rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Jeroen Blokland: 'Een rally gaat bijna altijd langer door dan je denkt'

Jeroen Blokland: 'Een rally gaat bijna altijd langer door dan je denkt'

Al vroeg wist Jeroen Blokland dat hij iets met economie wilde doen, en tijdens zijn studie werd zijn interesse in beleggen aangewakkerd. Nu is hij portfoliomanager van Robeco ONE. Hoe gaat Jeroen zelf met zijn geld om en wat kunnen we van hem leren als het gaat om beleggen? 

“In de tweede klas van de middelbare school werd het voor mij al duidelijk wat ik later wilde gaan doen”, steekt Jeroen van wal. “Vakken als geschiedenis en economie gingen me goed af. De Erasmus Universiteit was dichtbij, dus het was bijna vanzelfsprekend dat ik daar economie ging studeren.”

De macro-economische kant was echter niet voor Jeroen weggelegd. “Dat vond ik vooral saai en langdradig. Vakken die gingen over financieringen en beleggen vond ik veel spannender. In die tijd zaten we ook midden in de IT-bubbel, wat het een bijzondere periode maakte. Ik wist dat ik na mijn studie naar Australië wilde, maar ik had daar nog geen geld voor. Ik heb mijn geld in het ING Internetfonds gestopt, wat toen een goede keus was. Ik heb er weinig schade aan opgelopen, simpelweg omdat ik alles weer moest verkopen om op reis te kunnen gaan."

Schade en schande

Welke beleggingsbeslissingen in zijn carrière zijn voor Jeroen minder rooskleurig uitgepakt? “Natuurlijk word je door schade en schande wijs en heb ik kansen gemist. Ik ben weleens te vroeg uitgestapt. Een heel belangrijke les die ik daarbij geleerd heb, is dat een rally bijna altijd langer doorgaat dan je denkt. Je kunt eigenlijk nooit op het beste moment in- of uitstappen. En dat is ook niet erg. Dat willen bereiken heb ik daarom losgelaten. Het is gewoon heel erg moeilijk.”

Lees ook: Martine Hafkamp: 'Neem nooit meer risico dan bij je past'

Een beslissing waar hij wel trots op is, heeft te maken met Brexit. “Niemand verwachtte dat het daadwerkelijk tot een Brexit zou komen. Wij vroegen ons bij Robeco af ‘wat zal het hardst worden geraakt in het geval dat echt vóór uittreding wordt gestemd?’ Dat was het Britse pond. Hoewel het tegen ons principe inging, zijn we toch short gegaan op het pond. Dat heeft bij ons de schade door Brexit zeer beperkt. We hebben zelfs The Economist gehaald met deze beslissing. Dat is iets waar ik toch wel met trots op terugkijk.”

Voorzichtigheid

Jeroen vertelt met veel passie over zijn vak. Beleggen is echter niet iets dat hem met de paplepel is ingegoten. “Nee, bij ons ging het vroeger aan de keukentafel niet over beleggen. Mijn ouders zijn uit elkaar gegaan, en mijn moeder heeft een periode een uitkering gehad. We waren niet arm, maar beleggen had niet bepaald de prioriteit. Ik heb daar dus eigenlijk niets over meegekregen.”

Check ook: Peter Siks: 'Beleggen is kopen om nooit meer te verkopen'

Heeft zijn thuissituatie invloed gehad op de manier waarop Jeroen nu met zijn geld omgaat? “Ja, enigszins. Ik verdien nu een aardige boterham, maar toch blijf ik soms terughoudend met uitgaven. Ik denk dat die voorzichtigheid juist wel goed is. Mijn vrouw heeft deels een Sloveense achtergrond. In haar familie is ook met de paplepel ingegoten dat je verantwoordelijk met geld omgaat!” 

Jeroen heeft een zoontje van zes maanden oud. “In mijn eigen gezin wordt nu wel over beleggen gesproken, wat ook logisch is, omdat het mijn werk is. Mijn zoon is nog erg jong, maar we beleggen wel alvast voor hem. Wat dat betreft heeft hij denk ik toch wel een voorsprong.”

Enorme disclaimer

Helpt de portfoliomanager weleens vrienden of mensen uit zijn omgeving met de kennis die hij in zijn werk opdoet? “Ja, toen mijn moeder weer ging werken, heb ik haar geholpen met de financiën. Ik beleg voor haar om haar pensioen aan te vullen." 

“Voor wat mijn directe vrienden betreft: ik wil ze graag helpen met beleggen, maar ik kom eerst met een enorme disclaimer”, lacht Jeroen. “En als ze dan nog steeds willen, leg ik uit wat voor opties er zijn, wat de voor- en nadelen zijn en wat de gevolgen kunnen zijn. Daarna moeten ze zelf de keuze maken. Ik zou in ieder geval nooit directe aanbevelingen doen over welke individuele aandelen ze moeten kopen.”

Geduld hebben

Waar de econoom zich over blijft verbazen, is het feit dat sommige mensen denken met beleggen snel rijk te kunnen worden. “Ik ben zeer geïnteresseerd in behavioural finance, waarbij wordt gekeken welke invloed emoties hebben bij het nemen van financiele- of beleggingsbeslissingen. Mensen hebben nu eenmaal veel eigenschappen die niet helpen bij beleggen. Ze overschatten zichzelf en denken al snel dat ze een kans maken om de markt te verslaan, en zo snel geld te verdienen.”

“Maar het feit is dat beleggen niet voor iedereen geschikt is. Je moet je willen inlezen en erg veel geduld hebben. Wil je succesvol zijn beleggen, moet je over een adem beschikken van vele jaren. Er zijn niet zo heel veel mensen die dat echt in zich hebben.”

Bekijk ook: Heb niet de illusie dat je de markt kunt verslaan

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.