zjeeraar schreef:
[quote=wildspieker]
Aandelenuitgiftes zijn uit nood geboren
Gert van der Have en Franka Rolvink
Amsterdam
De aandelenemissies die uitzender USG People en voedingsmiddelenconcern Wessanen gisteren deden, zijn uit nood geboren. Net als bij bouwbedrijf BAM, dat eind vorige week een aandelenemissie aankondigde, is het geld nodig om de balans te versterken. Dit stellen marktkenners.
De bedrijven melden alle drie dat de emissie niet alleen voor een sterke balans is bedoeld, maar dat het geld ook wordt besteed aan overnames of, in het geval van BAM, om publiek-private samenwerkingen te kunnen aangaan, waarvoor een groter werkkapitaal noodzakelijk is. De marktkenners kijken hier anders tegenaan. ‘Ik geloof ze alle drie niet’, zegt Corné van Zeijl van SNS Securities. Zowel USG als Wessanen moest vorig jaar de afspraken met de banken oprekken om niet in de problemen te komen. ‘De drie emissies behoren in hetzelfde rijtje thuis als TomTom, Reed Elsevier, Wavin en Heijmans vorig jaar’, zegt Corné van Zeijl van SNS Securities. ‘Allemaal moeten ze hun balans versterken.’
Aandelenstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot beaamt dit. ‘Het is misschien bij USG minder urgent dan bij Wessanen maar de emissies zijn niet uit luxe geboren’, stelt hij. ‘Bij USG is een beetje extra vet op de botten wel gewenst.’ Erwin Dut van Kempen & Co meent dat de bedrijven cash nodig hebben om de groei aan te kunnen die ze mogelijk te wachten staat. ‘Let op mijn woorden’, zegt Van Zeijl. ‘Wie nu nog geld komt ophalen op de beurs doet dat onder het mom van overnames. Ik ga ervan uit dat Aalberts dat zal doen.’ Ook industrieel Aalberts kreeg vorig jaar tijdelijk meer ruimte van de banken. Maar die ruimte moet dit jaar weer terug naar eerder gemaakte afspraken.
Verder wordt van financiële bedrijven nog steeds verwacht dat ze met een aandelenplaatsing komen. Dit om hun staatssteun terug te betalen of om hun balans te versterken. Dat laatste is nodig met het oog op de nieuwe, strengere kapitaaleisen die de internationale bankentoezichthouder BIB of Bank voor Internationale Betalingen in Basel voor 2012 heeft aangekondigd.
Sinds begin 2009 hebben dertig beursbedrijven met in totaal ¤15 mrd — het een met minibedragen, het ander met miljarden — hun aandelenvermogen versterkt. Veelal zaten beursfondsen in een benarde positie, zoals navigatiebedrijf TomTom en bouwbedrijf Heijmans. Zij dreigden de afspraken met hun banken niet na te kunnen komen en zo hun schulden en rentebetalingen onder bepaalde plafonds te houden, de zogeheten bankconvenanten.
Bewering bedrijven
Opbrengst emissies is ook voor overnames en allianties
Bewering markt
Opbrengst nodig om balans te versterken
Soms ging het bij de emissies om financiering achteraf van reeds gedane overnames, zoals uitgever Reed Elsevier bij de overname van dataleverancier Choicepoint, of een toekomstige, zoals Boskalis, dat een overnamebod heeft gedaan op maritiem dienstverlener Smit Internationale.
Waarom de emissies achter elkaar zijn gekomen, heeft vooral te maken met de aantrekkende beurs. ‘Het sentiment is beter dan een jaar geleden’, zegt Van Zeijl. Bij USG bevestigt investor relations manager Dirk Veerman dit. ‘Vorig jaar was een slechte tijd. Onze koers was sterk gedaald. Als we dan hetzelfde bedrag uit de markt wilden halen, moesten we meer aandelen uitgeven en was er meer verwatering geweest.’
De aandelenemissies van USG en Wessanen waren gisteren al ver voor de sluiting overschreven. Institutionele beleggers wilden graag hun geld stoppen in de risicovolle bedrijven. ‘De emissie is zeer, zeer ruim overschreden’, zegt cfo Rob Zandbergen van USG People. ‘Wij hadden voldoende aanmelding en zijn toen gestopt, anders konden we de eerste groep minder toewijzen’, zegt de woordvoerder van Wessanen.
Dit enthousiasme had volgens Van der Stee vooral te maken met het gebrek aan aantrekkelijke alternatieven beleggingen. Ook de rentes zijn bijzonder laag.
[/quote]
Dat deze stukjes al heel snel uitverkocht waren zegd mij meer dan genoeg. Eerst maar weer eens richting de € 3,00 en die komt sneller als wij denken. De cijfers waren natuurlijk niet goed, maar is wel heel erg afgestraft en staat nu toch wel op een extreme schrikkelkoers.
succes maar weer