Dr.Flox schreef:
Aandeelhouders Fortis mogen mee onderhandelen
[CEO Karel De Boeck]
CEO Karel De Boeck
De raad van bestuur van Fortis-holding gaat morgen praten met enkele aandeelhoudersverenigingen over de toekomst van de holding. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck gezegd in De Zevende Dag. De aandeelhouders verwierpen woensdag de opsplitsing en overname van Fortis door BNP Paribas. Daardoor blijft Fortis voorlopig in de handen van de overheid. Morgen hebben premier Herman Van Rompuy en vicepremier Didier Reynders ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van BNP Paribas.
Rommel
De afwijzing van de Fortis-deal van woensdag was volgens De Boeck een emotionele schreeuw van de aandeelhouders om te zeggen: "doe die grootste Belgische Bank niet weg in vreemde handen". Het gevolg daarvan is volgens De Boeck echter dat de holding wel "armer is geworden". "De aandeelhouders hebben dus gekozen voor de emotionaliteit en tegen hun onmiddellijk belang." Zo is de holding minder waard geworden, is de koers gedaald en is de rating van de bank gezakt naar BB, wat neerkomt op 'junk' (rommel).
"Ooit moet er 'ja' komen"
Intussen wordt gezocht naar een oplossing. Opvallend is dat Fortis holding morgen rond de tafel gaat zitten met de aandeelhoudersverenigingen. Het is voor het eerst dat die aandeelhoudersorganisaties aan de gesprekstafel worden uitgenodigd. "We moeten met alle partijen opnieuw aan tafel gaan zitten, ook met de aandeelhouders", aldus De Boeck. "Ooit zal er toch een 'ja' moeten komen", klonk het nog.
Aandeelhoudersgroepering Dolor heeft al laten weten dat ze ingaat op de uitnodiging van De Boeck. Dolor vertegenwoordigt 0,9 procent van de aandelen.
Regering
Volgens De Boeck zijn de gesprekken met de regering niet op gang getrokken, maar is het wel de bedoeling om nu snel te gaan in het zoeken naar een oplossing. Hij spreekt zelf van een oplossing binnen de 10 dagen. "Die oplossing moet tenminste een beetje beter zijn dan de oplossing die we hadden en moet voldoende beter zijn om nu een 'ja' op te leveren bij de volgende aandeelhoudersvergadering", aldus De Boeck. "Die algemene vergadering is voorzien voor 28/29 april. Tegen dan loopt ook het contract met BNP Paribas af.
BNP Paribas
Premier Herman Van Rompuy en vicepremier Didier Reynders hebben morgen een ontmoeting met vertegenwoordigers van BNP Paribas. Dat bevestigde Reynders op de Franstalige televisie. Hij bevestigde ook dat hij bereid is voor de Fortis-onderzoekscommissie te verschijnen en verklaarde dat hij rechtstreeks noch via zijn kabinet heeft geprobeerd de rechterlijke macht te beïnvloeden in het Fortis-dossier.
Imago Reynders
Minister van Financiën Reynders was afgelopen week kop van Jut in de Vlaamse kranten. Dit weekend zei hij in de media de verantwoordelijkheid te nemen voor de beslissingen die de regering nam in het Fortis-dossier, maar ook voor andere banken, om de spaarders, personeelsleden en kleine aandeelhouders te verzekeren. Hij gaf toe dat er "waarschijnlijk vergissingen zijn geweest" in het beheer van het dossier, maar ze vielen volgens hem moeilijk te vermijden omdat er zeer snel tewerk moest worden gegaan. Reynders gaf op RTL-TVi toe dat er "misschien een en ander kan worden gecorrigeerd in zijn imago".
Di Rupo kritisch
Op de openbare omroep RTBF hekelde PS-voorzitter Elio Di Rupo de cumul van Reynders. Die is zowel MR-voorzitter als vicepremier en minister van Financiën. "Een minister moet zich bezighouden met alle burgers. Dat verschilt van de houding van een partijvoorzitter", luidde het. De Franstalige socialist betreurde "het gebrek aan transparantie" in de manier waarop het bankendossier werd beheerd. Hij zei dat hij de indruk had dat "mensen rond Financiën wisten wat er moest gebeuren".
De ontslagnemende Fortis-bestuurder Georges Ugeux liet vanuit New York op RTL-TVi weten dat hij bereid was zijn standpunt en ontslag te herbekijken. Andere deelnemers aan het zondagse debat op de commerciële omroep leken van mening dat zo'n ommezwaai juridisch niet vanzelfsprekend is. (belga/gb)
15/02/09 16u12
Goed stuk, Floxie; kleine toevoeging: ik denk, dat als er morgen weer gestemd mocht worden over dezelfde deal als vorige week er misschien WEL een JA gekomen was: sentiment verslechtert!