harrysnel schreef op 2 oktober 2015 13:08:
[...]
In praktijk zal het short gaan er voor een particulier anders uitzien dan bij de grote instituten die short willen gaan/ hun aandelen uit willen lenen. Bij de grote partijen is de uitlenende partij bv een pensioenfonds die de aandelen uitleent aan een hedgefund. De partijen kennen elkaar dan en het gaat om grote aantallen.
Bij particulieren weet men vaak niet dat de eigen aandelen uitgeleend worden en de vergoeding die de shorter betaalt gaat dan naar de broker. Dat is bv (deels) het verdienmodel van de Giro. De aandelen Galapagos die particulieren in hun portefeuille aanhouden bij de Giro worden dan door de Giro tegen vergoeding uitgeleend aan een shorter. Je merkt daar dan niets van want de aandelen blijven gewoon van jou en zichtbaar in je portefeuille overzicht. Brokers vermelden hoeveel aandelen short er beschikbaar zijn voor hun klanten die short willen gaan. Net als bij kopen/verkopen van aandelen op de beurs ken je de partij waarvan je de aandelen leent/aan wie je de aandelen uitleent niet. Bij de Giro krijg je geen vergoeding als je aandelen uitgeleend worden maar daardoor kunnen de transactiekosten die de Giro rekent voor haar klanten wel stuk omlaag. Indirect profiteer je dan wel.
Ik ga zelf nooit short in een aandeel en ik zou het niemand aanraden omdat je verlies ontzettend kan oplopen bij een overnamebod. Zeker binnen biotech zie je veel overnames. Dus niet doen als je niet zo bekend ben met de materie. Grote risico's aan verbonden.