Op dinsdag 5 november bereikt de race naar het Witte Huis zijn ontknoping. Op die dag kiest de Amerikaanse bevolking of de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris of haar Republikeinse tegenstrever en voormalig president Donald Trump de 60e presidentsverkiezingen wint en daarmee de belangrijkste politieke positie ter wereld toevertrouwd krijgt.
Deze verkiezingen zijn niet alleen bepalend voor de binnenlandse koers van 's werelds grootste economie, maar, nog belangrijker, beïnvloeden ook de geopolitiek en internationale handelsverhoudingen. Gezien de significante impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het niet vreemd te zien dat beleggers worden overspoeld met voorspellingen over de mogelijke consequenties van een overwinning door Harris of Trump.
Het risico van deze voorspellingen en sentiment-bepalende berichtgeving is echter dat ze beleggers aanzetten tot handelen op basis van gebeurtenissen die op de korte termijn relevant lijken, maar vaak weinig betekenisvol blijken voor het bereiken van langetermijnbeleggingsdoelen. Ditzelfde geldt voor nieuws over de conflicten in het Midden-Oosten en de impact op olieprijzen, stimuleringsmaatregelen voor de Chinese economie, welke keuzes centrale banken maken en/of verwachte economische groeicijfers.
Door de constante stroom aan nieuws wordt het lastig voor beleggers om zich hier niet door te laten leiden, hoewel het merendeel van de dagelijkse berichtgeving weinig relevant is en eerder kortetermijndenken en onnodige portefeuilleaanpassingen in de hand werkt.
Wat kunnen beleggers doen om niet ten prooi te vallen aan deze ruis?
Ten eerste blijft het cruciaal om gefocust te zijn op langetermijndoelen. Een effectieve strategie is het opbouwen van een portefeuille die niet afhankelijk is van één enkele uitkomst, maar juist breed gediversifieerd is over verschillende activaklassen en sectoren. Dit kan inhouden dat investeringen elkaar aanvullen en beschermen tegen uiteenlopende economische en politieke scenario’s. Met zo’n spreiding wordt de kans kleiner dat de portefeuille lijdt onder onverwachte of tijdelijke marktveranderingen, en kan de verleiding bij beleggers worden weggehaald om te moeten acteren.
Daarnaast kan het helpen om bewust afstand te nemen van dagelijkse marktberichten en analyses. Door minder vaak in te loggen op nieuwsapps of op vaste momenten de portefeuille te evalueren en indien nodig koers bij te stellen, wordt voorkomen dat elke schommeling uitnodigt tot directe actie.
In een tijd waarin ruis de beleggingswereld overheerst, is de kalme, geduldige en doelgerichte belegger die zijn langetermijndoelen bewaakt het best beschermd tegen de invloed van dagelijks nieuws, koersschommelingen en beurssentiment. Beleggen is geen sprint, maar een marathon waarin de winnaar gefocust blijft en zich niet laat afleiden door elke impuls uit de luidruchtige wereld van financiële ruis.
Jeffrey Schumacher,
is fondsanalist en Manager Research team bij Morningstar Benelux.