Het kan heel aanlokkelijk zijn nu aandelen te verkopen en te vluchten naar 'veilig' cash. Maar volgens Euan Munro, CEO van Newton Investment Management, onderdeel van BNY Mellon IM, kunnen beleggers die verleiding beter weerstaan.
Want zo veilig is cash nu ook weer niet. "Door de oorlog in Oekraïne zal de inflatie nog verder opgedreven worden, en zal dus de waarde van cash ook verder uitgehold worden. Juist nu is beleggen voor inkomen heel belangrijk", schrijft hij in 'Market Reaction: Inherently inflationary impacts from war'.
'Als je niet gedwongen bent om te verkopen: niet doen'
"Het is verleidelijk om aandelen nu van de hand te doen, maar nu Rusland met zware sancties te maken krijgt vanuit de hele wereld, zijn er veel paniekverkopen. Als je niet echt gedwongen bent om te verkopen, zou ik het niet doen."
Volgens Munro is hogere inflatie inherent aan geopolitieke conflicten zoals die in Oekraïne, en met prijsstijgingen die de dubbele cijfers kunnen bereiken, zal de koopkracht van cash op de lange termijn waarschijnlijk afnemen. "Extra cash is alleen nuttig voor grote beleggers die moeten voldoen aan kortetermijn-liquiditeitsbehoeften."
Groeiaandelen eruit, dividend erin
Niet per se naar cash dus, maar beleggers moeten wel wat schuiven binnen de portefeuille. "De exposure naar groeiaandelen moet worden afgebouwd, want die zijn het meest gevoelig bij recessies. Die worden echt hard geraakt."
Wacht er niet te lang mee, want de rotatie van groei naar waarde- en dividendaandelen zal versnellen, verwacht Munro. "Zeker nu het effect van de stijgende inflatie en de gevolgen van de sancties tegen Rusland merkbaar worden."
Kies voor binnenlandse bedrijven met pricing power
Kies dan vooral voor bedrijven met pricing power, ofwel prijszettingsvermogen. "Die zijn in staat de dividenden te handhaven in dit soort omstandigheden."
In het licht van de sancties en de 'deglobalisering' die ze tot gevolg hebben, kan het verstandig zijn om voor bedrijven te kiezen "die niet iedereen te vriend hoeven te houden", zoals Munro het uitdrukt. Dat zijn bijvoorbeeld binnenlandse bedrijven met pricing power.
Zie ook: Op deze 3 dingen let BlackRock bij de aandelenselectie