DeZwarteRidder schreef op 30 juni 2023 13:00:
Afnemend enthousiasme in Oekraïne: ‘Iedereen die ze kunnen vinden moet nu leger in’
Na anderhalf jaar oorlog heeft Oekraïne moeite de kwaliteit van het leger overeind te houden. Er melden zich steeds minder rekruten. Veteranen klagen dat ze moeten vechten met mensen ‘die nog nooit een schot hebben gehoord’.
Dmytro Synyak 30-06-23, 11:30 Laatste update: 12:01
Het is midden in de nacht als Ivan belt. Hij is erg dronken en hij zegt dat hij ontslag heeft genomen uit het leger. De laatste keer dat we hem aan de lijn hadden was het nog winter en zat hij in Bachmoet. Hij had toen een lange, witte baard, sprak over de moeilijke situatie aan het front en zei dat niemand van zijn kameraden zou opgeven.
Ivan was een van de mensen die tijdens de antiregeringsprotesten van 2013 en 2014 maandenlang bivakkeerden op het Maidanplein in Kyiv. Vrijwel meteen daarna, na een oproep van de nieuwe regering, trok hij naar de Donbas voor de strijd tegen de Russen. Sindsdien heeft hij zo ongeveer overal gevochten en is hij opgeklommen tot commandant van een luchtafweerbatterij. Maar als een echte kozak en revolutionair heeft hij moeite met mensen die teveel gezag over hem hebben. Als er een conflict was met een meerdere verhuisde hij naar een andere eenheid.
Maar nu heeft hij er genoeg van. ,,Mijn laatste commandant was iemand die net van de militaire academie af kwam”, zegt hij boos. ,,Hij had geen enkel respect voor mijn ervaring, en gaf belachelijke en levensgevaarlijke bevelen. Als ik er iets van zei, schold hij me uit.”
Dit gevoel van vernedering wordt gedeeld door Mykola, een soldaat die na een jaar vechten gewond raakte bij Avdiivka. Ook hij heeft besloten het leger te verlaten. Omdat dit niet zo makkelijk gaat tijdens een oorlog heeft hij een nephuwelijk gesloten met een gehandicapte vrouw, waardoor hij thuis kan blijven om voor haar te zorgen. De belangrijkste reden voor zijn stap was dat hij weer gezond werd verklaard door artsen die hem niet eens gezien hadden.
‘Afnemend enthousiasme’
Aan het begin van de Russische invasie stonden deze twee mannen, net als vele anderen, in de rij voor het rekruteringsbureau van het leger. Maar die tijd is voorbij. Een woordvoerder van het Oekraïense leger repte in februari tegen Radio Liberty over een ‘afnemend enthousiasme’. Het is inmiddels de realiteit: iedereen die bij het leger wilde, heeft zich al aangemeld, is gewond geraakt of gedood. En zij worden vervangen door onervaren soldaten. Anatoliy Kozel, commandant van het derde bataljon van de 46e Luchtmobiele Brigade, zei daarover tegen de Washington Post: ,,Van de ongeveer vijfhonderd soldaten in het bataljon zijn er honderd gesneuveld en vierhonderd gewond geraakt. Het is dus compleet vervangen.”
Kozel zei ook dat hij nu ten strijde moet trekken met rekruten ‘die nog nooit een granaat hebben gegooid, het geluid van een schot hebben gehoord en tijdens een gevecht alles uit hun handen laten vallen en ervandoor gaan’. Pikant: na dit interview werd hij overgeplaatst naar de achterhoede. Hij heeft aangekondigd zijn ontslag in te dienen.
Dit is ook ongeveer het relaas van Andriy Serhan, een luchtverkenner bij de 59e Gemotoriseerde Infanterie Brigade. ,,In de eenheid waarin ik in 2014 en 2015 diende, zaten 45 man. Daar leven er nu nog maar acht van. Hun plek is ingenomen door mensen die gedwongen werden te vechten. Iedereen die ze kunnen vinden, moet in het leger. Daarom proberen we onze posities ook zo lang mogelijk vast te houden: om rotatie te voorkomen. Rotatie betekent dat de eenheid wordt aangevuld met mensen die het eigenlijk niet aankunnen.”
Beetje smeergeld
Veel mensen doen er intussen van alles aan om uit het leger te blijven. Sommigen betalen steekpenningen en weten zo in het buitenland te geraken, waar ze zich aansluiten bij het enorme leger vluchtelingen (volgens de VN zo’n 6,3 miljoen). Anderen doen hun best om in een categorie te komen die is vrijgesteld van het leger, zoals het hoger onderwijs. Ze melden zich vooral bij privé-universiteiten, waar inschrijven doorgaans eenvoudig is en je dankzij een beetje smeergeld vaak niet eens in de les hoeft te verschijnen.
Volgens onderzoeksjournalisten van Nashi Groshi Lviv is het aantal inschrijvingen van mannen in de dienstplichtige leeftijd dit jaar met bijna 82 procent gestegen. Dat zijn 85.000 studenten. Zo zag de Nationale Technische Universiteit voor Olie en Gas in Ivano-Frankivsk het aantal eerstejaars toenemen met 406 procent. Bij de Academie voor Uitgeverij meldden zich 754 procent meer studenten en bij de Handelsschool in Chernivtsi liefst 1134 procent meer (twaalf keer zoveel als het voorgaande jaar).
,,Ik haat Poetin en Rusland, maar vechten is niks voor mij”, zegt een van deze studenten, die het liefst anoniem wil blijven. ,,Ik verdien liever geld waarvan ik een deel af sta aan het leger, dan dat ik elke dag in de hitte en de kou mijn leven waag in een ondergelopen loopgraaf.”
Oekraïense rekruten worden in het zuiden van Engeland opgeleid door de Royal Marines.
www.ad.nl