Crusader schreef:
Worden we vandaag (ook) eens positief verrast met een PB, een upgrade of een melding van een instappende institutionele belegger? Alle kans!
Wie aan het begin van dit twijfelde, of hij/zij het spaargeld in Aegon zou gaan beleggen of op een spaarrekening zou storten heeft de spaarrente van een jaar al in 3 handelsdagen binnen. Maar dat is voor velen (ook voor ondergetekende) niet genoeg. Aegon is nog steeds ondergewaarderd en wordt steeds vaker genoemd als kanshebber voor 2010. Zie qoutes hier onder.
[quote=Tophaag]
Enkele redenen waarom Aegon op dit moment zeer sterk ondergewaardeerd is (en in 2010 heel fors zou moeten gaan stijgen)....
het aandeel Aegon is in 2009 vrijwel onveranderd gebleven terwijl heel veel AEX aandelen explosief zijn gestegen in 2009. Naar mijn mening is Aegon volledig ten onrechte het slechtst presterende aandeel van de AEX in 2009 en zal Aegon 1 van de grootste winnaars moeten worden voor 2010. Hieronder een aantal redenen en nadere analyse.
1 Eigen Vermogen
================
Het eigen vermogen per aandeel van Aegon is veel hoger dan de beurskoers en is de afgelopen kwartalen fors gestegen en zelfs verdubbeld t.o.v. eind 2008 (i.t.t. de aandelenkoers).
Het verloop van het EV/aandeel (in EURO’S) over de kwartalen 2008 en 2009 is als volgt:
1e kwartaal 2008 8,44
2e kwartaal 2008 7,70
3e kwartaal 2008 6,21
4e kwartaal 2008 3,99
1e kwartaal 2009 3,23
2e kwartaal 2009 5,04
3e kwartaal 2009 6,82 (rekening houdend met nieuw uitgegeven aandelen !)
4e kwartaal 2009 8,00 ?? ( mijn inschatting tussen 7,50 – 8.50)
Voor de zekerheid meld ik nog dat het eigen vermogen per aandeel niet het totale groepsvermogen is, het groepsvermogen (inclusief staatsaandelen en overige EV-elementen) is nog veel hoger maar ik heb bewust alleen het vermogen dat toekomt aan ‘gewone’ aandeelhouders meegenomen.
Het eigen vermogen is na het 1e kwartaal 2009 fors gestegen door de aantrekkende (beurs)koersen en lagere risico’s (zgn. credit spreads)op andere assets. In het 4e kwartaal van 2009 is dit wederom verbeterd.
De beurswaarde is per eind 2009 dan maar circa 57% van de intrinsieke waarde (4,57 / 8,00), een ongelooflijk hoge korting die naar mijn mening niet reëel is.
2 Winst per aandeel
===================
De winst per aandeel van Aegon bedraagt over de periode 2004 – 2007 gemiddeld Euro 1,67.
Ik heb bewust 2008 en 2009 niet meegenomen omdat deze naar mijn mening niet representatief zijn voor de komende jaren, uitgaande van een zich normaliserende situatie. Door de aandelenemissie zijn er circa 13% meer aandelen bijgekomen (de verwatering valt dus best wel mee) dus even simpel geredeneerd zou een verwachte WPA van ca. Euro 1,50 heel redelijk zijn voor komende jaren.
Een verwachte WPA van Euro 1,50 komt ook redelijk overeen met het in 2009 behaalde onderliggende resultaat van Aegon, in moeilijke omstandigheden dus.
Bij een helemaal niet zo overdreven k/w-verhouding van 8 zou dit een koers van Euro 12 rechtvaardigen. Ik denk dat in 2010 een groot deel van de achterstand zal worden ingelopen net zoals bij een aantal vroeg-cyclische bedrijven (Randstad / Arcellor / ASML) al in 2009 is gebeurd.
3 Staatssteun - afbetaling
==========================
Aegon heeft inmiddels 1 van de 3 miljard staatssteun terugbetaald en heeft per eind 3e kwartaal 2009 een zgn. kapitaaloverschot van 4,8 miljard (boven AA rating). Aegon zou dus vrij gemakkelijk de rest van de staatssteun kunnen terugbetalen maar doet dit vooralsnog niet om 2 redenen. De 1e is dat Aegon zekerheidshalve een extra buffer (normaal 1,5 – 2 miljard) wil hebben om onvoorziene omstandigheden op te kunnen vangen. Daarnaast zijn de voorwaarden voor terugbetaling van de 2 miljard niet gunstig en ik vermoed dat Aegon nog onderhandeld om gunstigere voorwaarden te krijgen (conform ING). Het is dus meer een kwestie van niet willen dan niet kunnen.
4 Staatsteun - dividend
=======================
Omdat de staatssteun nog niet geheel is afgebouwd zal Aegon (nog) geen dividend uitkeren. Dit betekent dat een groot aantal institutionele beleggers niet in Aegon willen / mogen stappen terwijl ze dat waarschijnlijk wel zouden willen. Op het moment dat Aegon aankondigt dat de staatssteun geheel zal worden terugbetaald (en ik verwacht deze aankondiging binnen 1 jaar) zal de koers naar mijn mening heel fors gaan oplopen.
5 (onterechte) Verliezers worden winnaars
=========================================
Omdat Aegon dit jaar het slechtst presterende aandeel is van de AEX is de kans groot dat volgend jaar een tegengesteld effect te zien zal zijn. Het principe ‘de achterblijvers van vorig jaar zijn de winnaars van volgend jaar’ zal m.i. ook hier gelden vooral omdat er fundamenteel geen logische verklaring is voor het achterblijven van de koers in 2009.
6 Aegon is geen bank
====================
Aegon is voor een deel onterecht afgestraft omdat het een zgn. financial is en daarom al snel vergeleken wordt met banken. Aegon heeft echter in het geheel geen financieringsproblemen zoals veel banken wel hebben en een ‘run op de bank risico’ bestaat bij Aegon ook niet. Aegon heeft de staatsteun dan ook helemaal niet nodig gehad maar deze is feitelijk opgelegd door DNB / Financiën.
Conclusie
==========
Al met al meer dan voldoende redenen om redelijkerwijs te verwachten dat Aegon het komende jaar heel goed zou moeten presteren. Ik acht zelf een verdubbeling van de koers naar 8 – 10 euro als heel realistisch. Voorwaarden hiervoor zijn dan wel dat er geen onverwachte (her)opleving van de crisis plaatsvindt maar vooral dat de beleggers het potentieel van Aegon eens fatsoenlijk gaan inschatten.
Excuus voor de wat lange analyse maar zo op het punt van het nieuwe jaar leek het me ardig om een wat uitgebreidere terug- en vooruitblik te maken.