Hopper58 schreef op 29 mei 2022 10:22:
In De Tijd. Ik denk dat Prosus in India vooral in Fintech zit met Pay-U en dat lijkt me wél verbelovend.:
"Byju’s, een bedrijf gebouwd op hoop en angst van ouders
FREEK EVERS
27 mei 2022 20:00
Is het een onderwijsplatform, een tabletverkoper of een kredietverstrekker? Volgens critici is het Indiase Byju’s, het geviseerde kroonjuweel van Sofina, vooral die twee laatste. En speelt het vals. ‘De verliezers? Arme Indiërs.’
Hoeveel punten heeft een cirkel? Het is een vraag die verkopers van Byju’s tijdens bezoeken bij Indiase gezinnen op de kroost afvuren. Als een kind niet meteen juist antwoordt, halen de verkopers een tablet van Byju’s boven. Die legt hen het concept van een cirkel uit.
De essentie
Byju's, een van de snelst groeiende bedrijven van India, wordt omschreven als een educational platform.
Wie naar de jaarresultaten kijkt, ziet vooral een bedrijf dat tablets en SD-kaarten verkoopt.
Byju's verkoopt de dure tablets aan veel (arme) Indiërs via een lening. Er is kritiek dat het bedrijf naar wanpraktijken grijpt.
In India gaan steeds meer stemmen op om bedrijven zoals Byju's, die met buitenlands investeringsgeld een opleiding voor kinderen beloven, te reguleren.
Nadien volgt een herhaling van de vraag? ‘Oneindig’, zal het kind in de meeste gevallen antwoorden.Terwijl de ouders nog glunderen van trots over hoe snel hun kroost dingen oppikt, kijkt de verkoper hen aan. ‘Als jullie kind de grondbeginselen niet kan leren, hoe zullen ze het dan goed doen in de examens van het tiende leerjaar en daarna?’
Het is een van de verkooptechnieken die Byju's gebruikt en die werden opgetekend door The Morning Context, een Indiase nieuwswebsite die zich focust op Indiase groeibedrijven. De technieken zijn gebaseerd op een cocktail van angst, hoop en fear of missing out bij ouders.
Valsspelen
Byju’s staat bekend als een educational platform of een ed-techbedrijf. Een bedrijf dat met behulp van technologie opleidingen voor kinderen in India toegankelijker maakt. In Europa haalde het vorige week het nieuws toen de Britse shorter Fraser Perring liet optekenen dat Byju’s valsspeelt in India. Die uitspraken gingen niet onopgemerkt voorbij. De Belgische investeringsholding Sofina, waar het belang in Byju's 6 procent van de portefeuille uitmaakt, zag meer dan 1 miljard dollar beurswaarde in 24 uur verdampen.
Byju’s, opgericht in 2011 door Byju Raveendran, groeide uit tot de hoogst gewaardeerde start-up van India. Toen Sofina in 2016 instapte, werd het gewaardeerd op 600 miljoen dollar. Vandaag zou het 22 miljard dollar waard zijn. In 2021 berichtten verschillende media dat Byju’s via een fusie met een blancochequebedrijf met een waardering tussen 50 en 60 miljard dollar naar de Amerikaanse beurs zou trekken.
Zou. Want er worden steeds meer vragen gesteld over wat onder de motorkap zit van Byju’s. Is het een ed-techbedrijf? Een hardwareverkoper? Of een kredietverstrekker?
Loodzware werkdruk
‘Byju’s is alleszins geen onderwijsplatform’, zegt Ashish K. Mishrav, hoofdredacteur van The Morning Context. ‘Je kan het nog het best vergelijken met Apple. Het verkoopt tablets.’ Het belangrijkste verschil: op de tablet van Byju’s staat software die ouders kunnen gebruiken om hun kinderen bij te scholen. Het bedrijf koopt toestellen van Lenovo en Samsung in bulk om er dan zijn software op te zetten.
‘Zodra je een toestel koopt, is de transactie afgerond’, zegt Mishrav. Byju’s heeft geen abonnementsformules. En ouders kunnen met vragen niet meer bij Byju’s terecht, klinkt het. ‘Hoe hun klanten de tablet gebruiken, interesseert Byju’s niet.' De bedrijfsresultaten lijken dat te bevestigen: in 2020 vertegenwoordigde de verkoop van tablets en SD-kaarten 70 procent van de 360 miljoen dollar omzet. De resultaten van 2021 maakte Byju’s nog niet bekend. Het heeft er een gewoonte van gemaakt zijn jaarresultaten veel te laat bekend te maken. De boetes die het daarvoor moet betalen, neemt het erbij.
‘De grootste afdeling bij Byju’s is met voorsprong sales’, zegt Mishrav. Verschillende Indiase media publiceerden al verhalen over de loodzware werkdruk en targets bij het bedrijf. Op YouTube zijn video’s te vinden gemaakt door Pradeep Poonia, een activist en softwareontwikkelaar die de praktijken bij Byju’s aanklaagt. In die video’s is te horen hoe managers nieuwbakken verkopers vernederen aan de telefoon.
Herverpakte leningen
Om de hoge targets te blijven halen verkoopt Byju’s ook tablets aan ouders die er geen kunnen betalen, zegt Mishrav. ‘Die ouders staan onder druk. Ze hebben geen flauw idee. Het enige wat ze willen, is een betere toekomst voor hun kinderen.' Byju’s zette samenwerkingen op met fintechbedrijven zoals Capital Float en Bajaj Finserv om in leningen te voorzien en de tablets beschikbaar te maken voor de armsten in India.
Ondertussen lopen Indiase sociale media over van de getuigenissen van mensen die geen idee hadden dat ze een lening hadden genomen voor de tablet. Omdat heel wat ouders hun lening niet kunnen terugbetalen, kiezen de fintechbedrijven eieren voor hun geld en zetten ze hun samenwerking met het bedrijf stop.
‘Maar dat is voor Byju’s geen probleem’, zegt Mishrav. Hij kwam er deze maand achter dat Byju’s de kredieten aan ouders bundelt, herverpakt als verhandelbare effecten en verkoopt als een investering met een hoog rendement. ‘Op die manier kan Byju’s zijn omzetcijfers oppompen in de hoop nieuwe investeerders binnen te halen. Ondertussen betalen de armsten de rekening.’ Daarnaast gebruikt Byju's het geld van investeerders om concurrenten over te kopen en zo de omzetcijfers te beïnvloeden. Sofina liet aan De Tijd weten dat het de verhalen uit de Indiase pers kent, maar wil verder niet reageren.
Byju’s staat op de radar van het Indiase parlement. In december 2021 werd Byju Raveendran uitgenodigd om tekst en uitleg te geven bij de praktijken van zijn bedrijf. Er gaan in India steeds meer stemmen op om ed-techbedrijven strenger te reguleren.
‘Wie in India een opleidingsinstituut wil starten, heeft verschillende vergunningen nodig’, zei parlementslid Karti P. Chidambaram tijdens een tussenkomst. ‘Tegelijk bestaan er platformen die over meer budget dan het Indiase departement van onderwijs beschikken dankzij buitenlandse investeerders, maar waarvan we de kwaliteit van het aanbod niet kennen. Zij moeten gereguleerd worden.’"