Met de herverkiezing van Donald Trump als president en zijn drastische maatregelen om het beleid van zijn voorganger op het gebied van duurzaamheid terug te draaien, lijken de Verenigde Staten verder achterop te raken in de energietransitie. Beleggers lijken zich daar geen zorgen om te maken. Alternatieve-energiefondsen hebben gemiddeld de laagste allocatie naar China in 12 jaar tijd, terwijl de weging voor Amerikaanse aandelen in 2024 is gestegen naar het hoogste niveau ooit.
Donald Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het klimaat niet tot zijn prioriteiten behoort. Tijdens zijn verkiezingscampagne, die uiteindelijk leidde tot zijn tweede termijn in het Witte Huis, gaf hij al aan de stappen en maatregelen die onder de vorige president Joe Biden waren genomen ongedaan te zullen maken. Trump verspilde na zijn herverkiezing geen tijd en begon direct met het terugdraaien van de groene initiatieven van zijn voorganger. Zo trok hij de VS, net als gedurende zijn eerste termijn, terug uit het Klimaatakkoord van Parijs, draaide hij milieuregels terug en bevroor hij de financiering voor groene-energieprojecten.
Het beleid van Trump oogt kortzichtig en kan op de lange termijn alleen succesvol zijn wanneer klimaatverandering inderdaad een hoax blijkt te zijn. Die kans neemt echter in snel tempo af. 2024 was het eerste jaar waarin de opwarming van de aarde de grens van 1,5 graad doorbrak en experts waarschuwen dat het tempo waarmee de aarde opwarmt toe lijkt te nemen. Een waarschijnlijke uitkomst van Trumps beleid is dat de Verenigde Staten in het beste geval pas op de plaats maken ten aanzien van de energietransitie en zelfs dan zal het de concurrentiepositie ten opzichte van de rest van de wereld waarschijnlijk zien verslechteren.
China on the move?
Een land dat daar garen bij kan spinnen is China, dat wellicht tegenstrijdig genoeg ook veruit de grootste uitstoter van broeikasgassen is. Aan de andere kant heeft China aan den lijve ondervonden wat de nadelige effecten zijn op het klimaat en leefomgeving wanneer men op een dusdanige manier met het milieu omgaat. Mede daardoor loopt het land nu al ver voor in de race om suprematie in groene technologie.
Zo verwacht het Internationaal Energieagentschap dat maar liefst 60 procent van alle wereldwijd geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie tussen nu en 2030 afkomstig zal zijn uit China. Het is daarnaast de leidende fabrikant van windturbines, zonnepanelen, elektrische voertuigen en lithium-ionbatterijen. Tot slot domineert het ook de downstream-toeleveringsketen met zijn controle over essentiële mineralen.
China is daarmee een goudmijn gebleken voor bedrijven die duurzame technologieën en diensten aanbieden en daar bevinden zich een aantal zeer toonaangevende bedrijven onder. Denk daarbij aan de producent van elektrische auto’s BYD, die inmiddels Tesla in verkoop van voertuigen voorbij is gestreefd, CATL,’s werelds grootste producent van lithium-ionbatterijen, en Xinyi Solar, dat samen met First Solar de markt voor zonnepanelen domineert.
Deze bedrijven komen ook regelmatig voor in de portefeuille van fondsen in de Morningstarcategorie Aandelen Sector Alternatieve Energie, oftewel de fondsen die het meest aansluiten bij de energietransitie. Toch blijft de weging van Chinese aandelen in alternatieve-energiefondsen over het algemeen beperkt: de gemiddelde allocatie bedraagt per eind december 2024 slechts iets meer dan 5 procent. Wellicht nog opvallender is dat dit percentage het laagste niveau in ruim 12 jaar is. In de voorgaande jaren schommelde het percentage Chinese aandelen tussen de 7,5 en 10 procent.
Allocatie naar de VS gestegen
De allocatie naar de Verenigde Staten daarentegen is over de jaren gestaag gestegen en ligt met 48 procent op het hoogste niveau ooit. De herverkiezing van Trump heeft daar geen invloed op gehad. Integendeel, over 2024 is de weging gemiddeld genomen zelfs licht - met 2 procentpunten - toegenomen. Daarmee lijken de beheerders van alternatieve-energiefondsen vertrouwen te houden in de Amerikaanse bedrijven die de energietransitie mogelijk maken.
Beleggers zijn daarmee rendement misgelopen. Hoewel Chinese aandelen het over het algemeen niet goed hebben gedaan in de afgelopen jaren in vergelijking met westerse markten, ligt dat voor alternatieve-energieaandelen anders. Het rendement van Amerikaanse aandelen in de portefeuilles van alternatieve-energiefondsen bedroeg in 2024 een magere 0,03 procent. Daarmee bleven ze niet alleen ver achter bij de bredere markt, maar werden ze ook ruimschoots verslagen door Chinese aandelen, die gemiddeld met 13,70 procent in koers stegen. En ook over langere periodes doen ze het beter, al is het verschil in rendement dan wel kleiner met 14 procent voor Chinese aandelen en 12 procent voor Amerikaanse tegenhangers.
Op ETF's aangewezen
Beleggers die fiducie hebben in de toekomst van Chinese alternatieve-energiebedrijven zijn vooral op ETF's aangewezen. Global X Solar ETF biedt van alle fondsen in de Morningstarcategorie Aandelen Sector Alternatieve Energie (die ook voor verkoop zijn geregistreerd in Nederland) de hoogste blootstelling met een gewicht van bijna 62 procent. Ningbo Deye Technology, Sungrow Power Supply en LONGi Green Energy Technology behoren tot de grootste Chinese belangen.
Global X Wind Energy ETF neemt met een weging van 42 procent voor Chinese aandelen de tweede plaats in, onder meer door posities in China Three Gorges Renewables, MingYang Smart Energy Group en CECEP Wind Power.
WisdomTree Renewable Energy ETF (26 procent) en iShares Global Clean Energy (14 procent) zijn andere indextrackers die een relatief hoge Chinese blootstelling hebben, terwijl UBS (Lux) Energy Evolution Equity (13 procent) de hoogste allocatie heeft onder actief beheerde fondsen.
Lees ook: Trump zet windenergie op laag pitje: deze 10 Europese bedrijven worden geraakt
Ronald van Genderen, CFA
is fondsanalist bij Morningstar Benelux