buy&hold-style schreef op 22 maart 2018 21:43:
Uit FD
Shell vertrouwt op zijn aanpassingsvermogen
'Shell wordt sluipenderwijs een beetje groen', 'Shell zet vol in op olie en gas uit schalie', 'Shell neemt grote aanbieder van laadpalen over' en 'Shell wil 11.000 tankstations en 5000 winkels erbij.' Op het eerste gezicht lijken deze krantenkoppen van de afgelopen maanden een schizofreen beeld van Shell te schetsten. Is het immers niet onnatuurlijk voor een bedrijf dat zegt zich gecommitteerd te hebben aan Het Klimaatakkoord van Parijs om miljarden te blijven investeren in olie en gas? Moet Shell niet 100% op duurzaam inzetten?
Minder complexe projecten, meer kortlopende
Nee, zegt Shell. De nog altijd stijgende vraag naar olie en gas in de wereld rechtvaardigt grote investeringen in olie- en gaswinning. Windparken en zonnepanelen kunnen de wereldwijde stroomvoorziening weliswaar vergroenen, maar daarmee wordt slechts 20% van het wereldwijde energiesysteem duurzaam. De overige 80% bestaat uit transport, de verwarming van gebouwen, de industrie en de chemie. Die zijn veel lastiger te vergroenen.
En dus blijft Shell nog steeds elk jaar miljarden uitgeven aan nieuwe olievergunningen en de aankoop van bestaande concessies. Maar daarbij vindt wel een belangrijke verschuiving plaats van investeringen: minder in complexe, dure langetermijnprojecten, die pas over vele jaren in productie komen en vele tientallen jaren in productie blijven en meer in kortlopende projecten zoals schaliegas en -olie, die snel op te starten en weer te staken zijn.
Kasstroom
Die trend is in de hele sector waarneembaar, maar bij Shell meer dan elders. Zo is de zogeheten reservevervangingsverhouding bij Shell gezakt tot onder de 9. Dat houdt in dat Shell bij het huidige productietempo al over negen jaar door al zijn reserves olie en gas heen is, als er geen nieuwe velden worden ontdekt.
Vergeleken met concurrenten is dat een hele korte levensduur. Bij ExxonMobil bijvoorbeeld ligt die verhouding op 14.
Shell-topman Van Beurden ligt er niet wakker van. 'Ik ben minder geobsedeerd door reserves en de levensduur daarvan dan anderen misschien zijn', zei hij eerder dit jaar. 'Voor mij draait alles om de lange termijn en de ruimte in het bedrijf voor het genereren van cash. [..]. Een groot deel van onze kasstroom komt van elders dan de olie- en gasproductie, of het nu gaat om olieproducten of chemicaliën. En ik hoop dat we over tien jaar kunnen zeggen dat ook een groot deel van de kasstroom van New Energies belangrijk is geworden. Dat geeft veerkracht. Het zijn ook hele, hele goede kasstromen met relatief beperkt kapitaalbeslag en onderhoud. En daar houd ik van.'
Verslaving
Zo bezien is de groeistrategie voor de raffinage- en chemietak van Shell en de aangescherpte winstverwachtingen voor die onderdelen, zoals Shell eerder deze week aankondigde geen grote verrassing. Shell investeert daarom ook in windparken, zonnevelden en aast op infrastructuur voor het opladen van elektrische auto's, zoals blijkt uit de overnames in de afgelopen maanden van onder andere NewMotion en First Utility.
Voor veel milieuorganisaties gaat de omslag bij Shell echter veel te langzaam en riskeert Shell een Kodak-moment in de toekomst, als blijkt dat het bedrijf te laat de omschakeling naar nieuwe duurzamere energie heeft gemaakt. Van Beurden gelooft daar niet in. Daarvoor is de verslaving van de wereld aan fossiele brandstoffen en het aanpassingsvermogen van Shell volgens hem te groot.
Stabiel aandeel fossiele energie
Uit een eerder deze week gepubliceerd rapport van het Internationaal Energieagentschap wordt die ontnuchterende waarheid nog eens bevestigd: ondanks de snelle groei van wind- en zonne-energie in de afgelopen jaren is het aandeel fossiele brandstoffen in de wereldwijde energievraag nog altijd 81%.
Nog ontnuchterender: dat aandeel is volgens het agentschap al meer dan drie decennia volledig stabiel.