Moneyball schreef op 21 augustus 2021 10:51:
[...]
Zeg maar gerust dat Heijmans zonder die voorziening HELE goede cijfers had. Zonder voorziening een ebitda marge van 7,8% op H1 omzet, met voorziening nog steeds 4,0%.
Heijmans Infra haalde 9,9% marge op Infra tak. BAM leed verlies op Civiel.
Heijmans haalde 6,6% marge op Property. BAM haalde 4,7% op Property & Construction.
Heijmans verdiend gewoon heel goed geld. Ze verwachten ondanks voorziening op zelfde ebitda te komen als 2020. Toen werd er netto 1,85 per aandeel verdiend. Zonder voorziening zou dan dit jaar meer dan 2,50 zijn. En dat bij een koers van 12 euro. Dat is zelfs voor een bouwer belachelijk goedkoop. De markt is bang voor die missers, echter daar ligt juist de focus van de bouwers. Er is fundamenteel wat (aan het) veranderd(en) in de keuzes die men maakt. In combinatie met de voorliggende bouwopgave gaan de beste tijden in mijn optiek nog komen.
Ik zit in beide aandelen, Heijmans en BAM. Significant zwaarder in de laatste simpelweg omdat daar nog meer potentie is voor margegroei. Heijmans cijfers tonen dat wel aan. Hogere marges vraagt echter om sterk kosten- en risicomanagement en focus op gebieden die risk-reward perspectief aantrekkelijk zijn. Met de organisatie die je hebt vraagt dat ook wat jaren tijd. Maar de cultuuromslag dat het in een commercieel bedrijf gaat om geld verdienen lijkt ook bij BAM gemaakt.