Met de olieprijs 40% onder de piek van $122 per vat in juni 2022, lijken de hoogtijdagen voor energiebedrijven achter de rug. Veel olie-aandelen blijven dit jaar ook achter bij de brede markt. Biedt dat koopkansen?
De S&P 500 Energy Index staat dit jaar 10% lager, terwijl de brede S&P 500 in hetzelfde tijdsbestek 18% in het groen noteert.
Achterblijvers
Ook in Europa blijven veel olie-aandelen achter. Het aandeel TotalEnergies staat dit jaar ruim 9% in de min en BP moet 1,8% prijsgeven. Hiermee vergeleken springt Shell er positief uit, met een koersstijging van 5,6%, maar ook dat is lager dan de koerswinst van bijna 12% die op conto komt van de AEX.
Dat oliebedrijven niet hun beste jaar hebben, biedt lange-termijnbeleggers de kans om oliebedrijven voordelig aan te schaffen. InvestorPlace zette aandelen op een rij die volgens de Amerikaanse beleggingswebsite ondergewaardeerd zijn.
1. Shell
Het niet meer koninklijke Shell doet er alles aan om aandeelhouders in de watten te leggen. In juni dit jaar heeft het concern aangekondigd het kwartaaldividend met 15% te verhogen, tot 54 dollarcent per aandeel. Dit impliceert een dividendrendement van 3,5%. Daar komt nog een aandeelinkooppgrogramma van minimaal $5 miljard in de tweede helft van 2023 bovenop.
Daarnaast wil de oliereus niet langer zijn olieproductie met 20% terug hebben geschroefd in 2030, wat het concern meer investeringsopties geeft.
Dit voor beleggers positieve nieuws heeft ertoe geleid dat Shell het relatief goed doet op de beurs ten opzichte van branchegenoten. Met een forward koers/winst-verhouding van 5 is het aandeel nog altijd goedkoop.
2. Occidental Petroleum
Met een koersverlies van 27,7% in de afgelopen vijf jaar wist dit Amerikaanse oliebedrijf geen langetermijnwaarde te creëren voor beleggers.
Toch heeft dat de legendarische belegger Warren Buffett er niet van weerhouden een positie van 25% op te bouwen in Occidental. Iedere keer als de koers onder de $60 duikt, koopt hij aandelen bij.
Buffett begon met kopen in begin 2022, toen Rusland buurland Oekraïne binnenviel, maar heeft nog geen rendement geboekt, aangezien de olieprijs en de koers van Occidental Petroleum sindsdien niet omhoog zijn gegaan. Desalniettemin geeft Buffett met zijn aankopen het signaal af dat hij vertrouwen heeft in het concern en in de vooruitzichten van de oliemarkt.
3. Chevron
De koers van deze Amerikaanse oliegigant staat dit jaar ruim 11% lager en zelfs 20% onder de 52-weken piek. Hierdoor is de k/w amper 8 en resteert een aantrekkelijk dividendrendement van bijna 4%.
Chevron heeft een gigantisch aandeleninkoopprogramma van $75 miljard uitstaan, maar hier zit geen einddatum aan, dus hoe snel de aandelen worden ingekocht staat niet vast. Het bedrijf doet ook overnames om de winst te vergroten.
Bovendien kan Chevron vrij opereren en is het concern minder gebonden aan bijvoorbeeld Europese overheden die groene – vaak weinig rendabele – investeringen eisen. Het aandeel is aantrekkelijk geprijsd en verdient volgens InvestorPlace de aandacht van beleggers.