trade deficits are the result of unfair practices or currency manipulation? What about comparative advantage? David Ricardo is surely spinning in his grave. What about bananas? They don’t grow in the US! Is it worrying that some posters got this method when they asked major LLMs about easy ways to impose tariffs? This is bananas."

En voor wie nog vermoedt dat de overeenkomst tussen het handelstekort en de berekende tarieven door Trumps team van topadviseurs op toeval berust: dit zijn de cijfers voor de eerste 25 landen op Trumps tarievenlijst. Alleen Zwitserland wijkt serieus af van het sommetje.

 

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.