rood blauwe elepsis logo Belegger.nl
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

50,200
  • Verschil

    -0,200 -0,40%
  • Volume

    378.940 Gem. (3M) 329,1K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ In watchlist

Nieuwsdraad 07-02-09 Alleen nieuws

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 februari 2009 12:02
    Fortis Insurance Belgium sluit deal in fraudezaak

    De fiscus heeft een schikking getroffen met de verzekeraar Fortis Insurance Belgium over een belastingfraudezaak waarbij twee kasgeldvennootschappen verkocht waren. Een opsteker voor de fiscus en de parketten. Die proberen de honderden miljoenen euro's die de schatkist heeft misgelopen door zulke kasgeldconstructies, te recupereren. Maar alle onderzoeken dreigen nu een maat voor niets te worden, schrijft De Tijd.

    Deal gesloten met fiscus
    Fortis Insurance Belgium, dat vervolgd wordt door het Brusselse parket voor kasgeldconstructies met twee makelaarskantoren in 2000 en 2002, blijkt een deal te hebben gesloten met de fiscus. "Wij betwisten nog altijd ten stelligste dat we destijds bewust zouden hebben meegewerkt aan fiscale fraude", luidt het bij Fortis.

    "Kasgeldfraude surrealistisch"
    De verzekeraar verwijst daarbij naar een uitspraak van hoogleraar Bruno Peeters (UA), die de strijd tegen kasgeldfraude omschrijft als surrealistisch en een aanpak die "grondwettelijke rechten" op het spel zet. Wat die grondwettelijke rechten betreft, lijkt er inderdaad een haar in de boter. Verscheidene rechtszaken over kasgeldconstructies liggen al maanden stil omdat een prejudiciële vraag is gesteld aan het Grondwettelijk Hof. (belga/vsv)
    07/02/09 06u55
  2. [verwijderd] 7 februari 2009 12:02
    Fortis Bank werkt aan noodplan

    Fortis Bank werkt dit weekend een noodplan uit voor het geval de Fortis-aandeelhouders woensdag "neen" stemmen tegen de nieuwe deal. Het plan moet Fortis Bank verzekeren van de nodige liquiditeiten, als de deur naar de interbancaire markt op slot gaat, schrijft de krant De Tijd. Ook moet worden voorzien in een communicatieplan, zodat de spaarders kunnen worden gerustgesteld en een "run on the bank" wordt vermeden.

    Werken aan worstcasescenario
    Het heeft moeite gekost, maar Fortis Bank is nu overtuigd van een "sense of urgency". Dinsdag en woensdag komt de raad van bestuur van de bank bijeen, om alles in stelling te brengen voor een worstcasescenario. Dit weekend wordt het strijdplan klaargestoomd.
    Dat plan zal in essentie gaan over twee zaken: hoe kan de liquiditeit worden verzekerd en hoe moet er worden gecommuniceerd? Want als de Fortis-aandeelhouders "neen" stemmen, dreigt Fortis Bank weer in nauwe schoentjes te komen. De toestand wordt dan misschien even kritiek als bij de eerste reddingsoperatie in het weekend van 27 en 28 september vorig jaar.

    Liquiditeit verzekeren
    Er wordt gevreesd dat Fortis Bank geen toegang meer zou krijgen tot de interbancaire markt. De liquiditeit moet dan verzekerd worden door noodkredieten van de Nationale Bank. Het is ook de bedoeling dat de Europese Centrale Bank een belangrijke rol gaat spelen. Fortis Bank heeft dagelijks 30 tot 40 miljard euro aan liquiditeiten nodig, is te horen. Daarnaast zal alles in gereedheid moeten worden gebracht, zodat men met een druk op de knop de staatswaarborg kan activeren waarover Fortis Bank kan beschikken. Er ligt een staatswaarborg van 150 miljard euro klaar, maar naar verluidt zou 30 tot 40 miljard euro volstaan. (belga/vsv)
  3. [verwijderd] 7 februari 2009 12:03
    Vlaamse aandeelhouders Fortis dagvaarden Belgische staat

    Vlaamse Fortis-aandeelhouders bijgestaan door het Brusselse advocatenkantoor SQ LAW en door het Antwerpse kantoor Coveliers & Coveliers hebben de Belgische staat gedagvaard. De zaak komt voor op de zitting van 20 februari 2009 van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.
    De procedure die gestart werd verschilt in een aantal punten van die ingesteld door Modrikamen. Om te beginnen werd geopteerd voor een Nederlandstalige procedure. Meester Geert Lenssens van SQ LAW meent dat Nederlandstalige aandeelhouders zich zo een stuk comfortabeler zullen voelen.

    "Daarnaast werd de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gekozen in plaats van de rechtbank van koophandel", klinkt het. De Belgische staat wordt enkel aangesproken voor schadevergoeding en dit op niet contractuele gronden. "Dit laatste heeft als nuttig gevolg dat de aandeelhouders op die manier hun gerechts- en advocaatkosten terugbetaald kunnen krijgen van hun verzekeringsmaatschappij rechtsbijstand." De dagvaarding wordt uitgebracht namens enkele pilootaandeelhouders en "het ligt in de bedoeling dat de andere aandeelhouders nadien vrijwillig in de procedure tussenkomen", aldus het advocatenkantoor. Het voordeel is dat dit laatste gratis kan gebeuren in die zin dat er geen gerechtskosten aan verbonden zijn.

    De Belgische staat wordt onder meer verweten haar acties onzorgvuldig te hebben voorbereid, de belangen van de aandeelhouders buiten alle redelijke proportie te hebben benadeeld en ongrondwettelijke discriminatie te hebben gepleegd door aan Dexia staatswaarborgen te verlenen en niet aan Fortis. Indien Fortis van meet af aan staatsgaranties had gekregen, dan was de hele ontmanteling niet nodig geweest, zo luidt het. (belga/vsv)
    07/02/09 11u11
  4. [verwijderd] 7 februari 2009 12:08
    BRUSSEL - Belangenbehartigers van beleggers in aandelen Fortis stemmen volgende week op de aandeelhoudersvergadering tegen de opsplitsing van de bankverzekeraar, tenzij de Nederlandse overheid de onderhandelingen over de nationalisatie van de Nederlandse activiteiten van Fortis heropent.

    Dat hebben de beleggersclubs Vereniging van Effectenbezitters (VEB), Deminor, De Gier Business Law, Modrikamen en Euroshareholders van vrijdag op zaterdagnacht bekendgemaakt.

    De belangenbehartigers willen dat de Nederlandse overheid nadenkt over de samenvoeging van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten met de internationale en de Belgische.

    Ook willen de belangenclubs dat de Nederlandse en Belgische overheden schadevergoeding overwegen ten aanzien van de aandeelhouders. Bovendien moet er openheid van zaken komen over ,,diverse nu nog geheime aspecten van de transacties'', zo stellen de belangenbehartigers.

    De rechtbank in Brussel besliste vorig jaar dat aandeelhouders hadden moeten worden gekend in de deal die Fortis in oktober maakte met de Belgische overheid, toen het bedrijf hard onderuit ging door een gebrek aan vertrouwen. Op de vergadering van 11 februari in Brussel kunnen beleggers hierover stemmen. In Utrecht, op 13 februari, kan niet over deze kwestie worden gestemd.

    (ANP)
  5. diversiongeoff 7 februari 2009 13:28
    De Standaard, zaterdag 07 februari 2009
    'Op een bepaald moment moet je het rouwproces afsluiten'
    Ludwig Criel, kandidaat-bestuurder voor Fortis

    Aansluitend bij dit artikelWie is Ludwig Criel?

    Bekijk de pagina uit de krant
    BRUSSEL - Ludwig Criel wordt op de cruciale algemene vergadering van volgende week door de Fortis Holding voorgedragen als bestuurder, en heeft daarvoor ook de steun gekregen van Deminor, dat de belangen van een aantal minderheidsaandeelhouders van Fortis verdedigt. Daarmee lijkt hij een consensusfiguur te worden die een goede kans maakt om volgende week verkozen te worden als bestuurder.

    Wat bezielt Criel, die bekendstaat als de vertrouwensman van de 'scheepvaartfamilie' Saverys, om zich in het wespennest van het Fortis-dossier te steken, nadat Etienne Davignon op de vorige algemene vergadering werd weggehoond en weggestemd? En, vooral, hoe kijkt hij aan tegen de toekomst van Fortis? Criel geeft, in de hoofdzetel van CMB waar hij financieel directeur is, tekst en uitleg bij zijn engagement.

    U kent Etienne Davignon goed van bij CMB, dat ooit nog een onderdeel was van de Generale Maatschappij.

    'Burggraaf Davignon is sinds 1989, op een intermezzo van enkele jaren na, altijd voorzitter geweest van CMB. Ik voel me heel comfortabel met hem als voorzitter. Marc (Saverys, de ceo van CMB, red.) en ik consulteren hem heel regelmatig over bepaalde kwesties.'

    Heeft die band een rol gespeeld bij uw beslissing om te kandideren als bestuurder bij Fortis?

    'Ik was getroffen door de manier waarop de jongste aandeelhoudersvergadering van Fortis verlopen is. Wat daar gebeurd is, was een aandeelhoudersvergadering onwaardig. Davignon had niets te maken met de situatie waarin Fortis verzeild was geraakt, maar hij had zich ter beschikking gesteld om oplossingen te zoeken voor de aandeelhouders. Het is heel spijtig dat hij op zo'n manier werd weggestemd en uitgejouwd. Het was een kakofonie.'

    Hoe bent u in dit wespennest beland?

    'Het idee is voor het eerst geopperd tijdens een vergadering met onder anderen Karel De Boeck (de ceo van Fortis, red.), die kandidaat-bestuurders zocht. Ik ken De Boeck al meer dan dertig jaar, van toen ik nog bij de Boelwerf werkte. De Boelwerf, met al haar scheeps- en investeringskredieten, was in het Waasland een belangrijke speler en Karel De Boeck stuurde bij Fortis die regio aan vanuit de zetel Aalst. Later zijn we elkaar professioneel regelmatig blijven tegenkomen.'

    'Nadat de vraag gesteld was, heb ik vervolgens drie mensen hun mening gevraagd: Stevie Davignon, Marc Saverys en Karel Van Miert. Na overleg hebben we beslist om het te doen.'

    Waarom dan wel?

    'Er is de afgelopen periode een ongelooflijke waardedestructie gebeurd bij Fortis. Waardecreatie en aandeelhouderswaarde is iets waar wij in de CMB Groep altijd nadrukkelijk naar gestreefd hebben. Vanuit Almabo hebben we een soort omgekeerde overname van CMB gedaan en aansluitend zijn we tot de splitsing van de groep in drie bedrijven gekomen. Dat heeft de aandeelhouders in staat gesteld om de waarde te kristalliseren.'

    'Bij Fortis moeten er inspanningen gedaan worden om de waarde opnieuw naar boven te laten komen. De aandeelhouders moeten een stuk van de verloren waarde kunnen recupereren. Dat is de prioritaire taak en opdracht van elke raad van bestuur.'

    In welke mate sluit deze opdracht, met al haar juridische complicaties, aan bij uw profiel?

    'Ik ben binnen de CMB Groep altijd meer de financiële man geweest, die de structuren uittekende in consensus met de collega's. Bij Fortis zijn op dat punt belangrijke zaken te doen. De groep heeft nog een tweelingstructuur, met twee aandelen, maar één poot is er volledig van onderuitgehaald, terwijl de overblijvende poot over Nederland loopt, waar de activiteiten weg zijn. Die situatie vereenvoudigen, dat zie ik zeker zitten.'

    'De situatie rond Fortis is complex, maar bij complexe zaken is het een kwestie van weer naar de essentie te kijken. Waar praten we over? Is er een industrieel project van waaruit we kunnen bouwen?'

    U reageerde nochtans erg kritisch na de ontmanteling van Fortis in oktober. Had de regering wel het recht om in de plaats te treden van de aandeelhouders en de ontmanteling door te drukken?

    'Ik heb me dat inderdaad afgevraagd. Maar het ging ook allemaal zo snel. Fortis was de eerste bank die in de problemen kwam, waardoor de regering plots geconfronteerd werd met een enorme uitdaging. Vergeet niet: de balans van Fortis is groter dan het bruto binnenlands product van België.'

    'Men heeft de aandeelhouders toen totaal buitenspel gezet. Ik blijf de stelling verdedigen dat de aandeelhouders de eigenaars zijn van het bedrijf. Zij moeten betrokken worden bij alle belangrijke beslissingen. De verkoop van hun bedrijf, of van substantiële onderdelen daarvan, valt daar zeker onder. Ik blijf er dus bij dat de aandeelhouders geconsulteerd hadden moeten worden.'

    Toch bent u vandaag minder kritisch.

    'Ik heb ondertussen een beter zicht op de cijfers gekregen. En er ligt vandaag, na de nieuwe onderhandelingen tussen BNP Paribas, de staat en Fortis, opnieuw een industrieel project op tafel. Dat was er in het eerste protocolakkoord niet.'

    'Als de aandeelhouders dat project goedkeuren, wordt Fortis opnieuw de grootste verzekeringsmaatschappij in België, met een premie-inkomen van 15 miljard euro. Fortis Verzekeringen is nu groter dan AG en de ASLK in 1991, bij het ontstaan van Fortis. Dat is niet niks, en het biedt kansen voor toekomstige groei.'

    Wat niet belet dat de aandeelhouders hun bank kwijt zijn.

    'Dat is duidelijk. Maar op een bepaald moment word je, ook als aandeelhouder, geconfronteerd met de realiteit.'

    'Het industriële project voor de bank, de opname in BNP Paribas, vind ik apriori een goed project. Fortis Bank heeft zo'n groot gewicht dat naast het belang van de aandeelhouder ook het algemeen belang moet worden overwogen. Dan is de koppeling aan BNP Paribas geen slechte oplossing. Het is een industrieel project waarop je kunt voortbouwen.'

    'Bovendien zal de eventuele meerwaarde op de deelneming van de overheid in BNP Paribas naar de holding vloeien. Ik weet wel dat de basis om die meerwaarde te berekenen een hoge koers van 68 euro is, maar de waarde van het aandeel kan in de toekomst opveren. Het kan in de huidige omstandigheden heel plots draaien.'

    Veel aandeelhouders waren bereid om zelf geld op tafel te leggen om Fortis Bank te laten doorstarten, precies om te beletten dat nu tegen crisisprijzen verkocht moest worden.

    'Je kunt als holding geen beroep doen op de kapitaalmarkt als je geen uitgewerkt industrieel project hebt. Zelfs tot op vandaag weet men niet hoe dat er zou uitzien, want het hangt af van de stemming van de aandeelhouders volgende week.'

    'En hoeveel miljard was er nodig? Gegeven de volatiele markten was dat heel moeilijk in te schatten. Ik weet niet hoe de situatie van de bank nu is, maar je kunt je afvragen wat alleen al de psychologische impact zou zijn als de steun van BNP Paribas zou wegvallen. Ik weet het echt niet. In die omstandigheden naar de aandeelhouders stappen om geld te vragen, zou echt onverantwoord zijn.'

    Worden de aandeelhouders nu niet haast met een revolver tegen de slaap gedwongen om ja te zeggen tegen de verkoop aan BNP Paribas, omdat ze anders zichzelf in de voet schieten? Men presenteert geen alternatief plan, maar waarschuwt enkel voor chaos wanneer er nee gestemd wo
  6. diversiongeoff 7 februari 2009 13:51
    vervolg

    Worden de aandeelhouders nu niet haast met een revolver tegen de slaap gedwongen om ja te zeggen tegen de verkoop aan BNP Paribas, omdat ze anders zichzelf in de voet schieten? Men presenteert geen alternatief plan, maar waarschuwt enkel voor chaos wanneer er nee gestemd wordt. Is dat een faire keuze?

    'Het is misschien niet fair. Maar het zijn wel de feiten, en het is wel de keuze waar de aandeelhouders voor staan. We zitten nu eenmaal in die situatie. Op een bepaald ogenblik moet je dat aanvaarden en vooruitkijken. Wat achter je ligt, ligt achter je.'

    'De vraag is: hebben we zoveel mogelijk gerecupereerd, of is er meer mogelijk? De overheid en BNP Paribas hebben allebei gezegd dat ze nu al far stretched zijn.'

    'De aandeelhouders hebben nu een industrieel plan waarover ze kunnen stemmen. Ofwel kiezen ze voor dat industriële project, ofwel doen ze dat niet. Bij een neen beland je in de onzekerheid. Let wel: uit die onzekerheid kunnen misschien nieuwe oplossingen gegenereerd worden, maar het kan ook negatief uitdraaien.'

    'De bank is weg. Je kunt dan jarenlang juridisch gaan vechten om ze terug te krijgen. Maar heeft Fortis Holding de financiële middelen om dat te doen? Heeft de holding de middelen om het vehikel met de gifkredieten te financieren? Wat gebeurt dan met het pand dat de overheid heeft op de aandelen AG? Als dat allemaal fout loopt, zit je de facto in een liquidatiescenario voor Fortis. Loopt het juridisch allemaal goed, dan kan dat tot iets leiden. De keuze is tussen die onzekerheid en een industrieel project.'

    Zal Saverco, de holding van de familie Saverys, voor het Franse deel stemmen?

    'Ja, we gaan het zekere voor het onzekere kiezen.'

    En wat dan met het Nederlandse deel?

    'Dat is een erg moeilijk geval. Daar moeten we alle opties openhouden en ons in een positie zetten om te praten. We moeten daarbij rekenen op de Nederlandse koopmansgeest. Je hebt de discussies over financiële instrumenten (MCS) en over Nederlandse garanties. Er moeten gesprekken met Nederland komen, maar je weet niet waar die toe kunnen leiden. Het is daarvoor nog veel te vroeg. De nieuwe raad van bestuur moet dat bekijken, in het belang van de aandeelhouders.'

    Als je nee wilt zeggen tegen Nederland, moet je op de algemene vergadering eerst wel ja zeggen omdat iedere inhoudelijke stem voorafgegaan wordt door de vraag: 'Wilt u straks over het volgende stemmen?' Hoe leg je dat uit aan de aandeelhouders?

    'Dat zal inderdaad goed aan de mensen uitgelegd moeten worden. Fortis heeft daarvoor, ik geef toe wat laattijdig, een “Q&A, opgesteld en gepubliceerd op zijn website. Dat document legt volgens mij op een begrijpelijke manier de complexe situatie uit. Maar het blijft natuurlijk een materie die je grondig moet bestuderen. Het is niet iets dat als een roman leest.'

    Enkele dagen geleden heerste er nog opperste verwarring, leek een neen een ja enzovoort. Hebt u dat zelf ervaren, die confusie?

    'Ik heb zelf ook vragen gekregen, maar voor mij was de situatie duidelijk. Ik heb me er de voorbije maanden serieus in verdiept. (lacht even) Soms voelde ik me als een student die weer aan het blokken was - wat overigens best een aangenaam gevoel was.'

    Zou Georges Ugeux een goede voorzitter zijn van de raad van bestuur?

    'Eerst moet elke bestuurder verkozen worden. De bestuurders kiezen daarna, in consensus, de voorzitter. Ik kan er vandaag geen visie over geven, want ik moet eerst weten welk project er voorligt, en of de raad van bestuur zich er unaniem achter kan scharen.'

    'Je mag geen industrieel project proclameren zonder dat daarover een consensus is gezocht in de raad van bestuur. Dat is voorbarig. Dat doen we bij CMB ook niet. De normale gang van zaken is dat je eerst met elkaar praat en een akkoord bereikt, en dan pas daarover communiceert. Daarom heb ik tot nog toe ook niet met de pers gepraat. Ik vond het wat raar dat een man met de ervaring van Ugeux dat toch gedaan heeft. Maar ik wil er geen kiescampagne van maken, dat vind ik onwaardig.'

    Kan Jozef De Mey een goede voorzitter zijn, terwijl hij geassocieerd wordt met één aandeelhouder, Ping An, die in dit dossier vooral compensatie zocht voor het eigen geleden verlies?

    'Jozef De Mey is een verzekeringsspecialist bij uitstek, en hij kent de verzekeringsbedrijven van Fortis door en door. Ik denk dat hij op een bepaald ogenblik ook op de bestuurderslijst van Deminor stond. Vandaag staat hij op de lijst van Ping An, dat al vertegenwoordigd is.'

    U lijkt door niemand gecontesteerd te worden. Zou het voorzitterschap niet iets voor u zijn?

    'De voorzitter moet een consensusfiguur zijn. De keuze wie het wordt, behoort tot de intimiteit van de raad van bestuur. Ik bekijk de kwestie met een open blik. Het is iets dat aan de orde zal komen op de eerste vergadering van de raad van bestuur. En dan zullen we wel uitkomen op een habemus papam, zeker?'

    Als de aandeelhouders neen zeggen tegen BNP Paribas zal de raad van bestuur moeten beslissen of hij alsnog het contract naleeft. Wat gaat u doen in dat geval?

    'Als de aandeelhouders tegen de raad van bestuur zeggen dat we het niet mogen uitvoeren, zullen we dat ook niet doen. Ik zal nooit iets uitvoeren dat is voorgelegd aan een algemene vergadering en dat daar verworpen werd. Dat is voor mij essentieel. Je zit dan wel met het probleem dat hetzelfde orgaan dat eerst een beslissing heeft genomen (om te verkopen) dan door de aandeelhouders teruggefloten wordt.'

    'Bij een tegenstem kunnen de overheid en BNP Paribas de uitvoerbaarheid eisen voor de rechtbank. Als de rechtbank zegt dat je het contract toch moet uitvoeren, heb je geen keuze. We leven nog altijd in een rechtsstaat. Men moet wel beseffen dat, als men neen stemt, en als daarna alles fout loopt, Fortis in een soort liquidatieschema terechtkomt.'

    Het belooft een intensieve job te worden, dat mandaat.

    'Ja, het wordt een zeer zware taak, vooral in het begin. Zodra er een industrieel project op tafel ligt dat je vanuit een going concern-politiek kunt aansturen, kunnen we opnieuw naar een normalere relatie gaan tussen het management en de raad van bestuur.'

    Hoe kijkt u aan tegen Ping An, dat vooral bezig lijkt te zijn met schadevergoeding voor zichzelf te verkrijgen?

    'Ik heb begrepen dat ze zich baseren op een transnationaal handelsverdrag tussen België en China, dat voorziet in schadevergoeding bij nationalisering van bedrijven. De bedoeling is om het debat over het stemgedrag van Ping An af te splitsen van het debat over de nationaliseringskwestie. Ze zijn vooral bezorgd dat een ja- of een neen-stem hun internationale positie in het gedrang brengt.'

    'Als de discussie daarover het voor Ping An mogelijk maakt om volgende week in eer en geweten een beslissing te nemen, is dat een goede zaak. Maar let wel: Fortis komt daar niet in tussenbeide.'

    Hoeveel heeft de familie Saverys verloren aan Fortis? CMB sprak over een minwaarde van 8 miljoen euro.

    'CMB heeft zo'n 430.000 aandelen Fortis, Saverco iets meer. Die zijn pas gekocht rond de periode van de grote kapitaalverhoging, in het najaar van 2007.'

    Maakt dat het dossier niet extra zuur voor u?

    'Neen. In zaken weet je dat je soms wint en soms verliest. Het belangrijkste is dat je vooruitkijkt.'

    'In het dossier-Fortis hebben de aandeelhouders een rouwperiode nodig. Maar als die periode voorbij is, moet je wat gebeurd is achter je laten en naar het voorliggende project kijke
  7. diversiongeoff 7 februari 2009 13:55
    Brief van Fortisactief en Holdup Fortis aan Trichet

    Concreet vragen we hem om de retour van 50+&% van Fortisbank naar de holding speciaal op de Interbankenmarkt te willen ondersteunen met zijn Europees bankje en daartoe de Nederlandse overheid aan te porren om ons als compensatie van een staatsgarantie te willen voorzien. Die vraag motiveren we met diverse argumenten (klein landje is nadeel voor Fortis, Benelux samenwerking is Europees model, aandeelhouders zijn Europees, China te vriend houden, enzenz)
    Paul Huybrechts heeft me geïntroduceerd bij Luc Coene (NBB), waar ik het snode plan ook heb aangekaart. Naast nog allerlei andere instanties ook. Onze zekere NEE tegen de deal met Nederland biedt ongekende mogelijkheden om wat dan ook te gaan onderhandelen ginder...

    Fortisactief, association d’actionnaires Fortis belges néerlandophones et hollandais
    Holdup Fortis, association d’actionnaires Fortis belges francophones

    Lettre à Monsieur Trichet, président de la BCE

    Sujet: Une solution trilatérale et juste pour Fortisbanque

    Cher Monsieur le Président,

    Ce septembre dernier, vous avez approuvé le plan de sauvetage trilatéral pour Fortisbanque et vous avez certainement regretté l'échec dû aux troubles de communication entre les autorités belges et hollandaises qui ont mené au démantèlement de Fortis.
    En vertu de cet échec et de toutes les procédures en cours contre ces autorités et contre Paribas, une solution très simple pourrait mettre fin à toute la guerre autour de cette affaire, et cette solution mérite votre soutien en tant qu'arbitre international et président de la Banque Centrale Européenne.
    Notre proposition: le retour des 50 + 1% de Fortisbanque au holding Fortis à condition que cette participation soit appuyée par une garantie de l'Etat Hollandais pour les prêts Interbancaires, permettant la Hollande à compenser les dégâts causés par les divergences entre les autorités. En outre, les actionnaires de Fortis doivent consentir à une augmentation de capital "non diluante".
    Demandant votre soutien à cette proposition, nous nous référons aux multiples mesures européennes en faveur des petits pays ou des minorités linguistiques: il ne nous semble pas juste que Fortisbanque (tant une banque européenne que toutes les autres) soit défavorisée par le fait que son siège social se situe dans un si petit pays. En outre, la combinaison de trois pays (la Belgique et le Luxembourg pour 49,9% en la Hollande pour 50 + 1%) justifie le soutien européen puisque telle collaboration trilatérale va tout à fait dans le sens de l'intégration européenne.
    Puis, un troisième point qui justifie votre appui à cette proposition, réside dans la répartition des actions Fortis. Ses actionnaires se situent dans tous les pays européens: 31% au Royaume-Uni, 20% en Belgique et le Luxembourg, 11% en Hollande, 8% en Allemagne et environ le même % en France. Il s'agît donc d'une entreprise vraiment européenne qui dépasse de loin les frontières des trois petits pays. N'oubliez pas le grand actionnaire chinois dans ce même contexte.
    Pour toutes ces raisons, cher Monsieur, nous souhaiterions votre intervention auprès des trois autorités pour arriver à cette solution simple mais juste pour Fortisbanque et Fortis même.

    Dans l’espoir de votre soutien à Fortis et Fortisbanque, agréez, cher Monsieur, l’expression de nos sentiments les plus respectueux.

    Pour Fortisactief Pour Holdup Fortis
    Monique CROES Comte Alain de Borchgrave d’Altena
  8. [verwijderd] 7 februari 2009 15:04
    quote:

    Adek 2001 schreef:

    [quote=Global2]
    Een interview met Georges Ugeux, de kandidaat-voorzitter van Fortis, op tijd.be. Zeker interessant om te lezen!

    www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_fina...
    [/quote]Dit is toch duidelijk! Niets aan de hand bij een nee! Alleen maar beter voor de aandeelhouders.
    Niet vergeten dat dit interview afgenomen is van iemand 'in verkiezingscampagne'. Ik neem het met een korreltje zout.
  9. [verwijderd] 7 februari 2009 16:23
    BNP Paribas dreigt bod op Fortis in te trekken

    Gepubliceerd: vandaag 15:46
    Update: vandaag 15:53

    De Franse bank BNP Paribas zal haar bod op Fortis intrekken als de aandeelhouders de overeenkomst tussen bank en Belgische overheid de komende week niet goedkeuren. Dat heeft Paribas-topman Baudouin Prot gezegd in een interview met de Belgische krant L'Echo, dat zaterag is gepubliceerd.

    ,,Het is duidelijk dat BNP Paribas uiteindelijk het toneel zal verlaten, als de zaken niet snel helder worden'', aldus Prot. Aandeelhouders van Fortis stemmen op 11 februari over de verkoop van een deel van de activiteiten van Fortis aan BNP Paribas en de nationalisatie van de Nederlandse activiteiten van de bank-verzekeraar. ,,Als de nee-stemmen in de meerderheid zijn, zullen wij de beslissing van de vergadering accepteren.''

  10. [verwijderd] 7 februari 2009 23:53
    "Sereniteit nodig voor succes onderzoekscommissie Fortis"
    CD&V vindt het "vreemd en ongepast" dat de voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie rond het Fortis-dossier, Bart Tommelein, voorbarige uitspraken doet. Dat meldt CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vandaag in een reactie op een interview met Tommelein in de krant De Standaard.

    Voorbarig
    "CD&V neemt met verbazing kennis van een wel erg voorbarige uitspraak in dat interview: Er zijn duidelijke aanwijzingen dat er beïnvloeding is geweest. Die discussie moeten we eigenlijk niet voeren. De vraag is welke macht of welk systeem er verantwoordelijk voor is", klinkt het.

    Doelstelling
    Het is volgens de partij vreemd en ongepast dat de voorzitter van de commissie al bij voorbaat tot de conclusie komt dat er beïnvloeding is geweest en dat enkel nog de verantwoordelijke moet worden gezocht. "Dat staat haaks op de doelstelling van de commissie. De vraag of er beïnvloeding is geweest, is juist cruciaal."

    Duidelijkheid nodig
    CD&V vraagt nu uitleg aan de heer Tommelein. "Duidelijkheid is absoluut nodig om het correct functioneren van de commissie mogelijk te maken", luidt het. "Voor de sereniteit en de geloofwaardigheid van de commissie is het overigens belangrijk dat de voorzitter zich in het algemeen terughoudend opstelt en geen persoonlijke en voorbarige verklaringen aflegt in de media." (belga/ep)

  11. Adek 2001 8 februari 2009 00:15
    quote:

    Dr.Flox schreef:

    BNP Paribas dreigt bod op Fortis in te trekken

    Gepubliceerd: vandaag 15:46
    Update: vandaag 15:53

    De Franse bank BNP Paribas zal haar bod op Fortis intrekken als de aandeelhouders de overeenkomst tussen bank en Belgische overheid de komende week niet goedkeuren. Dat heeft Paribas-topman Baudouin Prot gezegd in een interview met de Belgische krant L'Echo, dat zaterag is gepubliceerd.

    ,,Het is duidelijk dat BNP Paribas uiteindelijk het toneel zal verlaten, als de zaken niet snel helder worden'', aldus Prot. Aandeelhouders van Fortis stemmen op 11 februari over de verkoop van een deel van de activiteiten van Fortis aan BNP Paribas en de nationalisatie van de Nederlandse activiteiten van de bank-verzekeraar. ,,Als de nee-stemmen in de meerderheid zijn, zullen wij de beslissing van de vergadering accepteren.''

    Is dat ge-papegaai over een eventuele claim ook van de baan. Groeten Adek
14 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Belegger.nl

Al abonnee? Log in