Het cijferseizoen is in volle gang. Nadat de Amerikaanse zakenbaken traditiegetrouw het spits mochten afbijten, was het deze week onder andere de beurt aan de Nederlandse chipbedrijven ASML en Besi, waar veel beleggers met smart op zaten te wachten.
Het was dan ook een spannende week, aangezien halfgeleiders zich in de eerste fase van de economische ontwikkelingen bevinden. Een stijgende of dalende vraag naar chips kan een vroeg signaal geven over de gezondheid van de wereldwijde economie.
Cijfers iets beter dan gevreesd
Hoewel de cijfers van de chipmakers niet best waren, zijn de resultaten toch een tikje beter dan werd gevreesd. Volgens kenners komt dit omdat een groot deel van het slechte nieuws al zat ingeprijsd in de koers. Zo opende Besi in eerste instantie eerst 3% in de min, maar sloot het aandeel uiteindelijk 15% hoger.
Als technisch analist kan ik over de cijfers geen oordeel vormen, maar deze koersbeweging vind ik wel merkwaardig. Waar eerder de halfgeleidersector steeds meer onder druk is komen te staan, lijken de koopjesjagers zich weer te melden.
Kunnen wij dan eindelijk deze zwakke periode van ons afschudden? Is er sprake van een trendomkeer? Om antwoord te geven op deze vragen zal ik de grafieken behandelen van onder de Nederlandse chipbedrijven Besi en ASML. Ook bespreek ik uiteraard de AEX.
Besi
Besi heeft met de recente opleving de correctieve fase opwaarts afgebroken. Met deze technische verbetering is de lucht opgeklaard en zien wij ruimte vrijkomen voor een verder herstel richting de top van augustus op €55,44 (gevormd op 5 augustus).
![](https://grafieken.tostrams.nl/33976.gif)
Voor een verdere verbetering is een doorbraak boven deze weerstand noodzakelijk. Pas dan zal ook het lange-termijnbeeld verder opklaren. Kijkend naar de oplopende moneyflow (zwarte lijn onder grafiek) is dit het meest voor de hand liggende scenario.
De moneyflow van Besi is opwaarts gericht en geeft aan dat er nieuw geld in de markt komt. De moneyflow wordt van de beursomzetten afgeleid. Het volume van de laatste beursdag ligt ver boven het gemiddelde volume van de afgelopen 30 dagen.
ASML
Het technische beeld van ASML is nog niet zover. Bij de recente opleving is de bovenkant van de dalende fase opnieuw opgezocht, maar lijkt het herstel te zijn gestrand.
![](https://grafieken.tostrams.nl/701194.gif)
Toppen en bodems lopen in elkaar over. Er hangt aanbod boven de markt, maar extreem is dat niet. Indien de koers deze neerwaartse tendens van zich af weet te schudden zal het beeld verder opklaren en ruimte vrijkomen voor een verder herstel. Tot die tijd wachten wij nog even af.
AEX
De Nederlandse beurs zit in een zeer volatiele periode. De ene keer staan we diep in de min en op het andere moment is er sprake van grote euforie. Van een duidelijke richting is dan ook momenteel geen sprake, hoewel het technische patroon met lagere toppen op de AEX nog intact is.
Toch zijn er in het koersverloop van de AEX signalen te bespeuren waaruit we hoop kunnen putten.
![](https://grafieken.tostrams.nl/10.gif)
Ten eerste heeft de AEX de steunzone van 627-632 punten meerdere malen met succes getest. Daarbij is er een consolidatie zichtbaar, wat aangeeft dat de verkoopdruk afneemt. Tot slot zet de Nederlandse beurs de bovenkant van de dalende fase onder druk. Kortom, allemaal signalen die duiden op bodemvorming.
Schieten de chippers te hulp?
Het zal de komende tijd dan ook spannend worden of de AEX deze neerwaarts trend van de laatste maanden weet te verlaten. Een beetje hulp van de chippers zal de techzware AEX-index een zet kunnen geven in de goede richting.
Wellicht dat ASMi volgende week de doorslag zal geven. Zo lang de dalende trend intact is, adviseren wij in ieder geval erg voorzichtig te blijven.
Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.