Volgens het macro-basisscenario van JP Morgan Asset Management houdt de wereldwijde groei aan en blijft de inflatie wel enigszins hardnekkig, maar op een acceptabel niveau. “Er is echter een hoge mate van onzekerheid over het beleid van de VS én de reactie van andere regio’s daarop”, aldus Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij JP Morgan AM.
Juvyns stelt dat de fiscale stimuleringen waarmee Trump komt, de Amerikaanse groei zullen ondersteunen. Ook geldt dat extra stimulering het al zo grote begrotingstekort naar hogere hoogtes zal stuwen.
“Daarom moet er goed gekeken worden naar de balans tussen de stimuleringsmaatregelen en hun effect op de inflatie. Als de focus verschuift naar het beperken van immigratie en het verhogen van handelstarieven, kan dat op termijn meer prijsstijgingen dan daadwerkelijke groei opleveren”, zo vertelt Juvyns.
© JP Morgan Asset Management
Wat volgens de vermogensbeheerder pas echt belangrijk is voor de aandelenmarkten is hoe ze technologische sector zich blijft ontwikkelen. Het enthousiasme rondom technologie-aandelen is duidelijk zichtbaar, maar de vraag is of de volgende fase van technologische innovatie de activaprijzen in andere delen van de wereld zal opstuwen. Als het aan JP Morgan ligt, is er aan upside geen gebrek. Kijk maar.
© JP Morgan Asset Management
Onhoudbaar waarderingsverschil
Juvyns haalt een toepasselijk voorbeeld aan. In 1998 verklaarde een voormalige winnaar van de Nobelprijs voor Economie dat het rond 2005 duidelijk zal worden dat de impact van het internet op de economie niet groter zal zijn dan die van de faxmachine. “Dit laat zien hoe zelfs de scherpste analytici moeite hebben om het tempo van de technologische vooruitgang te voorspellen”, zegt Juvyns. Inmiddels is het waarderingsverschil tussen tech en de rest inmiddels onhoudbaar. Zo hard kan het gaan.
© JP Morgan Asset Management
Sparen en spenderen
Er is al een hoop gezegd en geschreven over het America First-beleid, wat volgens JP Morgan AM ongetwijfeld reacties zal oproepen in voornamelijk China en Europa. Beide regio's hebben te maken met een lage rente en de verwachting is dat ze grootschalige monetaire en/of fiscale maatregelen zullen nemen om niet achter te blijven.
Want in tegenstelling tot de zelfverzekerde uitbundigheid van de VS, zijn Europese huishoudens en consumenten voorzichtig en terughoudend gebleven. Terwijl Amerikaanse huishoudens het spaargeld dat ze tijdens de coronapandemie opbouwden graag ook weer uitgaven, zijn Europese huishoudens hun spaargeld blijven opbouwen. Dat wordt maar al te duidelijk in onderstaande grafiek.
© JP Morgan Asset Management
Wat zeggen de winstvooruitzichten dan?
“De winst van de S&P 500 zal de komende 12 maanden naar verwachting met 14% groeien en de index wordt verhandeld tegen 22x de verwachte winst. Voor de MSCI Europe ex-UK daarentegen wordt voor de komende 12 maanden een winstgroei van 8% verwacht en de index wordt verhandeld tegen 14x de winst”, vertelt Juvyns.
Vooral blijkt dat de Britse markt momenteel aantrekkelijk is vanwege de lage waardering. De Britse aandelenmarkt wordt namelijk nu verhandeld met een korting van bijna 50% ten opzichte van de Amerikaanse benchmark.
Last but not least: het advies van JP Morgan is om obligaties op te nemen in portefeuilles voor inkomsten en bescherming tegen recessies. “Als de Amerikaanse economie afkoelt, is het mogelijk dat geopolitieke spanningen een verlies aan vertrouwen veroorzaken en tot een recessie leiden. In dit scenario zouden we verwachten dat obligaties weer diversificatie bieden tegen aandelenverliezen. Obligaties hebben hun waarde namelijk al bewezen bij recessieangst.”
Youri van Heumen is
(eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld
als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde
beleggingen.