rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Dividend: hoe hoger hoe beter?

Dividend: hoe hoger hoe beter?
Beeld: iStock

In het eerste artikel ‘Dividend vormt een krachtig element van rendement’ heb ik ingezoomd op het belang van dividend, de kenmerken van sterke dividendspelers en besprak ik twee breed gespreide dividendbeleggingen met de focus op Europa. In dit laatste deel van mijn tweeluik over dividend, sta ik stil bij de hoogte van het dividend en wanneer alert te zijn als belegger. Ook maakt u kennis met twee breed gespreide dividendbeleggingen met internationale spreiding.

Dividendrendement: hoger is niet altijd beter

Beleggers staren zich nog wel eens blind op de hoogte van het dividend. Op het eerste gezicht lijkt een belegging met een hoog dividend(rendement) interessant. Bedrijven die echter te veel dividend uitkeren, kunnen dit geld niet herinvesteren om te groeien. Daarmee remmen ze eventueel de ontwikkeling van de winst en de aandelenkoers af.

Een vuistregel in dit kader: het is goed als een bedrijf niet meer dan 75% van de nettowinst uitkeert. Op die manier blijft minstens 25% van de nettowinst over voor de toekomstplannen die de winst op peil houden… en daarmee uiteindelijk ook het dividend.

Het is als belegger dus slim om te lezen wat het dividendbeleid van een onderneming is, ofwel hoe ze omgaan met winstuitkeringen. In het kort presteren bedrijven die een goede balans hebben tussen rendabele investeringen en winstuitkeringen het beste. Deze zogenaamde ‘dividend aristocraten’ leveren ongeveer 3-5% dividendrendement op.

Ligt het dividend ruim boven de 5%, dan is het zinvol alert te zijn als belegger. Het is namelijk maar de vraag of een dergelijk uitkeringspercentage houdbaar is.

Zo stond het dividendrendement van Philips tegen het einde van 2022 ruim boven de 6,5%. Na meerdere winstwaarschuwingen als gevolg van de problemen rond de slaapapneu apparaten en een aangekondigde reorganisatie heerste twijfel over de toekomst van het bedrijf. Dat vertaalde zich in een dalende beurskoers en leidde dus automatisch tot een hoger verwacht dividendrendement.

Gegeven de storm waar het bedrijf zich in bevond, was het de vraag of er überhaupt dividend kon worden uitgekeerd. Uiteindelijk werd wel een uitkering gedaan, niet in de vorm van cash, maar volledig in de vorm van stockdividend (extra aandelen). Voor dividend(rendement) geldt dus, hoger is zeker niet altijd beter. Sterker nog, het is eerder een waarschuwingssignaal voor beleggers.

Via ETF's beleggen met aandacht voor dividend

Ik heb het vaker gezegd, maar beleggen in individuele aandelen is over het algemeen risicovoller dan gespreid beleggen door middel van een beleggingsfonds of ETF. Twee efficiënte bouwstenen voor een portefeuille met brede spreiding, aanvaardbare kosten en aandacht voor dividend zijn de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (ISIN: NL0011683594) en het SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF (ISIN: IE00BYTH5S21).

De ETF van VanEck heeft op dit moment 100 largecapaandelen (onder andere Verizon Communications, Pfizer, TotalEnergies en BHP Group) in portefeuille. Die van SPDR belegt in 98 aandelen wereldwijd (onder meer Highwoods Properties, Oneok, Legget & Platt en LyondellBasell Industries). De lopende kosten zijn respectievelijk 0,38% (VanEck) en 0,45% (SPDR) per jaar. Beide fondsen zijn beschikbaar in euro’s en verhandelbaar via meerdere beurzen, waaronder Euronext Amsterdam.

Dividendlekkage

Het dividendrendement, voor VanEck naar verwachting ongeveer 4,5% op jaarbasis, wordt doorgaans in maart, juni, mei en november uitgekeerd. Noemenswaardig is verder dat het fonds van VanEck fiscaal optimaal is: vanwege de FBI-status (fiscale beleggingsinstelling) – te herkennen aan de ISIN-code die begint met NL – kunt u de ingehouden dividendbelasting terugvorderen via de jaarlijkse belastingaangifte en heeft u geen dividendlekkage. Een mooi voordeel.

Voor de indexvolger van SPDR ligt het dividendrendement naar verwachting ook rond 4,5% per jaar, met uitkeringen in februari, mei, augustus en november. Besef, de dividendrendementen betreffen een momentopname en kunnen in de toekomst lager (of hoger) uitvallen.

Performance

De titel van VanEck heeft een goede performance ten opzichte van de benchmark en scoort vier sterren bij Morningstar. En SPDR? Zij hebben nog geen rating bij Morningstar, omdat de titel pas sinds juni 2021 bestaat. Om een indruk te krijgen van de fondsprestatie tot nu toe, zoom ik als alternatief oordeel in op de factsheet om de ontwikkeling van het fonds ten opzichte van de benchmark te bekijken.

De conclusie: tot nu toe lukt het de indexvolger zeer goed deze bij te benen. Dat is geen garantie voor de toekomst, maar de voortekenen mogen er zijn.

Wat nog meer? Beide titels hebben het predicaat ‘silver’ voor wat betreft de Morningstar Analyst Rating (voor een uitleg over de diverse soorten ratings, klik hier).

Risico's

En de belangrijkste risico’s? U loopt uiteraard marktrisico. Als financiële markten onder druk staan, dan zult u dat ook ervaren. En hoe robuust de businessmodellen van de geselecteerde aandelen ook zijn, een faillissement van een of meerdere aandelen is natuurlijk mogelijk. Ook kan het toekomstige dividend lager uitvallen.

In vogelvlucht zijn de titels interessant voor langetermijnbeleggers die aandelenrisico kunnen en willen dragen. En die op zoek zijn naar goede internationale spreiding met aandacht voor dividend.

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.   De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van de auteur van dit artikel staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Saxo Bank is een handelsnaam van BinckBank N.V.. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s.Wie Hans volgt, weet dat hij belegt als een voetbalcoach. In zijn artikelen en webinars komt u dan ook geregeld robuuste verdedigers (vastrentende waarden) of flegmatieke flankspelers (opties) tegen. Hans schrijft en vertelt daarnaast graag over beleggingsthema's, fondsbeleggen en portefeuilleopbouw. Hans is sinds 2000 werkzaam bij Alex, Binck en nu Saxo. In 2014 rondde hij de opleiding Senior Beleggingsadviseur met succes af. Met het Academy-team won hij tweemaal de Gouden Stier. Verder is Hans co-auteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en vaste columnist van FiscAlert en levert hij geregeld bijdragen aan diverse media.