rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Nieuw cijferseizoen: uur van de waarheid

Nieuw cijferseizoen: uur van de waarheid

De aftrap voor de tweedekwartaalcijfers op Wall Street wordt officieus op vrijdag 14 juli gegeven. Beleggers doen er goed aan zich voor te bereiden op meer volatiliteit.

De cijfers over het afgelopen half jaar kunnen de volgende grote test voor de rally op de aandelenmarkt vormen. Buiten de techaandelen, in de slechter presterende sectoren, liggen misschien nog kansen. Dat schrijven zowel Investing.com als Barron’s.

De markten gaan relatief sterk het tweede kwartaal in. Zij hopen dat de Federal Reserve snel een einde zal maken aan de renteverhogingscyclus nu er tekenen zijn van afkoelende inflatie. De recente werkgelegenheidscijfers laten in de VS een vertragende banenmarkt zien. Dat soort ontwikkelingen kan de Federal Reserve ervan overtuigen om binnenkort te stoppen met het verhogen van de rente.

Vrijdag 14 juli verzorgen de grote banken JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo de aftrap voor het nieuwe cijferseizoen. Kort daarop volgen grote bedrijven zoals ASML (19 juli), Tesla, Netflix, IBM, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Johnson & Johnson.

Het cijferseizoen breekt in de laatste week van juli echt los, als grote techbedrijven zoals Microsoft en Alphabet met hun resultaten komen, gevolgd door Meta Platforms en Amazon. Apple sluit de rij en rapporteert op donderdag 3 augustus.

Vooruitzichten

Behalve op de omzet- en winstcijfers zullen beleggers letten op aankondigingen over de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar, gezien de onzekere macro-economische omstandigheden.

Ook blijven zij alert op signalen over de consumentenbestedingen, de werkgelegenheid en de toeleveringsketen.

Code geel: forse winst- en omzetdaling

Beleggers maken zich op voor wat wel eens het slechtste rapportageseizoen in drie jaar zou kunnen worden door de macro-economische tegenwind. Nadat de winst per aandeel voor de S&P500 als geheel in het eerste kwartaal van 2023 al met 2% daalde, zal die in het tweede kwartaal naar verwachting 6,8% minder zijn dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit gegevens van FactSet.

Als dat uitkomt, is dat de grootste daling sinds de coronacrisis en ook nog eens het derde opeenvolgende kwartaal waarin de winst van de S&P500 op jaarbasis is gedaald.

Winstdalingen worden voorspeld voor de energiesector, de materialensector en de gezondheidszorgsector. De omzetverwachtingen stellen ook al niet gerust, met een voorspelde omzetdaling van 0,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat zou dan de eerste keer zijn sinds het derde kwartaal van 2020 dat voor de S&P500 een daling in omzetgroei wordt gerapporteerd.

Waar is het nog veilig?

De S&P500 koerst zo’n 23% hoger dan op het dieptepunt van oktober en aandelen zijn duur. Dat komt met name door de prestaties van Big Tech. Als die geen indruk kunnen maken met hun kwartaalcijfers, kan dat slecht nieuws betekenen voor de index. Daarom zijn aandelen buiten de techsector misschien een betere keuze nu het cijferseizoen begint.

Zeven van de elf sectoren zullen naar verwachting winst- en omzetgroei op jaarbasis rapporteren. De meeste winstgroei wordt verwacht in de sectoren Consumer Discretionary en Communication Services en de meeste omzetgroei bij Financials en Consumer Discretionary.

Bankaandelen lijken veelbelovend

Barron’s vindt bankaandelen een aantrekkelijke keuze voor beleggers. De SPDR S&P Bank KBE ETF is dit jaar met 21% gedaald en handelt tegen 7,7 keer de winst.

Volgens FactSet zijn de winstverwachtingen voor de sector de afgelopen zes maanden met 16% gedaald, wat de zorgen van analisten over de kredietvolumes en de lagere transactie-activiteit weerspiegelt. Drie Amerikaanse banken gingen afgelopen voorjaar failliet en dat drukt ook op de aandelen.

Veel van het pessimisme is echter al ingeprijsd en goede resultaten van de grootste banken van de VS zouden de sector een impuls kunnen geven. We gaan het de komende weken zien.