Obligaties en aandelen stegen wereldwijd samen vorige week door opluchting over de voorzichtigheid van de Federal Reserve met betrekking tot toekomstige verhogingen en een algemeen gevoel dat de snelste renteverhogingscyclus in de geschiedenis nu voorbij is.
Een bescheiden lager salarisrapport uit de VS op vrijdag voegde brandstof toe aan deze hoop. Bijna alle belangrijke valuta's wereldwijd stegen fors ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl beleggers feestvierden en zich stortten op risicovolle activa.
Grondstoffenexporterende landen en in het bijzonder Latijns-Amerikaanse landen behoorden opvallend tot de winnaars, terwijl de traditionele veilige havens zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank zwaar achterbleven.
De belangrijkste vergaderingen van de centrale banken zijn achter de rug en het is duidelijk dat het grootste deel van de wandelcyclus nu voorbij is. De aandacht verschuift nu naar hoe snel en hoe ver de rente zal worden verlaagd, hoewel geen van de centrale banken daar haast mee lijkt te hebben.
Deze week zal ongewoon weinig data bevatten in de belangrijkste economische gebieden, dus de valutamarkten zullen vooral worden gedreven door de naschokken van de Fed-dove wish van vorige week en het voorzichtige bewijs van een arbeidsmarktvertraging in de VS.
Het Britse pond
Hoewel de Bank of England de rente vorige week ongewijzigd liet, zoals algemeen werd verwacht, slaagde de MPC er niet in om de dovish verwachtingen van de markt te bevestigen. De Bank of England toonde zich bezorgd over de hoge loongroei en de hardnekkigheid van de inflatie, waardoor het Britse pond beter presteerde dan de euro tijdens de algemene rally in Europese valuta.
Deze week ligt de nadruk op het voorlopige bbp-rapport over het derde kwartaal, dat vrijdag verschijnt.
De euro
De eenheidsmunt veerde vorige week sterk op te midden van de algemene vlucht uit de dollar. De beweging miste echter een eurozone-specifieke katalysator. De PMI-indexen van de bedrijfsactiviteit blijven consistent met een stagnerende of zelfs krimpende economie en de meer achterblijvende indicatoren zoals de detailhandelsverkoop of de industriële productie lijken het daar niet mee oneens te zijn.
Aan de positieve kant is de inflatie sneller gedaald dan verwacht en is de ECB erin geslaagd de renteverhogingscyclus te stoppen bij een relatief bescheiden 4%. Wij denken dat er ruimte is voor een waardestijging van de euro op de middellange termijn, gezien de goedkoopheid van de munt en de lage verwachtingen over de economische groei die momenteel zijn ingeprijsd.
De dollar
De Federal Reserve suggereerde vorige week dat de drempel voor verdere verhogingen in de VS hoger is dan de markten hadden verwacht en dat de kans groot is dat deze verhogingscyclus voorbij is. Een slechter dan verwacht banenrapport op vrijdag hielp het sentiment zeker verder en de markten gingen fors hoger.
De markten gaan uit van renteverlagingen vanaf april 2024, wat ons enigszins agressief lijkt: we zouden waarschijnlijk zowel een veel sterkere vertraging van de Amerikaanse economie moeten zien dan we tot nu toe hebben gezien, als een paar neerwaartse verrassingen in de inflatie om een dergelijk tijdschema te realiseren.