Willy B. schreef op 17 januari 2025 11:53:
www.tijd.be/ondernemen/halfgeleiders/...De Amerikaanse regering investeert tot 6,3 miljard dollar in NSTC, een Amerikaans onderzoekscentrum voor de chipsector. De onderzoeksinstelling zou dankzij het geld kunnen uitgroeien tot een concurrent voor het Leuvense Imec.
Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte de investering, die gespreid wordt over tien jaar, donderdagavond bekend. Het geld is bestemd voor de verdere uitbouw van het National Semiconductor Technology Center (NSTC), een onderzoeksinstelling die door de regering van president Joe Biden werd opgericht in het kader van de Chips Act, het miljardenprogramma om de Amerikaanse afhankelijkheid van buitenlandse chipleveranciers te verminderen.
Het NSTC moet ‘het Amerikaanse leiderschap op het gebied van halfgeleidertechnologie uitbreiden, de ontwikkelingstijd en kosten voor prototypes verminderen en een ecosysteem opbouwen en onderhouden voor werknemers in de halfgeleiderindustrie’, aldus een persbericht.
Het nieuws zal ook in Leuven aandachtig gelezen worden. Daar voert het onderzoeksinstituut Imec al meer dan 30 jaar het soort precompetitieve onderzoek uit dat de Amerikanen nu meer naar zich toe willen trekken. Chipbedrijven uit de hele wereld werken in Leuven samen om nieuwe basistechnologie en standaarden te ontwikkelen die de sector in één richting vooruitduwen.
Imec-topman Luc Van den hove (links) opende vorige week samen met Purdue University-rector Munch Chiang (midden) en Vlaams minister-president Jan Jambon (rechts) een nieuw O&O-kantoor in Indiana, VS.
CEO chipinstituut Imec: 'We moeten het beste van het beste combineren, niet dupliceren'
Het gevolg van de Amerikaanse investering in het NTSC zou kunnen zijn dat Amerikaanse bedrijven als Intel of Nvidia hun onderzoek meer in de VS doen, wat gevolgen kan hebben voor de inkomsten en de toonaangevende positie van Imec.
Imec-topman Luc Van den hove verklaarde eerder in interviews dat hij rekent op een intensere samenwerking met de Amerikanen. 'In het kader van hun Chips Act zeggen de Amerikanen vlakaf: we willen een Imec in Amerika. Op zich kan dat een grote bedreiging zijn. Daarom willen we mee aan tafel zitten als die weg wordt uitgetekend, om dat proces mee te kunnen vormgeven, zodat het verder bouwt op de kennis en expertise die er al is', zei hij ruim een jaar geleden aan De Tijd.
Imec neemt ook de vlucht vooruit door zelf samenwerkingsdeals met Amerikaanse instellingen op te zetten. In 2023 gingen de Leuvenaars in zee met de universiteit van Purdue in Indiana en opende het een gezamenlijk onderzoekscentrum rond autotechnologie in Michigan.
Of samenwerking ook een prioriteit zal zijn onder de aantredende regering van Donald Trump is maar de vraag. Eerder deze week maakte de regering-Biden strenge exportregels rond AI-chips bekend. De uitvoer van Amerikaanse AI-technologie naar het grootste deel van de wereld - ons land is daar weliswaar niet bij - wordt beperkt en onderworpen aan exportlicenties.