Onlangs hield het oliekartel OPEC+ weer een beleidsvergadering. Die was uitgesteld van een eerdere datum. Het belangrijkste agendapunt was (wederom) het bespreken van een mogelijke productieverhoging die volgend jaar in zou moeten gaan. Mocht daartoe besloten worden, dan zou het gaan om een uitfasering van eerdere productiereducties van totaal 2,2 miljoen vaten per dag.
Dat terugdraaien van de reductie had eigenlijk al in oktober jongsleden van kracht moeten worden. Maar de beslissing werd in september met twee maanden vooruitgeschoven omdat er zorgen bestonden over het feit dat momenteel het aanbod van olie hoger is dan de vraag ernaar.
Het mogelijk verhogen van de productie door de OPEC+-landen zou de olieprijzen onnodig verder onder druk zetten. Daarom werd er zowel in november als in december besloten de vrijwillige productiebeperkingen te handhaven tot en met maart 2025.
Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië was, om daadwerkelijk uitstel te bewerkstelligen, vooruitlopend op het besluit in december persoonlijk begonnen met lobbyen. Daartoe bezocht hij onder meer voor het eerst in drie jaar de Verenigde Arabische Emiraten. Saoedi-Arabië heeft volgens het IMF een olieprijs nodig van bijna 100 dollar per vat om de ambitieuze plannen van de kroonprins te financieren. Hij werkt hard aan enkele grote projecten om het land in de toekomst minder afhankelijk te laten zijn van de olie-inkomsten.
Peak oil in China
De zorgen over de lage vraag naar olie zijn terecht. Het is de reden dat de WTI-olieprijs sinds afgelopen zomer aan het dalen is. Het meer Europese Brent daalt zelfs al sinds begin april in prijs, hoewel we daar aan de pomp helaas weinig van meekrijgen. Schermutselingen in het Midden-Oosten zorgden de afgelopen maanden geregeld voor een korte stijging van de olieprijs maar uiteindelijk bleef de dalende trend intact.
De lagere vraag naar olie is deels het gevolg van de minder draaiende economie in Europa. Maar bovenal is de vraag vanuit China sterk gedaald. China was tot voor kort de grootste importeur van olie, maar elke maand neemt de vraag van het in economisch opzicht kwakkelende land verder af. Dat is niet alleen omdat de op een lager pitje draaiende industrie minder olie nodig heeft, maar ook omdat het land inmiddels sterk is geëlektrificeerd. Tegenwoordig rijden heel veel auto’s in China elektrisch en dus is de vraag naar benzine sterk afgenomen.
Er wordt inmiddels een ongekend grote hoeveelheid energie van zon, wind en andere schone energiebronnen ingezet in China. Partijleider Xi Jinping streeft ernaar om via schone productie het door het grootschalige kolen- en olieverbruik verwoeste klimaat in China in ieder geval deels te herstellen. Dit gaat zo voortvarend dat het Internationaal Energieagentschap verwacht dat China de piek in de olieconsumptie al heeft bereikt. Daardoor zal mogelijk de hoge vraag naar olie uit het verleden niet meer terugkeren.
Productiegat
Oliekartel OPEC+ zit wel met een groot dilemma. Niet-OPEC-leden zijn afgelopen tijd in het productiegat gesprongen dat OPEC+ in 2022 creëerde. Vooral in de Verenigde Staten is de productie, mede door fracking, sterk opgevoerd. De Verenigde Staten produceren 50 procent meer olie dan bijvoorbeeld Saoedi-Arabië.
Het gaf de Amerikaanse economie een enorme boost. Maar ook Canada, Brazilië en Noorwegen hebben zich niet onbetuigd gelaten. Het zorgt voor groot olieoverschot. Diverse analisten verwachten daarom volgend jaar een verdere daling van de olieprijzen richting de 50 dollar per vat.
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.