rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Financiële dorst lessen op de beurs? Beleg in water

Financiële dorst lessen op de beurs? Beleg in water
Beeld: iStock

We staan er niet dagelijks bij stil als we de kraan open draaien voor een glaasje, zeker niet na de vele regen van de afgelopen tijd, maar water is (misschien wel) het meest schaarse ‘goed’ in ons leven.

Al het leven op aarde is afhankelijk van water. Het is een primaire levensbehoefte van mens, dier en gewassen. En het interessante is dat u als belegger op de beurs uw financiële dorst kunt lessen met water. In dit artikel sta ik daarom stil bij de kansen van beleggen in water en bespreek ik twee breed gespreide beleggingen met internationale diversificatie.

Beleggen in water is beleggen in schaarste

Water bedekt zo’n 71% van het aardoppervlak. In onderstaand overzicht is te zien dat van al dat water zo’n 97,5% zilt of zout is (zeeën, oceanen en zoutmeren) en slechts 2,5% zoet.

Dat zoete water is niet allemaal even toegankelijk. Slechts een klein gedeelte is oppervlaktewater (1,2%), een belangrijk deel betreft grondwater (30,1%) en het grootste gedeelte is bevroren: van gletsjers tot ijskappen (68,7%). En dat ijs is niet direct te gebruiken voor mens, dier, gewas of productieproces.

Voor genoemde en meer data over water kunt u terecht bij deze bron van de Water Science School (leerzaam om eens te bezoeken).

Dat water – en schoon water in het bijzonder – schaars is blijkt ook uit een onderzoek dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2019 heeft gepubliceerd. Wereldwijd hebben 785 miljoen mensen geen toegang tot schoon water en 2 miljard mensen gebruiken water dat besmet is met uitwerpselen. Dat leidt tot zo’n 800.000 doden per jaar.

In hetzelfde onderzoek stelt de WHO dat in 2025 de helft van de bevolking in een ‘water stressed area’ leeft. Hiermee wordt bedoeld een gebied waar de vraag naar water de beschikbare hoeveelheid gedurende een bepaalde periode overschrijdt of wanneer slechte waterkwaliteit het gebruik ervan beperkt.

De sector industrie is hierbij een factor van betekenis. Veel productieprocessen vereisen (zoet) water en dat zet de beschikbare hoeveelheid (schoon) drinkwater onder druk. In cijfers: het waterverbruik door de industrie vormt ongeveer 20% van de totale watervraag wereldwijd.

Ook heeft het veranderende klimaat een duidelijke relatie met water. De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met extremen. Van langdurige hitte en droogte tot overstromingen en aardverschuivingen, het leidt tot gebrek of overvloed aan water, met voedseltekorten en/of zware overlast als gevolg.

Beleggen in de watersector met internationale spreiding

Ondanks dat water schaars is – of misschien juist wel daarom – biedt beleggen in ‘water’ kansen voor beleggers. Wie zicht verdiept in het thema water, komt uit bij bedrijven die zich bezighouden met waterdistributie en -beheer, waterzuivering, vraagefficiëntie en het vraagstuk van ‘water en voedsel’.

Er is genoeg keuze voor wie interesse heeft in individuele aandelen, maar het kan ook eenvoudig breed gespreid. In mijn zoektocht ben ik twee interessante titels tegengekomen die (in Nederland) verhandelbaar zijn via Saxo.

Een eerste mogelijkheid betreft het Pictet - Water - I EUR beleggingsfonds (ISIN LU0104884605), gevestigd in Luxemburg en genoteerd aan de Zwitserse beurs. Voor een belegging met internationale spreiding kunt u ook via de Amsterdamse beurs terecht. Daar staat het iShares Global Water UCITS ETF (ISIN IE000CFH1JX2). Deze titel staat op de beursvloer bekend onder de naam ‘H2OA’.

Overeenkomsten en verschillen

Beide producten beleggen fysiek in aandelen wereldwijd uit de sector ‘water’, in de breedste zin van het woord. Het beleggingsfonds van Pictet heeft thans 47 aandelen in portefeuille, de indexvolger van iShares 63. Er is enige overlap voor wat betreft de beleggingen. Onder andere Ecolab, Pentair en Xylem komen in beide onderliggende portefeuilles voor.

Maar er zijn ook verschillen. Zo vinden we Thermo Fisher Scientific, Veolia Environment en Ferguson terug bij de titel van Pictet, maar niet bij die van iShares.

De lopende kosten zijn respectievelijk circa 1,10% (Pictet) en 0,65% (iShares) per jaar. Van beide titels bestaan verschillende valutavarianten. De varianten in dit artikel noteren in euro’s.

Dit zijn de rendementen

Voor wat betreft de prestaties volgt iShares sinds de introductie in 2007 op een kostenfrictie na de S&P Global Water 50 Index (de benchmark). Het fonds scoort dan ook vijf sterren bij Morningstar. Pictet krijgt vier sterren bij Morningstar. Stevige sterren, want sinds de oprichting van deze aandelenklasse in 2006 scoort het fonds goed ten opzichte van de benchmark (de MSCI ACWI Index (EUR)): 7,94% versus 5,12% per jaar. Dat maakt de wat hogere kosten van dit fonds verdedigbaar.

Noemenswaardig is verder dat de titel van iShares een Morningstar Analyst Rating (een uitleg hierover vindt u hier) van Silver heeft. Die van Pictet heeft de rating Neutral.

Ook beleggen ze allebei in aandelen die goed scoren op duurzaam ondernemen én een kleinere CO2-voetafdruk hebben dan hun sectorgenoten. Overall krijgt iShares drie wereldbollen voor wat betreft de Morningstar Sustainability Rating en Pictet vier.

Het onderliggende dividendrendement ligt voor beide beleggingsproducten ligt tussen de 0,75% en 1,5% op jaarbasis en wordt het automatisch herbelegd. Het (onderliggende) dividend is logischerwijs niet zo hoog, want het is een behoorlijk kapitaalintensieve sector met hoge investeringen.

... en de risico's

En de belangrijkste risico’s? Er is sprake van valutarisico. De titels noteren zoals gezegd in euro’s, maar er zitten veel buitenlandse bedrijven in. En u loopt uiteraard marktrisico. Als de financiële markten onder druk staan, dan zult u dat ook ervaren.

In vogelvlucht zijn de titels interessant voor langetermijnbeleggers die aandelenrisico kunnen en willen dragen en die met een stukje van hun portefeuille hun 'financiële dorst' willen lessen op de beurs.

Hoe wordt uw effectenelftal kampioen?

Hans Oudshoorn (beleggerstrainer bij SaxoAcademy) verzorgt binnenkort de masterclass ‘Hoe wordt uw effectenelftal kampioen?' op de IEX Beleggersdag op 28 juni, in Bussum. Hier leert u beleggen als een voetbalcoach. In de masterclass staan robuuste verdedigers (obligaties), aanvallende middenvelders en hangende spitsen centraal. Zo bespreekt Oudshoorn de voor- en nadelen van de strangle en gaat hij aan de slag met enkele slimme en fiscaal aantrekkelijke optieconstructies die hij zelf ook graag gebruikt.

Aan de hand van actuele voorbeelden – waarbij ook enkele TA-grafieken de revue passeren – leert u hoe u de risico’s van (aandelen)beleggingen kunt verlagen, rendementskansen kunt vergroten en handig kunt spreiden over verschillende beleggingsproducten.

Wilt u hierbij zijn, reserveer dan alvast tickets via de onderstaande link. Wacht hiermee niet te lang, want de capaciteit van Spant is beperkt en alle voorgaande edities waren van tevoren uitverkocht. Bovendien profiteren snelle beslissers nog van een aantrekkelijke vroegboekkorting! Klik hier en bestel snel uw tickets!

Meer weten over de IEX Beleggersdag? Bekijk nu de website. Het programma vind u hier.


Lees ook: 7 Grondstoffenaandelen met hoge dividenden

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.   De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van de auteur van dit artikel staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Saxo Bank is een handelsnaam van BinckBank N.V.. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s.Wie Hans volgt, weet dat hij belegt als een voetbalcoach. In zijn artikelen en webinars komt u dan ook geregeld robuuste verdedigers (vastrentende waarden) of flegmatieke flankspelers (opties) tegen. Hans schrijft en vertelt daarnaast graag over beleggingsthema's, fondsbeleggen en portefeuilleopbouw. Hans is sinds 2000 werkzaam bij Alex, Binck en nu Saxo. In 2014 rondde hij de opleiding Senior Beleggingsadviseur met succes af. Met het Academy-team won hij tweemaal de Gouden Stier. Verder is Hans co-auteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en vaste columnist van FiscAlert en levert hij geregeld bijdragen aan diverse media.