MrBerth schreef op 25 oktober 2019 10:54:
[...]
Een hammer betekent dat de koers hoog opende, dan heel hard naar beneden gaat, en dan weer herstelt binnen hetzelfde tijdsvlak. (Dus bv. op 1 dag, of op 1 week, de dag-hammer vind ik zelf het sterkst).
Deze 'hammer' is niet heel erg technisch, en eigenlijk heel logisch, dus ook als je niet echt wat met TA hebt is het goed om hier op te letten.
In de zgn 'candle' weergave (Zie foto in bijlage van dit bericht) is er telkens sprake van een candle (kaars) met een 'lijf' en een 'steel'. Elke dag heeft 1 candle met een groen of een rood lijf.
Het 'lijf' is het gekleurde deel tussen de opening en het slot (of als de dag nog loopt de huidige koers). Als het slot lager is dan de opening is het lijf rood, als het slot hoger is dan is deze groen.
Gister opende we bv. op 140,20 en sloten we op 145,90. Alles tussen die 2 getallen is dan een groen lijf.
De spriet is het dunne zwarte lijntje dat buiten het lijf valt. Als de koers midden op de dag lager is geweest dan de opening en het slot, dan wordt die lagere beweging getoond door een spriet onder het lijf, als de koers hoger is geweest midden op de dag dan de opening en het slot dan is dat een spriet boven het lijf.
Vandaag opende we hoog, daarna ging de beurs intraday diep naar de 138, en daarna weer ver omhoog. Dat is dus een hele lange spriet, en daarboven het lijf. Dat lijkt op een 'hamer' (een steel met daarop het aambeeld).
De hammer kan dan groen of rood zijn, een groene hammer betekent dat de koers intraday diep is gedaald, maar uiteindelijk hoger sloot dan opening, een rode hammer duidt op een diepe daling met een slot onder de opening. In beide gevallen is er dus sprake geweest van een intraday herstel.
Een hele lange spriet laat dus zien dat er intraday heel diep is gevallen, en hersteld. Een hammer duidt dus op bodemvorming. De koers ging heel diep, maar kennelijk kwam die op een koers waarop er direct herstel vormde.
Meestal is een hammer een teken van een omkeer, de dagen erna gaat de koers omhoog. als je op het plaatje kijkt zie je telkens dat de dag of dagen na een hammer er sprake was van hogere koersen. Niet altijd zet dat door, om wat voor reden dan ook. MAar hoe langer de spriet, hoe duidelijker het signaal.
Andersom geldt hetzelfde, een omgekeerde hammer duidt op topvorming.
Maar we zitten nu nog intraday, wellicht zakken we weer helemaal naar onderind e spriet, dan krijgen we een lang rood lijf, en dat duidt juist weer op een daling.
Nu hebben we gisteren een lang groen lijf gehad, dat is een sterke stijging. Die wordt gevolgd door (vooralsnog) een hammer. Kortom, de koers stijgt telkens dik na het zetten van een bodem. Dat vind ik een sterk signaal. Duidelijke bodemvorming.
Maar dat is puur technisch natuurlijk. Als er nu iemand beslist 1 miljoen aandelen te gaan verkopen, dan kan de koers heel diep naar beneden gaan. Maar op dit moment denkt de markt bij die 138,90: dit is de bodem, lager ga ik niet verkopen, sterker nog, nu ga ik kopen want lager wordt het niet.