Na jaren van mindere prestaties ten opzichte van de Amerikaanse beurzen laat Europa nu een opvallende inhaalslag zien. De STOXX Europe 600 is in 2025 al met 8% gestegen, terwijl de Amerikaanse S&P 500 3% in de min staat – de grootste Europese outperformance in meer dan twintig jaar. Welke aandelen zijn volgens Barron’s nu aan te bevelen?
De rotatie naar Europese aandelen volgt op een periode waarin de regio werd genegeerd vanwege economische zwakte en geopolitieke onzekerheid. Een belangrijke aanjager van deze verschuiving is de politieke onrust veroorzaakt door president Donald Trump, die opnieuw invoertarieven oplegt aan buitenlandse producten, waaronder 25% op Europese auto’s.
Dit wakkert de angst voor een escalerend handelsconflict aan. Toch zien veel beleggers juist kansen in deze ondergewaardeerde markt, die aan de vooravond staat van politieke en economische veranderingen.
Europa’s economische ommekeer
De dynamiek in Europa verandert snel, zeker na de recente confrontatie tussen Trump en Zelensky. Kort daarna liet Duitsland zijn ‘schuldenrem’ los en kondigde het €1 biljoen aan investeringen aan in infrastructuur en defensie. Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk versterken hun defensiecapaciteiten. Daarnaast staat er een EU-lening van €150 miljard klaar voor militaire uitgaven. Beleggers hopen dat deze ontwikkelingen de regio uit jarenlange stagnatie trekken.
Er is niet veel nodig om een goedkope markt in beweging te brengen. Europese aandelen zijn nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd. De STOXX Europe 600 handelt op 14,6 keer de verwachte winst van 2025, terwijl de S&P 500 op 21 keer staat. Bovendien heeft de ECB de rente al verlaagd, wat de kredietverlening stimuleert en de huizenmarkt ondersteunt.
De verwachting is dat de Duitse economie in 2026 met 1,5% groeit en in 2027 met 2%. Andere landen profiteren van hogere overheidsuitgaven. Na twee jaar neergang trekt de Duitse industrie weer aan, wat de bedrijfswinsten en economische groei in Europa ondersteunt, net nu de Amerikaanse economie afkoelt. Als Rusland en Oekraïne een wapenstilstand bereiken en de energieprijzen dalen, kan dat extra groeiruimte creëren. Bovendien haalt Europa ongeveer 10% van zijn omzet uit China, waar ook stimuleringsmaatregelen op komst zijn.
De comeback van Zuid-Europa
Europese bedrijven kochten vorig jaar voor meer dan $200 miljard aan eigen aandelen terug – een teken van vertrouwen. Opvallend is dat voormalige probleemlanden als Italië en Spanje nu juist vooroplopen in winstgroei. Toch blijft de kapitaalstroom naar Europa relatief beperkt.
In de twaalf maanden tot medio februari stroomde er $600 miljard naar Amerikaanse aandelen, terwijl er $60 miljard uit Europese aandelen werd onttrokken. Dit lijkt echter te keren: afgelopen maand werd er $17 miljard in Europese aandelen geïnvesteerd, wat wijst op een vroege rotatie naar de regio.
Waar liggen de kansen?
Matthew Gilman (UBS Global Wealth Management) geeft de voorkeur aan middelgrote bedrijven in de industrie, nutssector, Europese informatietechnologie en vastgoed. Die zijn minder afhankelijk van export en dus minder kwetsbaar voor handelsspanningen. Ze zijn historisch ook goedkoper dan large-caps. Thomas Shrager (Tweedy Browne Value Fund) investeert in defensiebedrijven als Safran en BAE Systems, maar ziet vooral waarde in kleinere bedrijven.
1. Arkema (Frankrijk)
Het chemiebedrijf Arkema levert aan de bouwsector, die profiteert van de toenemende investeringen. Ondanks een neergang in de sector ziet fondsbeheerder Thomas Shrager groeikansen dankzij eerdere overnames en een aantrekkende markt. De waardering is aantrekkelijk voor langetermijnbeleggers.
2. Kemira (Finland)
Kemira, producent van waterchemicaliën, heeft een sterke balans en een kostenvoordeel dankzij belangen in kern- en waterkrachtcentrales. Het aandeel kende een vlak jaar, maar verbeterde prijzen en kostenbesparingen kunnen de winst herstellen. Kemira wordt verhandeld tegen slechts 12 keer de winst en 70% van de intrinsieke waarde.
3. Porsche (Duitsland)
Ondanks mogelijke Amerikaanse invoertarieven blijft Shrager positief over Porsche. Volgens hem zijn kopers van luxeauto’s weinig prijsgevoelig, en Porsche is minder afhankelijk van massaverkoop dan Volkswagen of BMW. Met een koers-winstverhouding van 14,5 is Porsche relatief duur, maar volgens Shrager nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd.
4. British American Tobacco (Verenigd Koninkrijk)
British American Tobacco (BAT) bezit 25% van het Indiase conglomeraat ITC, dat onder meer actief is in snacks, hotels en tabak. Hoewel BAT achterloopt in de transitie naar rookloze producten, biedt het aandeel een dividendrendement van 7,5% en wordt het verhandeld tegen slechts 8,8 keer de winst – een flink contrast met Amerikaanse sectorgenoten zoals Philip Morris.
5. Groupe Bruxelles Lambert (België)
Het Belgische investeringsbedrijf Groupe Bruxelles Lambert heeft belangen in onder meer Pernod Ricard (alcohol) en SGS (test- en inspectiediensten). Volgens fondsbeheerder Kimball Brooker (First Eagle’s Global Value Team) wordt het aandeel verhandeld tegen een korting van 40% op de waarde van de onderliggende participaties. GBL biedt bovendien een dividendrendement van 7%.