Deze weken staan in het teken van de Belegger.nl Kooplijst-competitie, waarbij experts hun drie favoriete fondsen voor 2024 aanwijzen. Vandaag: Stefan Willems, beursanalist en auteur van het boek 'Onderweg naar financiële vrijheid: hoe ik €500.000 spaarde voor mijn 30ste'.
Voor we kijken naar Willems' tips voor 2025, blikken we eerst nog even kort terug op zijn tips voor dit jaar.
Yellow Cake (-18%)
De uraniumprijs zit sinds begin dit jaar in het slop en dat heeft Yellow Cake onder druk gezet. Het bedrijf, dat investeert in fysiek uranium, kon nog niet profiteren van al het positief nieuws dat dit jaar bekendgemaakt werd en dat de vraag naar kernenergie wereldwijd zal doen toenemen. Met name in Azië en Europa groeit de interesse in kernenergie als onderdeel van een CO2-neutrale energiemix.
De koers van Yellow Cake weerspiegelt dit vertrouwen voorlopig nog niet: het aandeel verloor dit jaar wat terrein nadat het het jaar ervoor al met meer dan 50% steeg. Uranium blijft een volatiele grondstof, maar dit jaar maakte spelers als Microsoft, Meta en Alphabet al bekend dat ze hun AI-expansie zullen financieren met kernenergie. Voor beleggers met een lange horizon lijkt Yellow Cake een strategische zet in de nucleaire renaissance.
Meer tips? | Bekijk hier de aandelen voor 2025 van andere experts
Peabody Energy (-9,8%)
Peabody Energy blijft een verhaal van pieken en dalen. De Amerikaanse kolenproducent profiteerde dit jaar van stijgende energieprijzen, vooral door de verhoogde vraag naar steenkool in opkomende markten. De steenkoolproducent slaagde er in 2024 in om solide financiële resultaten te presenteren, geholpen door kostenbeheersing en strategische contracten met Aziatische afnemers.
Eind 2024 verloor het aandeel plots fors terrein nadat het een overname bekend maakte van de steenkooldivisie van Anglo American. Dat zet het rendement voor beleggers op de korte termijn wat onder druk, al zet het een serieuze winsthefboom op Peabody indien de steenkoolprijzen stabiliseren rond deze niveaus of zelfs stijgen. Het risico is door de overname gestegen, maar ook het potentieel.
Alibaba (+13%)
Het aandeel Alibaba heeft in 2024 een gemengd jaar doorgemaakt. De Chinese e-commercegigant zag de verkoopcijfers in kernmarkten herstellen na de heropening van de economie, maar moest tegelijkertijd een afnemende groei in cloud computing en andere strategische segmenten slikken. Beleggers reageerden terughoudend op het nieuws dat de Chinese overheid haar greep op techbedrijven opnieuw aanhaalde.
Toch blijft Alibaba’s omvang en marktpositie indrukwekkend, vooral in Zuidoost-Azië. De koers blijft echter gevoelig voor geopolitieke ontwikkelingen en het sentiment rond China. Voor wie gelooft in een langetermijnherstel van de Chinese economie, blijft Alibaba een interessante keuze.
2025: niets zal zijn zoals het lijkt
Willems' persoonlijke verwachting voor 2025? Niets zal zijn zoals het lijkt. Met de komst van president Trump naar het Witte Huis hebben de markten zich voorbereid op de meest spectaculaire economische scenario’s. Er zullen invoertarieven komen op China, grote deportaties en beleggers zullen focussen op de Trump trade als je sommigen moet geloven.
"Maar als je dat gelooft, dan vraag ik je het volgende: Did you forget The Art of the Deal en de periode van de Madman-theorie?", aldus Willems. Wie goed luistert naar Trumps prioriteiten hoort één ding de laatste weken: drill, drill, drill baby. Waarom zegt hij dat? Omdat die inflatie omlaag moet en dat de hoofdprioriteit is van Trump.
Vandaar dat Willems wat voorzichtig is met de Trump trade achterna te lopen. Want waarom zou je in december 2024 op de korte termijn kiezen voor de Trump trade wanneer fondsbeheerders en banken met de beste research, analistenteams en de beste kennis al anderhalve maand de tijd hadden om posities in te nemen? Willems durft contrair te gaan.
"Kijk naar wat je net niet verwacht en daar ligt potentieel rendement te rapen. En dat is in mijn ogen positiever dan verwachte banden met China in combinatie met massieve Chinese stimulus. Deze week zei China al dat men een eerder los monetair beleid zal voeren vanaf 2025, de eerste keer in 14 jaar dat men zo proactief is in het stimuleren van de economie", zo vertelt Willems. Wie daar allemaal van moet kunnen profiteren?
1. PDD Holdings
PDD Holdings is misschien onbekend, maar als ik Temu zeg, zullen al wat meer mensen een belletje horen rinkelen. De e-commercegroep vormt een formidabele uitdager voor Alibaba en heeft veel triggers waarvan het op korte termijn kan profiteren. Men slaagde er in november voor het eerst in om Amerikaanse spelers zoals Hasbro op zijn platform te krijgen.
Een slimme strategie, want zo kan het producten verkopen die niet vallen onder de Amerikaanse exporttarieven die Trump gaat opleggen, maar in mijn ogen lager zullen zijn dan verwacht. Het aandeel verloor onlangs terrein na een teleurstellend kwartaalrapport en de vrees voor de handelsoorlog, maar tegen de huidige waardering zit er al veel in de koers verrekend. De groep zou ook moeten kunnen profiteren van de Chinese stimulus via hun Chinese platform Pinduoduo. Ik mik op herstel in 2025 nu de Trump-afstraffing in de koers verwerkt zit.
2. Alibaba
Alibaba was al mijn favoriet in 2024 en is het ook voor 2025 opnieuw. De groep is massaal eigen aandelen aan het inkopen en koopt ieder kwartaal ongeveer voor 5 miljard dollar aan aandelen in. Men heeft dan wel last van concurrenten zoals Pinduoduo, maar de waarde voor klanten ligt juist in het ecosysteem, waarbij zijn e-commerceproducten geïntegreerd zijn met zijn logistieke divisie en clouddiensten, zodat je als klant snel gebruikmaakt van meerdere producten en divisies van Alibaba zodra je hun e-commerceproducten koopt.
De groep blijft noteren tegen een lage koers-winstverhouding van rond de 10. In 2024 kon het aandeel al deels uitbreken, ik geloof dat in 2025 dit zich zal voortzetten. Het is een van de goedkoopste AI-spelers die je kunt hebben in je portefeuille, waarbij veel van de winst naar het aankopen van eigen aandelen en het dividend gaat.
3. Baidu
In 2025 speel ik volledig in op het China-thema. Wie dan ook in mijn portefeuille moet zitten, is een van de meest gehate aandelen: Baidu. De groep is actief in clouddiensten en AI-producten en noteert tegen een koers-winstverhouding van onder de 9 voor 2025. Wie in China wil inspelen op het thema van robotaxi’s moet bij deze groep zijn, die net als Tesla op dat vlak een grote kans heeft om een van de grootste spelers te worden op eigen grondgebied.
Het verschil met Tesla, waar men wel droomt over het potentieel van robotaxi’s? Dat is dat de Chinese markt meer dan 1 miljard potentiële klanten telt. Het aandeel heeft last van de lage vergoeding aan aandeelhouders, maar als mijn scenario voor een revival van China uitkomt, moet ook Baidu kunnen profiteren.
Niemand belegt natuurlijk op 1 jaar en wat de uitkomst in 2025 zal zijn, zal afhangen van hoe het China sentiment zal veranderen. Maar zelfs al komt de visie niet uit, dan ben ik er vrij gerust in dat deze namen de komende jaren verder zullen groeien en uiteindelijk beloond zullen worden met een hogere waardering dan vandaag het geval is.
Meer tips? | Bekijk hier de aandelen voor 2025 van andere experts