rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Koopkansen voor deze ondergewaardeerde healthcare-aandelen

De verkiezingswinst van Donald Trump stuwde de aandelenmarkt in het algemeen hoger. Maar dat geldt niet voor aandelen in de gezondheidszorg.

Koopkansen voor deze ondergewaardeerde healthcare-aandelen

Beleggers maken zich zorgen over de toekomst van bedrijven in de gezondheidszorg onder Trump. Dus gingen aandelen in de gezondheidszorg in de verkoop na de verkiezing Trump en zijn keuze voor Robert F. Kennedy jr. als minister van gezondheid. Zijn de afgeprijsde aandelen een koopkans, vraagt Morningstar zich af. 

De Morningstar US Healthcare Index heeft sinds 5 november 3,4% verloren. Sommige sectoren ontkwamen aan de uitverkoop, met name fabrikanten van medische apparatuur en verzekeraars.

De eerste acht maanden van het jaar presteerde de sector sterk, maar sinds begin september ging bijna 10% verloren. In dezelfde periode steeg de Morningstar US Market Index met 5,5%. Analisten wijzen als verklaring naar de toegenomen onzekerheid over een reeks beleidsmaatregelen onder de nieuwe regering. Maar elk nadeel heeft een voordeel, zo ook nu. Deze aandelen worden momenteel verhandeld tegen koersen die volgens de analisten van Morningstar ondergewaardeerd zijn. 

Mix van positieve en negatieve factoren

Onzekerheid maakt beleggers nerveus. Maar ondertussen doen sommige bedrijven in de gezondheidszorg het beter dan andere. Volgens Karen Andersen, director of healthcare equity research bij Morningstar, is er sprake van een mix van positieve en negatieve factoren. Als positieve punten wijst ze op een algemene dereguleringsdrang die fusies en overnames makkelijker kan maken voor grotere bedrijven. Verder kan het intrekken van het Medicare-onderhandelingsgedeelte van de Inflation Reduction Act de prijsdruk binnen de sector verlichten. En lagere vennootschapsbelastingen zouden grote bedrijven over de hele linie ten goede kunnen komen.

Een negatieve factor is de keuze van Robert F. Kennedy Jr. om het ministerie van Volksgezondheid en Human Services te leiden. Kennedy heeft zich duidelijk uitgesproken tegen vaccins, wat het voor bedrijven moeilijker kan maken om nieuwe vaccins goedgekeurd te krijgen en het vertrouwen van het publiek in vaccins in het algemeen kan aantasten. Kennedy heeft zich ook sceptisch uitgelaten over de voordelen van medicijnen tegen zwaarlijvigheid, die het afgelopen jaar juist kaskrakers waren.

Geneesmiddelenproducenten op verlies

Vooral de koersen van geneesmiddelenproducenten AbbVie en Lilly staan onder druk. AbbVie is sinds de verkiezingsuitslag met maar liefst 17% gedaald, terwijl Lilly 6,3% lager koerst. Samen zijn deze aandelen goed voor ongeveer de helft van het verlies van de gezondheidszorgindex sinds 5 november. Amgen en Thermo Fisher Scientific drukten ook fors op de prestaties van de index. Vaccinproducent Pfizer heeft eveneens grote verliezen geleden, maar het bedrijf weegt niet zo zwaar in de index.

Afbeelding met tekst, schermopname, diagram, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

Verzekeraars en fabrikanten van medische hulpmiddelen blijven gespaard

Niet alle aandelen hadden het moeilijk, er waren uitzonderingen. Zo is McKesson, een farmaceutische groothandel, met 18% gestegen in de nasleep van de verkiezingen, terwijl UnitedHealth Group met 5,9% is gestegen. Analisten denken dat verzekeraars een impuls kunnen krijgen van de nieuwe regering. De druk op bepaalde delen van de sector voor beheerde zorg kan wat afnemen, denkt Julie Utterback, senior aandelenanalist bij Morningstar.

Ook kunnen toezichthouders wat soepeler omgaan met fusies en overnames. Producenten van medische apparatuur, zoals Intuitive Surgical, Boston Scientific en Stryker zijn met meer dan 4% gestegen. 

Koopkansen voor ondergewaardeerde aandelen

De healthcare-sector wordt verhandeld tegen een korting van 6,6% ten opzichte van de geschatte reële waarde volgens Morningstar. Dat biedt kansen, vooral omdat de totale Amerikaanse markt wordt verhandeld tegen een premie van ongeveer 5%. Er is dus veel slecht nieuws in de prijs verwerkt, waardoor de kans op een positieve verrassing toeneemt, stelde Morningstar-cio Dan Kemp onlangs.

Van de 109 gezondheidszorgaandelen die door Morningstar-analisten worden gevolgd, worden er 15 verhandeld tegen grote kortingen op de geschatte reële marktwaarde en nog eens 45 aandelen worden als ondergewaardeerd beschouwd, maar koersen tegen kleinere kortingen. De onzekerheid rond Trump heeft een aantal koopkansen gecreëerd, meent Andersen.

Ook hebben de koersdalingen ervoor gezorgd dat een aantal overgewaardeerde aandelen, zoals Lilly en Novo Nordisk, nu dichter bij hun geschatte reële waarde bewegen. De zware weging van Lilly in de US Healthcare Index duwt de algehele waardering van de index omhoog, omdat volgens analisten Lilly zo’n 30% overgewaardeerd is. Zonder dat aandeel zou de US Healthcare Index tegen een korting van meer dan 9% koersen.

Afbeelding met tekst, schermopname, nummer, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving