rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Fix je mix

Fix je mix

U heeft vast weleens gehoord van de de Solvabiliteit II-richtlijn, in de wandelgangen vaak aangeduid als ‘Solvency II’. Het is een Europese richtlijn, die eisen stelt aan alle verzekeraars op het gebied van kapitaal, risicobeheersing en verslaglegging.

Een herziening van deze richtlijn is onlangs in de Europese Commissie besproken en voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Er zijn twee wijzigingen die gunstig zijn voor beleggers in aandelen van verzekeringsmaatschappijen.

Verlaging kosten

Ten eerste is er het voorstel gedaan om met ingang van 2020 de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen toe te staan om kleinere buffers aan te houden voor verstrekte hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Nu moeten zij onder de Solvency II-richtlijn nog zwaardere buffers aanhouden dan banken onder ‘Basel III’. Dat werkt valse concurrentie in de hand.

De beoogde gelijkschakeling van de buffernorm voor NHG-hypotheken verlaagt de kosten van de verzekeraars. Ook wordt daardoor kapitaal vrijgespeeld wat weer geïnvesteerd kan worden, bijvoorbeeld in de overname van het te koop staande Vivat (voormalig Reaal).

De tweede herziening betreft een wijziging ten aanzien van beleggingen. Het voorstel is om de kapitaaleis voor aangehouden beleggingen in aandelen te verlagen van 42 naar 22%. Dit betekent dat verzekeraars voortaan nog maar 22 eurocent voor elke euro geïnvesteerd in aandelen aan eigen vermogen hoeven te reserveren op de balans. Dat is wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de aandelen minimaal 5 jaar aangehouden worden. 

Koopimpuls waarde-aandelen?

Aandelen met een hoog en stabiel - en door de tijd heen houdbaar - dividend lijken daarvoor het meest in aanmerking te komen. Dat geconstateerd hebbende, zou dit dus zo maar een regelrechte koopimpuls kunnen betekenen voor waarde-aandelen.

Dit soort aandelen, ook wel defensieve aandelen, zijn immers vaak aandelen van ondernemingen die een gelijkmatige groei doormaken en een langzame winststijging hebben. Het zijn aandelen waarbij het dividend hoger ligt dan bij groeiaandelen, maar waarbij de koerswinstverhouding lager is. Deze lagere waardering door de markt voor dit type aandelen zorgt ervoor dat het risico lager is. 

Goede reputatie

Waarde-aandelen zijn ook aandelen die uitgegeven worden door bedrijven die vaak al jaren bestaan en een goede reputatie hebben opgebouwd. In de AEX zijn bijvoorbeeld de aandelen van Heineken, Wolters Kluwer, Unilever en RELX typische waarde-aandelen. Bij een invoering van de in dit artikel genoemde herziene richtlijn zou er vanaf 1 januari aanstaande weleens meer vraag naar dit soort aandelen kunnen ontstaan.

Dat komt dan mooi uit, want het zou zo maar kunnen dat de economische verwachtingen in de loop van het jaar verbeteren, waardoor het huidige momentum in de hierboven genoemde defensieve aandelen zal verminderen.

Daarom zullen aandelen van technologiebedrijven, en zeker technologie die een rol speelt bij de grootste veranderingen die op de rol staan als 5G, elektrische auto’s en kunstmatige intelligentie opnieuw in zwang raken. Ze zullen daarbij de wind mede in de zeilen krijgen van de weer op volle toeren draaiende geldpersen van diverse centrale banken.

Maak een mooie mix

Wat is de moraal van dit verhaal? Op de beurs zie je veel golfbewegingen die lang niet altijd synchroon lopen en zich lastig laten voorspellen en met veel verschillende oorzaken waar je op het eerste gezicht niet 1-2-3 bij stil staat. Gok niet op het een of het ander, maar maak altijd een goede mix tussen waarde- en groeiaandelen. Word niet te snel bang van een daling van de beurs.

Maar, realiseer je ook dat niet iedereen geschikt is om te beleggen. Nu eenmaal niet iedere spaarder is een belegger. Heb je bijvoorbeeld buikpijn gekregen van de beursdaling eind vorig jaar, dan ben je niet in de wieg gelegd voor beleggen of heb je een te offensieve portefeuille met te veel groeiaandelen gehad. Onderneem dan zo snel mogelijk actie en fix de voor jou juiste mix.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.