rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Willem Middelkoop: Warren Buffett snapt er ..

41 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 maart 2010 22:02
    Volgens mij luisteren beiden wel naar de markt.
    Alleen de termijn verschilt.

    Een journalist bekijkt het van maand tot maand.
    Een belegger probeert enkele jaren vooruit te kijken.
  2. [verwijderd] 8 maart 2010 22:24
    Als het waar is dat Warren Buffet er niets van begrijpt, dan is dat blijkbaar een goede eigenschap om de rijkste belegger ter wereld te worden.

    (De rijkste man ter wereld is het op een andere manier geworden.)

    Middelkoop begrijpt het (volgens Middelkoop) blijkbaar beter dan Buffet en Middelkoop heeft die eigenschap dan dus ook niet.

    Kees
  3. [verwijderd] 8 maart 2010 22:26
    Volgens mij laat Middelkoop zich alleen horen wanneer de goudprijs boven de 1100 zit. Nog een maand of twee, dan hebben we dat gehad en zullen we hem wel weer zien bij RTL-Z.
  4. [verwijderd] 8 maart 2010 23:05
    Buffet heeft 7% vd wereld zilvervoorraad meen ik, zo zijn er toch enige overeenkomsten te vinden met Middelkoop...beiden maken werk van edelmetaal.

  5. [verwijderd] 8 maart 2010 23:20
    Ik kan het artikel op Bloomberg niet meer vinden maar Berkshire Hattaway wer daar als een elite fonds bescheven met een track record van 45 jaar!

    Ok de laatste 2 jaar heeft Buffet het niet slecht gedaan.
    Wat heeft WM voor zijn beleggers verdiend?

    Goud doet nu al een tijdje niets meer en als je de stijging deelt door de stijging van de euro tov de dollar valt het ook allemaal wel mee.

    WK was een paar weken geleden bij RTL-Z en je zag hem gewoon pissig worden als iemand een andere mening dan de zijne uitte.

    Mij komt WK een beetje dom over om Buffet aan te vallen...

  6. Kroq 9 maart 2010 00:22
    Die Willem. Respect voor zijn research, vind het altijd zeer vermakelijk om de NF (Nieuws Flash) te lezen. Hij is gewoon zeer negatief voor de lange termijn en dat goedrecht heeft hij, we moeten natuurlijk nog maar zien of het herstel ook daadwerkelijk duurzaam is. Goud staat in ieder geval nog boven de 1100 en gaat mijn inziens eerder omhoog door de 1200, dan terug naar de 1000, dus z'n grondstoffenfondsjes zullen het wel goed doen...
  7. nobullshitplease 9 maart 2010 00:48
    quote:

    Kroq schreef:

    Die Willem. Respect voor zijn research, vind het altijd zeer vermakelijk om de NF (Nieuws Flash) te lezen. Hij is gewoon zeer negatief voor de lange termijn en dat goedrecht heeft hij, we moeten natuurlijk nog maar zien of het herstel ook daadwerkelijk duurzaam is. Goud staat in ieder geval nog boven de 1100 en gaat mijn inziens eerder omhoog door de 1200, dan terug naar de 1000, dus z'n grondstoffenfondsjes zullen het wel goed doen...
    Alles gaat naar de verdoemenis, aandelen, dollars allemaal niks meer waard en wie is dan de rijkste man ter wereld.... Juist willem middelkoop met een .berg goud :-)

    Ik begrijp niet dat iemand nog wil luisteren naar iemand die alleen maar negatief praat over alles behalve goud.

  8. [verwijderd] 9 maart 2010 01:27
    quote:

    invoorentegenspoed schreef:

    Buffet heeft 7% vd wereld zilvervoorraad meen ik, zo zijn er toch enige overeenkomsten te vinden met Middelkoop...beiden maken werk van edelmetaal.

    Ik dacht dat B. zijn zilver al weer enkele jaren geleden heeft verkocht.
  9. [verwijderd] 9 maart 2010 10:50
    quote:

    Amor Arrows schreef:

    [quote=invoorentegenspoed]
    Buffet heeft 7% vd wereld zilvervoorraad meen ik, zo zijn er toch enige overeenkomsten te vinden met Middelkoop...beiden maken werk van edelmetaal.

    [/quote]

    Ik dacht dat B. zijn zilver al weer enkele jaren geleden heeft verkocht.
    toch lijken vriend en vijand het eens dat zilver erg goedkoop is t.o.v. de produktie, industriele vraag etc. Los van doemscenario's zou zilver veel meer waard moeten zijn.

    Waar goud vnl als goud=geld waarde moet zien te ontwikkelen, heeft zilver een veel grotere rol als industriele grondstof.

    Ik zou om die reden ook niet opkijken als WB om die reden flink in zilver zit.

    mvg ivet
  10. [verwijderd] 9 maart 2010 10:58
    lees:

    quicktake.wordpress.com/2008/10/15/th...

    www.rapidtrends.com/a-letter-from-war...

    en ook interessant:


    Marktanalyse De vele mythen van Warren BuffettPrint

    25-02-2010 | 16:57 uur

    Harm van Wijk 1216 x gelezen
    Aantal reacties: 0
    In: Marktanalyse
    Waardering:
    1 2 3 4 5
    ( 1 Vote )
    Warren Buffett is de meest verheerlijkte en gerespecteerde belegger aller tijden. En terecht. Hij werd immers de rijkste man van de wereld met het kiezen van de juiste aandelen. Voor de gemiddelde belegger is Warren Buffett een zuinige man met een neus voor goedkope aandelen. Hij kiest gewoon "waarde-aandelen" en laat deze lopen, toch?

    De mythe rond Warren Buffett is enorm. Een hele generatie van beleggers wordt misleid door het idee dat waarde-aandelen kopen en zo lang mogelijk houden, de enige manier is om grote rijkdom te verwerven. Met de slechte resultaten van de laatste tien jaar gaan beleggers twijfelen aan Buffett. De werkelijkheid is, zoals zo vaak, veel complexer. Een van de eerste hedgefondsen (De Buffett Partnership Ltd), werd gebruikt om Berkshire Hathaway op te kopen. Buffett is daarmee niets anders dan een hedge fund manager. Buffett’s partners betalen 25% over de winst, waardoor Buffet snel rijk kon worden. Buffett werkt vaak met geleend geld om een hefboom te creëren. Een van zijn aankopen was Dempster Mill, waarin Buffett als het eerste bekende activistische hedge fund zijn eigen management binnen het bedrijf installeerde. Het kopen van Berkshire Hathaway ging op een vergelijkbare manier. De premies en de kasstroom uit zijn verzekeringsbedrijf gebruikt hij om te kunnen investeren in onder andere een aantal (korte en lange termijn) complexe investeringen op de derivaten- en obligatiemarkten. Goldman Sachs en General Electric werden in 2008 de duimschroeven vakkundig aangedraaid, zoals alleen de agressiefste ‘distressed debt hedge funds’ doen. Warren Buffett is een van de grootste en slimste beleggers, maar er komt veel meer bij kijken om de rijkste man ter wereld te worden dan wat jaarverslagen lezen, de aandelen te kopen en deze zo lang mogelijk vast houden. ‘Buy and Hold’ had u de laatste 100 jaar net 5% koersstijging per jaar opgeleverd en de afgelopen week was daarbij een magere week. De Dow is op weg naar de top van januari, maar het derde Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top van januari naar het dieptepunt van februari, zorgt daarbij voor weerstand. De S&P500 en de Nasdaq consolideren eveneens rond het 61,8%-Fibonacci retracement level.

    Rente consolideert in dalende trend

    De rente zette in 2008 de dalende trend opnieuw in vanaf een top rond 4,85%. De vergoeding voor obligatieleningen laat een lange termijn dalende trend zien, met bij tijd en wijle forse uitslagen. Om de top van 2009 te bereiken rond 3,2% heeft de rente nog een lange weg te gaan. Ondanks de recente opleving vanaf een niveau van 2,11% naar 2,39% lijkt de bodem nog niet in zicht. Zolang de top van 2010 niet is doorbroken, blijft het effectieve rendement van de staatsobligaties in een hardnekkige dalende trend.

    Goud consolideert rond recordniveau

    Goud bereikte in december een recordniveau in dollars even boven $ 1200 per troy ounce (31,1 gram), maar liet daarna het gas los, mede vanwege de aantrekkende dollar. Goud bereikte vorige week in euro’s uitgedrukt een nieuw record. Hiermee laat goud de aandelenbeurzen sinds 2000 overtuigend achter zich. Dit is overigens niet altijd zo geweest: het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen en had indertijd een waarde van 10 gulden oftewel € 4,54. Een gouden tientje vertegenwoordigt nu een waarde van circa € 170. De goudprijs is over de afgelopen 77 jaar gemiddeld 4,82% gestegen, aanzienlijk minder dan een belegging in aandelen. Op 2 januari 1933 stond de S&P500 op 6,67 punten. De gemiddelde jaarlijkse stijging van aandelen is dus 6,91% geweest. Bovendien zou u ook nog dividenden hebben ontvangen. De afgelopen tien jaar waren echter gouden tijden voor beleggers in het blinkende edelmetaal.

    Eurostoxx50 dicht koershiaat

    De Eurostoxx50 zette in maart 2009 een indrukwekkende rally in en scherpte in januari zelfs het record verder aan. Vanaf deze top, even boven 3000 punten, trapte de brede Europese index hard op de rem. De index doorbrak daarbij neerwaarts de stijgende steunlijn vanaf maart en zakte bovendien onder de bodems van het najaar van 2009. Het eerste Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem van juli 2009 tot aan de top van 2010, werd doorbroken. De volgende Fibonacci retracement levels wisten een verdere val (vooralsnog) te voorkomen. De index veerde op 8 februari overtuigend op en vormde vervolgens zelfs een ‘island reversal’. De afgelopen dagen nam de Eurostoxx50 opnieuw gas terug en sloot het gevormde koershiaat, hetgeen niet bemoedigend is. De DAX sloot eveneens het koershiaat en geeft daarmee aan dat er nog weinig kracht achter de stijging zit. De CAC40 viel ook terug en wist ook niet boven het koershiaat te blijven. De CAC40 leek vastbesloten op weg naar de top van februari. Het enthousiasme dat bij de vormen van het koershiaat werd getoond, zal dan echter opnieuw getoond dienen te worden. In ieder geval dient de Franse index dan boven de bodems van november en februari te blijven.

    Met vriendelijke groet,
    www.beursbulletin.nl

    Harm van Wijk

    ===================================================

    nog een toevoeging:

    ZILVER of GOUD?
    27 juli, 2009 | door Frank Declerck |
    Indien u de keuze moet maken bij het beleggen in edelmetalen, welke zou uw voorkeur genieten? Ik spreek enkel over de metalen zelf, niet over ETF’s of andere papieren rommel. Welke redenen heeft u daarvoor? Ik kies voor zilver en geef daar meteen drie redenen voor:

    1.Zilver is een veel groter industrieel goed dan goud. De noodzakelijkheid in de toekomst is groter, terwijl er tevens veel meer van verloren gaat. Hierdoor zou de prijsverhouding in de tijd tussen goud en zilver kleiner moeten worden.

    2.De waarde van zilveren munten en baren is handiger als betaalmiddel. In de superette betalen met een ons goud lijkt mij nogal omslachtig. De deelbaarheid van zilver benadert veel dichter ons huidig papieren geld. (indien het vertrouwen in dit laatste op de helling zou komen te staan)

    3.De hoeveelheid goud in de wereld is relatief beperkt ten opzichte van zilver. Dit maakt dat de goudmarkt veel gemakkelijker te manipuleren is, zelfs zo gemakkelijk dat de Amerikaanse regering in de jaren dertig al het goud kon confiskeren. Men was verplicht om al het in bezit zijnde goud in te leveren tegen een (veel te lage) vastgestelde prijs. Doordat zilver een gebruiksmetaal is en door de grotere aanwezige volumes, zie ik dat veel moeilijker realiseerbaar.
  11. [verwijderd] 9 maart 2010 11:49
    waarom zilver: www.aandelen.com/blog/wordt-zilver-oo...

    Wordt zilver ooit duuder dan goud?
    by admin in goud , grondstoffen on August 7th, 2009

    Het is prachtig weer en ik hoop dat je er een beetje van kan genieten. Zelfs indien je vakantie er al op zit.

    Maar vooraleer ik straks ook van de zon ga profiteren, wil ik je graag iets meer vertellen over één van mijn favoriete grondstoffen voor de komende jaren.

    Ik ga de fundamentals van zilver voor je toelichten en ik laat het dan aan jou over om uit te maken of deze belegging potentieel heeft in de komende jaren.

    Zilver wordt al meer dan 5.000 jaar gemijnd, en dat is veel langer dan de meeste andere grondstoffen. Het werd al vrij vlug gebruikt als een betaalmiddel en die rol is het eigenlijk min of meer blijven spelen tot enkele decennia geleden.

    Goud en zilver waren betaalmiddelen, waarbij goud steevast 16 keer duurder was dan zilver. Een logische verhouding, aangezien zilver 16 keer meer voorkomt dan goud.

    Deze verhouding bleef duizenden jaren standhouden, maar kwam deze eeuw onder druk toen zilver zijn monetaire rol verloor.

    Vandaag is goud maar liefst 66 keer duurder dan zilver. Om de verhouding simpelweg terug te brengen naar 16, moet zilver 314% in waarde stijgen!

    Het is niet geheel ondenkbaar. Begin jaren ‘80 was de verhouding eventjes terug 16 omdat beleggers als de dood waren voor inflatie. Klinkt bekend?

    Ook vandaag zien we dat beleggers zich storten op goud en zilver uit vrees voor inflatie … en een inéénstorting van het financieel systeem.

    Zilver is zelfs zo schaars geworden dat beleggers die investeren in zilveren munten premies van enkele tientallen procenten betalen om er hun handen op te leggen.

    De zilver ETF, een tracker die enkel investeert in zilver, bevat nu reeds 281 miljoen ounces van de grondstof. Dat is 41% van de totale jaarproductie!

    De stijgende beleggersvraag kan wel eens de vonk zijn die de prijs doet exploderen.

    Je moet weten dat de voorbije 60 jaar de vraag naar zilver groter was dan het aanbod. Het aanbodtekort kon zonder al te grote prijsstijgingen worden opgevangen door te putten uit de bestaande voorraden.

    Probleem is echter dat de vraag naar zilver voor 65% komt uit de industrie. Er worden jaarlijks meer patenten ingediend voor nieuwe zilvertoepassingen dan éénder welke andere grondstoffen, met uitzondering van goud.

    Maar zilver wordt, in tegenstelling tot goud, amper gerecupereerd. Deze grondstof is bijvoorbeeld een uitstekende geleider en vindt zo zijn weg naar heel wat elektronische toepassingen. Per toestel wordt dan een paar gram zilver gebruikt. Niet meteen de moeite om er later weer uit te halen dus.

    Het gevolg is echter dat de bestaande voorraden de afgelopen decennia flink geslonken zijn. Ted Butler, een onafhankelijk analist die de markt al 25 jaar op de voet volgt, denkt zelfs dat zilver op dit moment … schaarser is dan goud!

    Sommigen denken zelfs dat deze schaarste op termijn leidt tot een prijs die hoger ligt dan die van goud.

    Ik weet niet in hoeverre dit realistisch is, maar het is een feit dat de prijs van zilver inelastisch is. Aangezien de meeste industriële toepassingen maar enkele gram gebruiken, maakt het slechts een zeer beperkt deel uit van de totale productiekosten.

    Bovendien zijn er amper alternatieven voor zilver. Zonder deze grondstof zouden heel wat toepassingen zelfs niet ééns bestaan!

    Maar indien de vraag hoger ligt dan het aanbod, waarom dan niet gewoon meer zilver mijnen? Wel, er zijn maar zeer weinige pure zilvermijnen. Zilver wordt vooral gemijnd als bijproduct. Een zinkmijn haalt bv. niet alleen zink naar boven maar er komen ook zeer kleine hoeveelheden zilver mee.

    De productie verhogen, kan dus niet zomaar.

    Bovendien zijn de ondergrondse voorraden voor zilver kleiner dan éénder welke grondstoffen. In een recente analyse schat de US Geological Survey de ondergrondse reserves op 270.000 … en dat is amper voldoende om de vraag in het komende decennia op te vangen!

    Ok, laten we het even samenvatten allemaal. We zitten hier met een grondstof waar de vraag al 60 jaar groter is dan het aanbod … en de vraag flink oploopt omdat beleggers het in grote aantallen in portefeuille nemen.

    Bovendien kan de productie niet zomaar verhoogd worden en zit er amper voldoende zilver in de grond om de vraag van de komende jaren op te vangen.

    Indien de factoren in de toekomst samen komen, hoe hoog denk je dat de prijs kan oplopen? Zou de oude high van begin jaren ‘80 overschreven worden? Dat betekent een stijging van 244%.

    Maar die $50 van begin jaren ‘80 is eigenlijk niet hetzelfde dan $50 vandaag. Gecorrigeerd voor inflatie hebben we het dan over $130 per ounce zilver. Dat betekent 797% winstpotentieel.

    Of zal zilver zijn schaarste volledig uitspelen en inderdaad duurder worden dan goud? Ach, het is een leuke denkoefening maar ik hou er persoonlijk geen rekening mee.

    Zilver hoeft echt niet duurder te worden dan goud om beleggers een fantastisch rendement te bieden.

    (lees ook reacties...natuurlijk altijd kanttekeningen te maken)
  12. [verwijderd] 9 maart 2010 12:27
    quote:

    isaandie schreef:

    Silver bubble

    www.buyandhold.com/bh/en/education/hi...
    die bubble kwam toen op ongeveer 5000gulden(plm 2250euro) per kilo zilver...we hebben nog wat te gaan dus.

    De huidige waarde vind ik nog geenzins een bubble te noemen. Vergelijk het verleden eens met de huizenmarkt...vind ik veel meer weghebben van een bubble. Voor wie huizenprijzen willen vergelijken en willen verklaren met inflatie(hebben we toch amper gekend?)...waarom wel voor huizen, maar niet voor edelmetaal?
  13. forum rang 4 ramptoerist 9 maart 2010 18:48
    quote:

    Economie schreef:

    Zelf denken dat scheelt ook een hoop.

    Over zelf denken gesproken, Ik wacht nog steeds op het nieuws van vorige week.
  14. [verwijderd] 9 maart 2010 18:53
    quote:

    Deodorant schreef:

    [quote=Economie]
    Zelf denken dat scheelt ook een hoop.

    [/quote]

    Over zelf denken gesproken, Ik wacht nog steeds op het nieuws van vorige week.
    LUISTER LUISTER IK BEN VERGETEN!!!!
    ZEG NU WAAR HET OVER GING???
41 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Belegger.nl

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 466 7.001
AB InBev 2 5.485
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.582 51.215
ABO-Group 1 22
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.132
Accentis 2 264
Accsys Technologies 23 10.535
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 188
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 14 17.651
Aedifica 3 901
Aegon 3.258 322.672
AFC Ajax 538 7.087
Affimed NV 2 6.288
ageas 5.844 109.885
Agfa-Gevaert 14 2.048
Ahold 3.538 74.297
Air France - KLM 1.025 35.002
AIRBUS 1 11
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 467 13.036
Alfen 16 24.340
Allfunds Group 4 1.468
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.251
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 405
Altice 106 51.198
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.486 114.817
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.835 242.776
AMG 971 133.110
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 305 6.686
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 485
Antonov 22.632 153.605
Aperam 92 14.948
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 380
Arcadis 252 8.732
Arcelor Mittal 2.033 320.595
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 286
arGEN-X 17 10.288
Aroundtown SA 1 219
Arrowhead Research 5 9.719
Ascencio 1 26
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.108 39.084
ASML 1.766 106.104
ASR Nederland 21 4.451
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 472
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 32 13.610
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 64
Azerion 7 3.390