rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

ESG-fondsen die gewoon in wapens beleggen: een derde doet het

ESG-fondsen die gewoon in wapens beleggen: een derde doet het

Op basis van hun sociaal verantwoorde karakter zou je zeggen dat ESG-fondsen aandelen uit de defensie-industrie vermijden. Dat blijkt toch niet helemaal waar te zijn. Ongeveer een derde van de 4880 Europese ESG-fondsen had beleggingen in de wapenindustrie.

Dat blijkt uit onderzoek van Citywire, dat data van Morningstar analyseerde. Het gaat daarbij om zogenoemde Artikel 8 en 9-fondsen, gecertificeerd door de EU binnen de Sustainable Finance Disclosure Regelgeving (SFDR).

Straaljagers, drones en raketten

Aandelen waar relatief veel in wordt belegd zijn onder andere Safran (militaire software en elektronica), Airbus Group (straaljagers, drones en satellieten), BAE Systems (straaljagers, drones, fregatten, onderzeeërs en meer) en Thales Group (raketten, geweren, radarsystemen en munitie).

Al deze bedrijven zijn in het verleden wel eens bekritiseerd vanwege discutabele deals. Wapensystemen van Airbus, BAE Systems en Thales zijn bijvoorbeeld gebruikt tijdens oorlogsactiviteiten van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in Jemen. 

Daarnaast zijn ook bedrijven populair die onderdelen produceren voor de defensie-industrie. Voorbeelden hiervan zijn Honeywell International, Moog, Booz Allen Hamilton en Rolls-Royce.

Van geen kwaad bewust

Een aantal van de door Citywire benaderde vermogensbeheerders zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Een woordvoerder van BlackRock zegt bijvoorbeeld dat fondsen als Booz Allen Hamilton, Moog, Rolls-Royce en Science Applications International Corporation niet onder het uitsluitingsbeleid van het bedrijf voor controversiële wapens vallen. 

Voor Credit Suisse geldt hetzelfde. Een woordvoerder van BNP Asset Management stelt dat bedrijven die bijdragen aan de veiligheid van NAVO-landen belegbaar blijven. Daaronder vallen ook kernwapens.

Onduidelijke richtlijn

Volgens ESG-researcher Nisha Long van Citywire maakt het duidelijk dat de richtlijnen voor ESG-fondsen nog altijd voor velerlei interpretaties vatbaar zijn.

Voor beleggers in ESG-fondsen pakt de blootstelling aan wapenbedrijven in financieel opzicht overigens niet slecht uit. BAE Systems staat bijvoorbeeld dit jaar - mede door de oorlog in Oekraïne - op een winst van 35%. De Thales Group heeft zelfs meer dan 50% winst geboekt.

Airbus en Safran daarentegen zijn minder gelukkig. Airbus staat voor het jaar op een verlies van 10%, wat vooral komt door corona en het gedaalde aantal vliegbewegingen.

ESG-fondsen zijn weinig groen

ESG-fondsen worden overigens niet alleen bekritiseerd om hun betrokkenheid bij defensiebedrijven. Wat ook vaak als probleem wordt gezien, is dat ESG-fondsen nauwelijks in groene activiteiten beleggen zoals windmolenparken, zonnepanelen, biomassa- of waterkrachtcentrales. 

Het duurzame technologieplatform Clarity AI kwam onlangs tot de conclusie dat gemiddeld slechts 3,9% van het beheerd vermogen wordt belegd in groene activiteiten.

Conventionele energiebedrijven juist grote investeerders in groen

Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat conventionele (fossiele) energiebedrijven verboden terrein zijn, terwijl dat vaak de grootste investeerders zijn in groene energie.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Een beetje grijs en een beetje groen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .