win some... schreef op 20 december 2024 15:12:
[quote alias=Beur id=15548465 date=202412201303]
[...]Uiteraard worden er bij heel veel klinisch onderzoek gebruik gemaakt van vragenlijsten. Maar zelden als potentieel
enig criterium om goedkeuring voor een medicijn te verkrijgen en dat valt hier op.
Afgezien van de validiteit en betrouwbaarheid van vragenlijsten - die bijna vanzelfsprekend op een lager niveau liggen dan die van bijvoorbeeld laboratoriummetingen - schrijft Abliva dat de vragenlijst samengesteld is met patiënten en ik vroeg me dus af of er er bij de samenstelling ook gebruik gemaakt is van experts op het gebied van MDS. Mag toch hopen van wel.
Verder vraag ik me af of bij 60-plussers de variatie in goede en slechte dagen inderdaad groter is dan bij jongeren. Iedereen kent de verhalen van wielrenners die de ene dag vooruitschieten en de andere dag pap in de benen hebben. Misschien is er een fysio op dit forum die hier meer over kan vertellen.
En tot slot: wordt de test meer objectief uitgevoerd op een testlocatie of gaat men af op mededelingen van onderzoeksdeelnemers?
[/quot
Probleem is volgens mij dat er geen betrouwbare criteria mbt laboratoriummetingen zijn waarmee je zou kunnen vaststellen hoe effectief het medicijn is. Dus doet men het met een vragenlijst en een fysieke test.
Daarnaast zal er ook laboratoriumonderzoek plaatsvinden waarbij onderzoek wordt gedaan naar de verandering in verschillende waarden tijdens de 48 weken waarvan men vermoed dat ze relevant zouden kunnen zijn voor het ziekteverloop. Mogelijk komen daar ook bepaalde conclusies uit.
Maar uiteindelijk gaat het erom dat patiënten zich beter gaan voelen. Als uit de studie overduidelijk blijkt dat de patiënten die het medicijn hebben ontvangen zich na 48 weken relatief gezien beter voelen dan de patiënten met een placebo, dan werkt het medicijn. Of dit nu met laboratoriumonderzoek kan worden onderbouwd of niet.