ff_relativeren schreef op 25 december 2020 01:08:
[...]
Midden in deze Kerstnacht doe ik een voorzichtige poging :
Een druifje die zich gedroogd voelt tot rozijntje, is de basis van prachtige wijnen. Een bewust zeer late oogst (helemaal aan het einde van de oogsttijd zodat de druiven meer suiker opbouwen), en vervolgens de druiven maanden extra laten drogen in een geventileerde droogkamer, levert de techniek van Appassimento. De druiven verliezen een belangrijk deel van hun vocht waardoor de suikers en aroma sterk toenemen. Zie daar het geheim van Appassimento : Zeer intens smakende wijnen !
Deze techniek is al 3000 jaar oud en wordt vooral gebruikt voor Italiaanse wijnen. En daar eindigt het verhaal niet. Na de gisting volgt een lange gisting op houten vaten, en daarna nog een extra gisting in de fles.
Zo is het gedroogde rozijntje de ultieme basis voor de lekkernij die je je alleen kunt veroorloven met een gezonde maandelijkse marge van je inkomen. Hetzij door hard te werken, hetzij door goede inschattingen op de beurs ..
Een andere variant zijn de op brandewijn ingelegde rozijnen : Boerenjongens. Gewoon heerlijk.
En het kan ook anders : Gedroogde rozijnen zonder alcohol : Koop een zakje rozijnen in de lokale supermarkt, laat de rozijnen een paar uurtjes weken in water, en mix ze in het pannenkoeken-beslag. Heerlijk ouderwets en o zo lekker ..
Zalige Kerstdagen !