Zilver heeft een dubbele rol als edelmetaal en industrieel metaal, wat de schommeling van de prijs beïnvloedt. Tijdens periodes waarin industriële metalen in waarde stijgen, presteert zilver vaak beter dan goud. Maar omdat centrale banken geen grote hoeveelheden zilver kopen zoals ze met goud doen, is zilver meestal volatieler.
De vooruitzichten voor 2025 zien er nu goed uit. Het aanbodtekort kan de zilverprijs volgend jaar een krachtige impuls geven en zilver sterker maken dan goud.
De zilverprijs is dit jaar gestegen, grotendeels dankzij dezelfde macro-economische factoren die ook goud hebben versterkt. Wereldwijde spanningen en economische onzekerheid hebben beleggers naar veilige havens gedreven, zoals edelmetalen. Centrale banken hebben veel goud gekocht om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar, wat ook de zilverprijzen indirect ondersteunde.
Groeiende wereldwijde schuld
Daarnaast heeft de groeiende wereldwijde schuld beleggers aangemoedigd om zich in te dekken tegen economische risico’s door zilver en goud te kopen. Verwachtingen omtrent renteverlagingen hebben niet-renderende activa zoals zilver verder aantrekkelijk gemaakt.
Ongeveer 55% van de zilvervraag komt uit de industrie, zoals elektronica en zonne-energie. In 2024 heeft deze vraag geleid tot een tekort op de zilvermarkt. Vooral zonne-energie heeft een grote bijdrage geleverd.
Aanzienlijk structureel tekort
Volgens het Silver Institute staat de zilvermarkt voor het vierde jaar op rij op het punt een aanzienlijk structureel tekort te ervaren. Onder de juiste fundamentele omstandigheden kan deze krapte zilver de impuls geven die goud doorgaans krijgt van de vraag van de centrale bank.
Aangezien zilver vaak een bijproduct is van lood-, zink-, koper- en goudwinning, is het onwaarschijnlijk dat hogere prijzen een significante productieverhoging zullen stimuleren. Deze dynamiek zorgt ervoor dat aanbodbeperkingen de markt zullen blijven ondersteunen.
Het aanhoudende structurele tekort kan worden toegeschreven aan de moeite die het kost om nieuwe zilverlagen te ontdekken, terwijl de vraag naar het metaal in fotovoltaïsche cellen juist is toegenomen. Alleen al zonnetechnologieën zijn nu goed voor bijna 20% van de totale industriële zilvervraag, wat de wereldwijde drang naar hernieuwbare energie en duurzame infrastructuur weerspiegelt.
Het potentieel van zilver in 2025
De vraag naar zilver als belegging is wisselend. Beheerde beleggingen in zilverfutures (zoals door hedgefondsen) zijn afhankelijk van prijsbewegingen en kunnen voor grote schommelingen zorgen. De huidige positie van deze fondsen is hoger dan gemiddeld, wat ruimte laat voor verdere groei.
Ondanks de sterke prestaties in 2024 bereikte zilver slechts een 12-jarig hoogtepunt, terwijl goud meerdere recordhoogtes bereikte. Het aanbodtekort op de zilvermarkt, gecombineerd met een blijvende vraag vanuit de industrie, kan zilver in 2025 sterker maken dan goud.
Als de goudprijs stijgt naar $3.000 per ounce (zoals verwacht), kan zilver $40 per ounce bereiken, een stijging van meer dan 25%.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.