De Amerikaanse beurzen hebben de afgelopen jaren indrukwekkende winsten behaald. Zo steeg de brede S&P 500 met bijna 30% in 2024. Maar bomen groeien niet tot in de hemel en daarom gelooft niet iedereen dat deze opwaartse trend ongebroken zal doorgaan.
Want wat als de S&P 500 in de komende maanden onder druk komt te staan, door bijvoorbeeld oplopende inflatie als gevolg van al die importtarieven? Voor beleggers die inspelen op een mogelijke correctie zijn er verschillende strategieën, maar de meeste zijn ingewikkeld: shortposities, putopties. Gelukkig is er ook een eenvoudigere manier: inverse ETF’s.
Met een inverse ETF verdien je geld wanneer de S&P 500 daalt, zonder ingewikkelde derivatenconstructies of marginverplichtingen. Simpel gezegd: als de index omlaag gaat, stijgt de ETF. We bekijken twee specifieke producten: de Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C en de Xtrackers S&P 500 2x Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C. Deze ETF's zijn beide verkrijgbaar bij DeGiro. Maar eerst nog:
Hoe werken inverse ETF’s precies?
Normale ETF’s volgen een index zoals de S&P 500 of de AEX. Gaat de index omhoog, dan stijgt de ETF mee. Logisch. Bij inverse ETF’s is dat anders: deze stijgen als de onderliggende index daalt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van swaps, een type derivaat waarmee ETF-uitgevers synthetisch een tegengestelde koersbeweging creëren.
Er zijn verschillende varianten:
- Een standaard inverse ETF beweegt ongeveer 1:1 tegenover de index. Daalt de S&P 500 met 1%, dan stijgt de ETF met ongeveer 1%.
- Een inverse ETF met een hefboom werkt met een factor, bijvoorbeeld 2x of 3x. Daalt de S&P 500 met 1%, dan stijgt een 2x inverse ETF met ongeveer 2%. Dit kan leiden tot snelle winsten, maar ook tot snelle verliezen als de beurs onverwachts stijgt.
Eén keer of twee keer de beweging?
De Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C biedt een inverse beweging van de S&P 500 zonder hefboom. Dit betekent dat een daling van 2% in de index een stijging van 2% in de ETF oplevert.
De Xtrackers S&P 500 2x Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C doet daar een schep bovenop en verdubbelt de dagelijkse omgekeerde beweging. Daalt de S&P 500 met 2%, dan stijgt deze ETF met ongeveer 4%. Dit klinkt aantrekkelijk, maar betekent ook dubbel verlies als de index stijgt. Een onverwachte opleving kan dan snel kapitaal wegvagen.
Waarom zou je dan voor een 2x variant kiezen? Simpel: kortetermijnspeculatie. Voor een korte, scherpe correctie kan de 2x ETF winstgevend zijn. Maar als de markt schommelt zonder duidelijke dalende trend, kan het hefboomeffect tegen je werken.
Daily swaps,wat zijn dat?
Inverse ETF’s worden dagelijks herberekend – een proces dat bekend staat als daily swap resetting. Dit betekent dat de hefboom en inverse beweging op dagelijkse basis worden toegepast, maar niet cumulatief over langere perioden. Stel dat de S&P 500 twee dagen achter elkaar met 1% daalt:
- Een gewone ETF zou over twee dagen ongeveer -2% doen.
- Een inverse ETF zou de eerste dag +1% stijgen en de volgende dag opnieuw een inverse berekening maken, maar op basis van een nieuw startpunt. Hierdoor kan het eindresultaat iets afwijken.
Meer volatiliteit = een sterker effect. Gaat de index bijvoorbeeld eerst 3% omlaag en de volgende dag 3% omhoog, komt de ETF toch niet op nul. Door de dagelijkse reset wijkt het rendement af - meestal negatief. Daarom werken dit soort type ETF's beter als de markt gelijkmatig daalt, zonder al te veel opwaartse correcties.
De grote vraag is: komt er binnenkort een moment waarop de S&P 500 serieus onder druk kan komen te staan? De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij opnieuw zware importheffingen wil invoeren, onder andere op Chinese, Canadese en Mexicaanse producten. Ook wij Europeanen zijn binnenkort vast en zeker aan de beurt. Dit zou kunnen leiden tot:
- Duurdere importproducten → Hogere inflatie
- Hogere inflatie → Federal Reserve blijft langer strikt
- Hogere rentes → Druk op bedrijfswinsten → Dalende beurs
Maar er zijn meer redenen waarom de S&P500 een glijvlucht kan inzetten. Zo kunnen beleggers in techaandelen hoogtevrees krijgen na de eerdere koerswinsten en twijfel over de verdienkracht van AI. Die sector heeft een zware weging in de S&P500. Een dalende afzet richting China - door zwakke economische groei of een handelsoorlog - kan eveneens de koersen onder druk zetten. Ook kunnen onverwachte gebeurtenissen roet in het eten gooien, zoals een oorlog of een ongeluk met een kerncentrale. Let wel: dit zijn louter speculaties.
Welke ETF kiezen we dan?
Gezien de risico’s van de 2x variant lijkt de Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C de betere keuze voor de meeste beleggers. De redenen zijn: minder risico, want een enkele inverse beweging is al volatiel genoeg.
Voor de kosten maakt het niet uit welke ETF u kiest, want die zijn gelijk. Houd er wel rekening mee dat u meer betaalt dan voor reguliere ETF's, vanwege het complexere beheer. De lopende kosten (TER) liggen rond de 0,6% per jaar, wat relatief hoog
is vergeleken met reguliere ETF’s, maar normaal voor inverse producten.
Verder keren beide ETF's geen dividend uit, omdat ze synthetisch zijn en swaps gebruiken. De liquiditeit is doorgaans goed, omdat Xtrackers een van de grotere aanbieders van deze producten is. Let wel op: in mijn ogen zijn inverse ETF's geen buy-and-hold beleggingen. Ze zijn vooral geschikt als tactisch instrument om tijdelijk in te spelen op een correctie.
Geen langetermijninvesteringen
Wie gelooft dat de S&P 500 een zware periode tegemoet gaat, kan met een inverse ETF profiteren van dalende koersen. De Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF 1C biedt een eenvoudige manier om dit te doen, zonder de extreme risico’s van de 2x-variant.
Maar let op: deze producten zijn geen langetermijninvesteringen. Ze werken het best bij gelijkmatige dalingen en verliezen hun effectiviteit bij grillige markten. Wie er tijdig op inspeelt, kan profiteren zonder ingewikkelde derivatenconstructies.
Disclaimer: Dit artikel mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies. Voor meer informatie, zie de volledige disclaimer. Heeft u naar aanleiding van deze analyse een vraag aan de auteur? Stuur een mail naar redactie@iexmedia.nl.
Youri van Heumen is
(eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld
als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde
beleggingen.