diversiongeoff schreef:
zaterdag 31 januari 2009
Hoe stemmen?
Berusten of doorgaan, dat is de vraag
Berusten of doorgaan? Op 11 februari moet de aandeelhouder van Fortis er in elk geval zijn gedachten bij houden. Enkele tips.
De aandeelhouders moeten nu afwegen wat ze willen. Is de geste die de overheid gedaan heeft voldoende om het verzet op te geven, of loont het de moeite door te gaan? Twee belangrijke thema's werden tijdens de afgelopen onderhandelingen niet aangesneden: Fortis Bank en de Nederlandse activa van Fortis. Over dat laatste werd niet onderhandeld omdat de Nederlandse overheid niet mee rond de tafel zat. Fortis Bank was dan weer een verboden thema omdat BNP Paribas het niet wilde en de overheid het niet durfde. De overheid wil immers dat de verkoop doorgaat.
Door de woordbreuk van Nederland (dat weigerde een beloofde kapitaalverhoging van 4miljard euro uit te voeren) en de recuperatie van alle Nederlandse Fortis-activa, is volgens kenners waarde verloren gegaan. De experts zeggen in hun rapport dat de prijs die Nederland betaalde voor Fortis Insurance Nederland (4 miljard euro) aan de magere kant is, zeker als vergeleken werd met wat Fortis Insurance Belgium zou opleveren.
Als de aandeelhouders van Fortis consequent zijn met zichzelf, stemmen ze massaal tegen de besluiten van de raad van bestuur van 3 oktober (de Nederlandse ontmanteling). Daardoor behouden ze hun rechten op schadevergoeding ten aanzien van de Nederlandse staat.
Dat kan aanleiding geven tot vreemde situaties. Als bijvoorbeeld de aandeelhouders enkel de Nederlandse transacties verwerpen en de rest goedkeuren is het aan de nieuwe raad van bestuur van Fortis om te proberen de Nederlandse transacties ongedaan te laten maken. Als een rechter daaraan gevolg zou geven, zou dat betekenen dat de Nederlandse verzekeringsactiviteiten bij Fortis kunnen terugkomen en dat Fortis Bank Nederland en ABN Amro dan onder Fortis Bank België komen. Een bank die dan al in handen is van BNP Paribas.
De vraag is natuurlijk hoe een rechter zal aankijken tegen al uitgevoerde transacties. Zal hij die terugdraaien of eerder kiezen voor een schadevergoeding? Dat laatste lijkt logischer. Aandeelhouders merken op dat een tegenstem tegen de Nederlandse transacties vooral zin heeft om proberen tot een zinvol gesprek te komen met de Nederlandse autoriteiten.
Wie ja stemt voor 3 oktober, maar neen stemt tegen de transacties van 5 en 6 oktober, brengt Fortis in theorie terug naar de situatie van 28 september: de staat die 49,9% bezit van Fortis Bank België en Fortis Holding die 50,1% bezit van Fortis Bank. De voorwaarde is wel dat men erin slaagt op basis van de negatieve stem de al uitgevoerde transactie te ontmantelen. Slaagt men daar niet in, dat blijven enkel de verzekeringsactiviteiten in de transactie.
Neen stemmen tegen alles (3 oktober en 5 en 6 oktober) betekent dat de aandeelhouders zeggen dat Fortis teruggebracht moet worden naar de situatie van 28 september. In dat weekend werd een kapitaalinjectie van 11,2 miljard euro in de bank-entiteiten van Fortis afgesproken, maar Nederland kwam nooit over de brug. Precies omdat de volledige neen-stem geen onmiddellijke impact heeft op de al uitgevoerde transacties, betekent dit dat Fortis Holding de Belgische en Internationale verzekeringsactiviteiten zou overhouden.
De Belgische staat zou dan het verkoopcontract met BNP Paribas over de verkoop van 75% van Fortis Bank niet mogen uitvoeren. De raad van bestuur van Fortis zou wel kunnen beslissen om naar de rechtbank te gaan om te vragen de verkoop toch te mogen uitvoeren.
Ja stemmen over de hele lijn betekent dat men zijn rechten op verdere schadevergoeding laat vallen. Het komt neer op een situatie van berusten. Waarnemers raden dan aan om aandelen BNP Paribas te kopen. Die doet immers een gouden zaak door een Fortis Bank te kunnen bekomen waar de toxische kredieten uitgelicht werden. Onder BNP Paribas kan de heropbouw van Fortis Bank snel gebeuren en de winstgevendheid herstellen. Zeker in een context van een bijzonder gunstige rentecurve. Via aandelen BNP Paribas kan men dan alsnog indirect delen in de goede zaak die BNP Paribas doet. Het verzekeringsaandeel Fortis wordt dan weer op 2 euro geschat. (pdd)