AEX-openingsindicatie: -0,7% | S&P500: -2%| Nikkei 225: -4%
De highlights van maandagochtend 31 maart:
- De futures duiden op een slecht begin van de beursweek
- Angst voor verdere escalatie van de handelsspanningen neemt toe
- Nikkei-index met 4% gedaald
- 'Paniekbarometer' VIX is hard opgelopen
- Safe haven-asset goud naar nieuw record
Beleggers moeten zich opmaken voor een slecht begin van een handelsweek die vooral in het teken staat van een nieuwe lading handelstarieven die de VS woensdag wil opleggen aan andere landen. Een handelsoorlog, waarbij de getroffen landen de VS met gelijke munt terug gaan betalen, kan de economische groei wereldwijd onder druk zetten en de inflatie doen opflakkeren.
Liberation Day: wederkerige tarieven voor álle landen in plaats van de Dirty 15
Woensdag 2 april nadert met rasse schreden, een dag die door president Trump 'Liberation Day' wordt genoemd. Door importtarieven op te leggen wil hij de handelsbalans herstellen. Die dreiging gaat, zoals altijd, gepaard met superlatieven. "Al DECENNIA-lang zijn we opgelicht en misbruikt door elk land ter wereld, zowel vriend als vijand. Nu is het eindelijk tijd voor de goede oude VS om een deel van dat GELD en RESPECT TERUG te krijgen. God zegene de VS!!", schreef Trump hier eerder deze maand over op
Truth Social.
Dat er een tarief van 25% komt op geïmporteerde auto's, bovenop reeds bestaande heffingen, is al duidelijk (een maand later gevolgd door eenzelfde heffing op auto-onderdelen). Ook is al aangekondigd dat er invoerheffingen van 25% worden opgelegd aan alle landen die olie en gas uit Venezuela importeren.
Maar wat de reikwijdte wordt van de wederkerige tarieven, voor landen die ook invoerheffingen aan de VS opleggen, is nog onzeker.
Eerder hintte minister van Financiën Scott Bessent erop dat de tarieven alleen zouden worden opgelegd aan de 15% van de landen met het grootste handelsoverschot met de VS, de Dirty 15 genoemd. Volgens de Wall Street Journal zou het gaan om China, de EU (feitelijk een heel handelsblok dus), Mexico, Vietnam, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Canada, India, Thailand, Zwitserland, Maleisië, Indonesië, Cambodja en Zuid-Afrika.
Dat leidde tot opluchting op de financiële markten. Maar volgens persbureau Bloomberg boorde Trump die hoop gisteren de grond in door te zeggen dat hij zou starten met tarieven voor álle landen. Hier gaan we ongetwijfeld meer van horen de komende dagen.
Geopolitieke spanningen nemen toe
Ook de geopolitieke spanningen nemen toe. Trump heeft gedreigd Iran te bombarderen als Teheran niet tot een akkoord met Washington komt over het nucleaire programma waaraan het land werkt. Eerder had Iran directe onderhandelingen met Washington afgewezen.
Ook zei Trump dit weekend dat hij 'erg boos' en 'pissig' is op de Russische president Vladimir Poetin, die de legitimiteit van de Oekraïense president Zelensky in twijfel trok. Poetin stuurt aan op een overgangsregering in Oekraïne, gevolgd door nieuwe presidentsverkiezingen. Met die nieuwe regering zouden dan vredesonderhandelingen worden gevoerd.
Trump wil juist de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zo snel mogelijk beëindigen. Hij dreigde daarom met secundaire tarieven van 25 tot 50% voor landen die olie van Rusland kopen als er geen staakt-het-vuren komt. Dat zou volgens hem betekenen dat een land dat Russische olie koopt 'geen zaken kan doen in de VS'.
Nu is altijd afwachten wat er uiteindelijk terechtkomt van de dreigementen van Trump, maar die onzekerheid is fnuikend voor de financiële markten.
Aziatische beurzen over breed front onderuit
De Aziatische beurzen gingen over een breed front onderuit. Dat gold vooral voor Japan en Zuid-Korea, waar technologie- en auto-aandelen hun glijvlucht voortzetten. In China was er een lichtpuntje: een sterke inkoopmanagersindex voor zowel de diensten als de industrie. Dat duidt erop dat het omvangrijke pakket van stimuleringmaatregelen effect begint te sorteren. Dat nieuws kon de pijn enigszins verzachten. Hier de koersen geklokt op 8.20 uur:
- Nikkei 225: -4%
- TOPIX (Japan): -3,2%
- Shanghai Shenzhen CSI 300: -0,3%
- Shanghai Composite index: +0,2%
- Hang Seng (Hongkong): -1,3%
- Kospi (Zuid-Korea): -2,9%
- Nifty 50: -0,3%
Aziatische tech- en auto-aandelen
De koersen van Aziatische techaandelen liggen er, zoals gezegd, ook beroerd bij. Mogelijk speelt hierbij ook het bericht mee dat Microsoft een aantal datacenterprojecten in Europa en de VS heeft stopgezet.
- Alibaba: -2,5%
- Prosus-deelneming Tencent: -2%
- Baidu: -3,4%
- JD.com: -2,3%
- Samsung: -3,4%
- Foxconn: -5,2%
- SK Hynix: -3,8%
- Advantest: -7,6%
- Tokyo Electron: -6,3%
- Softbank: -5,6%
Auto-aandelen als Nissan, Honda, Mitubishi Motors, Kia, Toyota en Mazda gingen ieder met zo'n 3% in koers omlaag onder invloed van de naderende importtarieven voor auto's van buiten de VS.
Wall Street lager het weekend in na tegenvallende PCE-inflatie
Wall Street deed vrijdag een flinke stap terug, door zorgen over economische vertraging, oplopende inflatie en verdere escalatie van de handelsoorlog. Ook op weekbasis ziet het er niet best uit, vooral niet voor chipindex SOX. De slotstanden:
- S&P500: 5.580,94 punten (-2%. Week: -2,46%)
- Dow Jones-index: 41.583,90 punten (-1,7%. Week: -1,4%)
- Nasdaq Composite: 17.322,99 punten (-2,7%. Week: -2,7%)
- Russell 2000: 2.023,27 (-2,1%. Week: -2,5%)
- SOX-index: 4.284,91 punten (-2,9%. Week: -8,1%)
Het belangrijkste nieuws was de PCE-inflatie. Dit is een afkorting van Personal Consumption Expenditures: een cijfer dat aangeeft wat Amerikanen uitgeven aan goederen en diensten. Dit is de belangrijkste inflatiemaatstaf van de Federal Reserve. De Fed let met name op de kern-PCE-inflatie, waarbij de prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing worden gelaten.
Die kerninflatie bleek harder te zijn opgelopen: 2,8% op jaarbasis werd er gemeten, tegen 2,7% in februari. De algemene inflatie bleef steken op 2,5% op jaarbasis. Dit wakkerde de angst voor stagflatie aan: een combinatie van hoge inflatie en economische stagnatie. Een economische afkoeling is geen denkbeeldig scenario, gelet op het tarievenbonanza.
Vooral techaandelen moesten het ontgelden. Alle Magnificent 7-aandelen eindigden in het rood:
- Nvidia: -1,6%
- Tesla: -3,5%
- Apple -2,7
- Microsoft -3%
- Meta -4,3%
- Amazon -4,3%
- Alphabet -4,9%
Een andere opvallende daler was vrijdag Lululemon Athletica (-14,2%). De kwartaalcijfers van de fabrikant van sportkleding overtroffen de marktverwachtingen, maar de outlook voor het lopende jaar was slechter dan verwacht.
Beursgang CoreWeave viel tegen
Gezien het slechte sentiment rond tech- en chipaandelen (de koers van Nvidia bijvoorbeeld is dit jaar al met 20% gekelderd) getuigde het van lef dat CoreWeave tóch besloot een gang naar de beurs te wagen. CoreWeave is een pure play op AI: alle inkomsten komen uit cloudverhuur van AI-servers die Nvidia-chips gebruiken. Nvidia is ook grootaandeelhouder.
De IPO slaagde, maar daar was ook alles mee gezegd. Het aandeel werd geprijsd op $40, terwijl op $47 tot $55 was gerekend. De opbrengst viel dan ook tegen. CoreWeave had gehoopt $4 miljard op te halen, maar het werd uiteindelijk slechts $1,5 miljard. Daarmee wordt CoreWeave gewaardeerd op $23 miljard, ver beneden de $35 miljard waarop aanvankelijk werd gehoopt. Dat is een duidelijk teken dat beleggers voorzichtig zijn geworden. Desondanks vindt analist Martin Crum CoreWeave zeker een interessante aanwinst voor Wall Street, zo heeft u kunnen lezen in zijn Vooruitblik.
xAI neemt X over
Tot slot nog een opvallend bericht. Het ene bedrijf van Elon Musk neemt het andere over: xAI heeft social mediaplatform X overgenomen. xAI is de AI-start-up van Musk. Het concern voldoet de overnamesom in aandelen. X wordt hierbij gewaardeerd op $33 miljard (exclusief $12 miljard aan schulden) en xAI op $80 miljard.
De indicatoren:
- De futures duiden op een slechte start van de beursweek in Europa.
- Lagere koersen in Azië vannacht
- De oplopende geopolitieke en economische spanningen resulteren in een opnieuw opvlammende CBOE VIX-index (graadmeter volatiliteit). De index is gestegen naar 21,65 punten:

- De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is met 6 basispunten gedaald naar 4,19%.
- De Nederlandse rente is met 5 basispunten gedaald naar 2,90%.
- De euro noteert 1,0829 ten opzichte van de dollar.
- Beleggers vluchten in goud. De goudprijs staat 1,2% hoger op op $3.121 per troy ounce.
- De prijs voor een vat WTI staat 0,2% hoger op $68,33 en een vat Brent-olie uit de Noordzee kost $72,20: 0,1% meer.
- De bitcoinprijs staat 3,4% hoger op $87.028.
Nieuws, shorts en agenda
Hieronder ziet u het belangrijkste nieuws van deze ochtend en gisteren:
- 08:03 Arcadis ontwerpt snelle treinverbinding tussen Liverpool en Leeds
- 07:26 Nedap draagt nieuwe CFO voor
- 07:18 Nikkei daalt in Tokyo met 4%
- 07:08 Europese beurzen openen naar verwachting lager
- 07:00 Chinese industrie groeit iets harder
- 30 mrt 'Trump boos op Poetin'
- 30 mrt Diabetesmedicijn Novo Nordisk ook succesvol bij cardiovasculaire aandoeningen
- 30 mrt 'Trump dreigt Iran met bombardementen'
- 30 mrt Amerikaanse banencijfers, maar vooral Liberation Day centraal op de beursagenda
- Alle nieuwsberichten bekijkt u hier
Leest u vooral ook het overzicht dat IEX heeft gemaakt van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Dat vindt u hier.
Dit zijn de 10 meest geshorte aandelen volgens FinAristo.

En in deze aandelen vindt de meeste shortselling-activiteit plaats:

Agenda deze week: 'Liberation Day, Amerikaans banenrapport, inkoopdata en inflatiecijfers
De agenda voor de komende beursweek is relatief bescheiden, maar het is stilte voor de storm: het eerste kwartaal loopt vandaag ten einde, dus het zal niet lang meer duren of het nieuwe cijferseizoen gaat van start. Daarnaast voert de VS woensdag een nieuwe serie importtarieven in, nadat eerder al een tarief van 25% op aluminium en staal uit het buitenland was opgelegd en de tarieven op alle goederen uit China zijn verhoogd.
Ook verschijnen er enkele macro-economische cijfers.
Zo staan er inkoopmanagersindices voor de industrie (dinsdag) en diensten (donderdag) op stapel. De eurozone lijkt economisch wat herstel te vertonen, terwijl de groei in de VS vertraagt.
Dinsdag komt er een nieuwe raming voor de inflatie in de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in maart iets gedaald: van 2,3% op jaarbasis naar 2,2%. De kerninflatie (zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen) is volgens economen gedaald naar 2,5% (tegen 2,6% in februari). Beide cijfers liggen nog wel boven de doelstelling van 2% van de ECB.
In de VS kan het banenrapport van vrijdag voor vuurwerk zorgen. De algehele verwachting is dat de arbeidsmarkt iets zal afkoelen:
- Banengroei: 128K (tegen 151K in februari)
- Werkloosheid: 4,2% (tegen 4,1% in februari)
Dat beeld komt ook overeen met de economische ramingen van de Fed bij het rentebesluit van 19 maart. De Fed zei toen te verwachten dat de werkloosheid eind dit jaar zal zijn opgelopen naar 4,4%.
De bedrijvenagenda is nagenoeg leeg. Alleen Acuity Brands - een concurrent van Signify - opent donderdag de boeken over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar.
Hier ziet u de volledige weekagenda:
MAANDAG 31 MAART 2025
03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Maart (Chi)
08:00 Importprijzen - Februari (Dld)
08:00 Detailhandelsverkopen - Februari (Dld)
14:00 Inflatie - Maart vlpg (Dld)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Maart (VS)
DINSDAG 1 APRIL 2025
01:50 Tankan index - Eerste kwartaal (Jap)
02:30 Inkoopmanagersindex industrie - Maart def. (Jap)
06:30 Omzet detailhandel - Februari (NL)
06:30 Inflatie - Maart vlpg (NL)
03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - Maart (Chi)
05:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Maart (NL)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Maart def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Maart def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Maart def. (VK)
11:00 Inflatie - Maart vlpg (eur)
11:00 Werkloosheid - Februari (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie S&P - Maart def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Maart def. (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Februari (VS)
16:00 Vacatures - Februari (VS)
WOENSDAG 2 APRIL 2025
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - Maart (VS)
16:00 Fabrieksorders - Februari (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
22:00 Tesla - Productiecijfers eerste kwartaal (verwacht)
DONDERDAG 3 APRIL 2025
02:30 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - Maart (Chi)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Maart def. (VK)
11:00 Producentenprijzen - Februari (eur)
13:00 Acuity Brands - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:30 Handelsbalans - Februari (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten S&P - Maart def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Maart def. (VS)
VRIJDAG 4 APRIL 2025
08:00 Fabrieksorders - Februari (Dld)
08:45 Industriële productie - Februari (Fra)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Maart (VS)
Veel succes en vooral plezier vandaag!