Jarenlang presteerden groeiaandelen geweldig op de wereldwijde aandelenmarkten. Eind 2020 kwam er een kentering in die zegetocht en namen waardeaandelen het stokje over. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang die rotatie zal aanhouden.
Voor beleggers die geloven dat het groeisegment spoedig weer de boventoon zal voeren, zetten we drie fondsen in wereldwijde groeiaandelen op een rijtje waarin Morningstar-analisten onverminderd vertrouwen hebben - ondanks hun recente benedengemiddelde prestaties.
Na de kredietcrisis, die in 2007 begon en pas echt eindigde in 2011, kregen groeiaandelen een flinke steun in de rug door hernieuwde economische groei, maar bovenal door het zeer verruimende beleid dat wereldwijd werd gevoerd door centrale banken. De almaar dalende rentestanden zorgden voor steeds hogere waarderingen voor groeiaandelen.
Over de periode van eind 2011 tot en met het derde kwartaal van 2020 behaalde de brede MSCI World index een gemiddeld jaarlijks rendement van 11,71%. Daarmee lieten aandelen al een zeer sterke prestatie zien, maar daarbinnen deden groeiaandelen het nog veel beter. De MSCI World Growth index noteerde een rendement van 15,31%.
Eind 2020 begon de wind te draaien
In het vierde kwartaal van 2020 trad daar echter verandering in op. Eerder dat jaar zorgde de coronapandemie voor een serieuze knauw in de economische groei, waardoor aandelenkoersen binnen typische waardersectoren, zoals energie en financiële bedrijven, nog extra onder druk kwamen te staan. Typische groeiaandelen wisten zich juist te onderscheiden met sterke koersprestaties. Denk daarbij onder andere aan Apple, Amazon, Tesla, Alphabet en Nvidia, maar ook aan tot op dat moment minder bekende aanbieders van oplossingen voor thuiswerken en -onderwijs, zoals Zoom.
Door de ontwikkeling van coronavaccins onstond er aan het einde van 2020 uitzicht op het beëindigen van de lockdowns, en dat deed de hoop op economisch herstel opflakkeren. Hierdoor kwamen aandelen die meer afhankelijk zijn van economische groei weer in de belangstelling van beleggers te staan. Dergelijke aandelen zijn vooral te vinden in waardesectoren, zoals de eerder genoemde sectoren financials en energie. Het gewapende conflict in Oekraïne en de resulterende hogere olie- en gasprijzen gaven deze laatste sector nog een extra zetje.
Hogere rente deed groeiaandelen pijn
Mede door de hogere grondstofprijzen laaiden echter ook de zorgen over oplopende inflatie op. Centrale banken hebben gereageerd met het inperken van hun ruime monetaire beleid en zijn begonnen met het verhogen van hun beleidsrentes. Dit heeft groeiaandelen pijn gedaan. De winsten van dergelijke bedrijven liggen immers verder in de toekomst, en door deze te verdisconteren tegen hogere rentes zijn de hoge waarderingen ineens niet meer te rechtvaardigen. Het had aanzienlijke koersdalingen tot gevolg.
Een rendement van 12,97% voor de MSCI World index geeft aan dat het gesternte voor aandelen over de periode van september 2020 tot en met medio 2022 an sich helemaal niet verslechterde. Nu waren het echter de waardeaandelen die de kar trokken. De MSCI World Value Index pluste namelijk met 20,73%, terwijl de groei-index het met een schamele 5,00% rendement moest doen.
De vraag voor beleggers is hoe lang deze rotatie stand zal houden. De maand juli bood wellicht een sprankje hoop voor groeibeleggers, aangezien de MSCI World Growth Index wederom een significante outperformance liet zien van 3,69 procentpunt ten opzichte van de MSCI World index.
3 fondsen waar Morningstar-analisten onverminderd vertrouwen in hebben
Voor de beleggers die geloven in een herstel van groeiaandelen stellen we een drietal wereldwijde groeiaandelenfondsen voor waarin de analisten van Morningstar onverminderd vertrouwen hebben. Daarbij hebben we geselecteerd op twee criteria.
Allereerst moesten de fondsen een Morningstar Analyst Rating hebben van ten minste Bronze, wat betekent dat de analisten verwachten dat de fondsen over een volledige beleggingscyclus een outperformance zullen laten zien ten opzichte van de benchmark. Ten tweede is er gekeken naar de fondsen die de afgelopen periode relatief hard geraakt zijn door de rotatie.
1. Baillie Gifford Worldwide Long Term Global Growth Fund
Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver. Baillie Gifford kent een sterke traditie in groeibeleggen en dat komt terug in dit fonds: in het achtkoppige team zit een aantal zeer ervaren groeibeleggers. Het process is research-intensief en richt zich op high growth-bedrijven, waarbij het team een benadering voor de zeer lange termijn hanteert.
Die is relatief ongestructureerd, wat de beheerders vrijheid geeft in hun zoektocht naar bedrijven die kunnen profiteren van langetermijn-groeitrends. Daarbij maken ze onder andere gebruik van academisch onderzoek en private marktparticipanten als bron voor ideeën. De uiteindelijke portfeuille bestaat uit circa 30 tot 50 aandelen waarbij er aanzienlijke sectorconcentraties kunnen bestaan.
2. Stewart Investors Worldwide Sustainability
Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het team besteedt veel aandacht aan de drijvende krachten achter de winstgroei, zoals de kracht van het merk, de sectorstructuur en prijszettingsmacht. Uiteindelijk worden 40 tot 60 aandelen voor de portefeuille geselecteerd. De portefeuille kan daarbij aanzienlijk geconcentreerd worden in sectoren als industrie, technologie en gezondsheidszorg en daarnaast een significante blootstelling hebben aan kleinere ondernemingen.
3. T. Rowe Price Global Growth
Morningstar-analisten hebben dit fonds de hoogste rating toegekend: Gold. Het wordt beheerd door de ervaren en zeer kundige Scott Berg, die als geen ander gebruik weet te maken van T. Rowe Price’s omvangrijke centrale analistenteam dat bestaat uit circa 200 analisten.
Berg zoekt vooral naar aandelen waarvan naar zijn mening het groeipotentieel wordt ondergewaardeerd. Hij is daarbij niet gebonden aan een benchmark, wat hem de vrijheid geeft om te beleggen waar hij wil.
Berg gaat zelf op pad om voeling te houden met de lokale markten en om het management van bedrijven te ontmoeten. Spreiding is voor hem het belangrijkste middel om risico te reduceren en dat blijkt uit de portefeuille die de afgelopen jaren tussen de 130 en 205 aandelen heeft omvat.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Ronald van Genderen, CFA
is fondsanalist bij Morningstar Benelux