Het was een hobbelige week op de financiële markten, waarbij wij ons niet hebben verveeld. Aan het begin van de week schoten de aandelenbeurzen uit de startblokken, omdat zwakke economische data het tempo van de verkrapping van het monetaire beleid door centrale banken zouden kunnen vertragen.
Deze speculatie wakkerde het enthousiasme onder koopjesjagende beleggers aan, waarmee de indices de grootste tweedaagse rally beleefden sinds het dieptepunt van de coronaviruspandemie in het voorjaar van 2020.
Voornamelijk de geplaagde technologiesector wist hiervan te profiteren. De techzware Nederlandse AEX en Amerikaanse technologiebeurs de Nasdaq Composite wisten hierdoor flink op te leven van hun cruciale steunniveaus, waarmee de bodem steeds verder werd aangestampt.
Nu de indices even wat gas terugnemen aan de bovenkant van de kortetermijn-dalende fase zal het spannend worden of ze in staat zullen zijn het negatieve sentiment van zich af te schudden en de krachtige kortetermijnrally te vervolgen.
Ik behandel deze week de technische plaatjes van de AEX en de Nasdaq Composite.
Dicht bij huis beginnen
De Nederlandse beurs heeft een krachtige rally laten zien vanaf de sterke steun rond 632,02 punten (zowel bodem van 23 juni als de top van februari 2020). Omdat de dalende toppenlijn nog niet is doorbroken, is de AEX is nog niet 100% uit de problemen.
![](https://grafieken.tostrams.nl/10.gif)
Het patroon van lagere toppen signaleert dat de verkoopdruk nog niet is opgedroogd. Zolang de lagere koerspieken nog zichtbaar zijn, adviseren we om het kruit nog even droog te houden.
AEX lange termijn
Als we wat verder uitzoomen naar de lange termijn, dan oogt het beeld neutraal. De AEX-index is in de laatste correctie opgevangen boven het vangnet rond 632,12 punten. Hiermee is ergere schade voorkomen en mag er weer wat herstel verwacht worden.
![](https://grafieken.tostrams.nl/10aexweek.gif)
Dat de steun van 632,02 punten en dus ook het pullback-scenario heeft stand weten te houden, is uiteraard goed nieuws.
De term pullback impliceert dat de koers weer terugkeert naar een voormalig uitbraakniveau. In dit geval de top van 2020. Nu steun op 632 punten zich solide heeft bewezen en de dalende trend van dit jaar achter ons lijkt te liggen, wordt het positieve scenario weer mogelijk.
Als de index de correctieve fase op korte termijn inderdaad van zich af weet te schudden, zal er ruimte vrijkomen voor een aanval op de weerstand 743,05 punten (gevormd op 8 april).
Nasdaq Composite
Ook de Nasdaq Composite is na de krachtige rally gestrand aan de bovenkant van de dalende fase. Hoewel de Nasdaq Composite mooi is opgevangen boven het stevige vangnet rond 10.519,49 punten (bodem van 21 september 2020) is de kou nog niet uit de lucht zolang de dalende toppenlijn intact is.
![](https://grafieken.tostrams.nl/nasdaq.gif)
Er is pas sprake is van een serieuze opwaartse trenddraai als het patroon met lagere toppen wordt verlaten. Net als bij de AEX is ook hier een doorbraak noodzakelijk.
Nasdaq Composite lange termijn
De Amerikaanse technologiebeurs is op lange termijn aan het stabiliseren. Kopers en verkopers weten elkaar wat meer in evenwicht te houden nu toppen en bodems op gelijke niveaus gevormd worden. Voor een verbetering is het wachten op een uitbraak buiten de kortetermijn-dalende fase.
![](https://grafieken.tostrams.nl/nasdaqweek.gif)
De indicatoren geven nog een wisselend beeld. De B.O.B-indicator (blauwe lijn) is weer opwaarts gedraaid. Dit signaleert dat de Nasdaq Composite momenteel beter presteert dan de brede MSCI World-index. De 200-dagenlijn van de Nasdaq Composite-index laat echter nog een dalend verloop zien, wat duidt op een zwakke technische conditie.
Conclusie
Concluderend kunnen we stellen dat de techzware indices voorzichtig uit het dal weten te klimmen. Er is sprake van bodemvorming en stabilisatie, maar we zien nog geen signalen die aangeven dat de kou definitief uit de lucht is. Over de gehele linie blijven wij nog voorzichtig. Een definitieve draai laat nog op zich wachten. Wij adviseren beleggers om te wachten op nieuwe technische signalen.
Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.