De aandelenkoersen zijn in het tweede kwartaal flink gestegen. Ook het derde kwartaal is voortvarend van start gegaan. Beleggers schudden de angst voor het coronavirus van zich af. De meeste beurzen komen zelfs weer in de buurt van de recordstanden van februari.
Hebben we ons dan onnodig druk gemaakt? Of zijn markten te optimistisch en krijgen we straks een nieuwe daling?
Economisch herstel sneller dan verwacht
Het economisch herstel is een belangrijke basis voor de stijgende koersen. De corona-uitbraak zorgde ervoor dat delen van de economie abrupt tot stilstand kwamen.
We konden de economische terugval goed zien in de stijging van de werkloosheid in de VS. De werkloosheid is een indicator die snel reageert op de economische ontwikkelingen.
Grote daling wordt gevolgd voor grote stijging werkgelegenheid
Met name in de Verenigde Staten verloren veel mensen hun baan in de eerste weken van de uitbraak. De getroffen maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen zijn vervolgens wel effectief gebleken. Daardoor konden diverse maatregelen weer worden afgezwakt. Vervolgens zijn we de afgelopen weken juist weer verrast door het aantal gecreëerde banen.
Voorspellen is moeilijk, vooral als het gaat om de toekomst
De meeste voorspellers hadden niet verwacht dat de economie zo hard getroffen zou worden door de corona-uitbraak. Maar ze hadden vervolgens ook niet verwacht dat het herstel zo snel zou gaan.
De coronapandemie én de reacties van de overheden zijn zo uniek dat het onmogelijk is om accurate voorspellingen te doen. Ik waag mij dan ook niet aan dergelijke voorspellingen.
Steun overheden en centrale banken stuwt koersen
We weten wel dat de steunpakketten van de overheden en centrale banken de koersen omhoog stuwen. De fiscale steunpakketten zijn bedoeld om bedrijven door de moeilijkste tijd te loodsen, zodat zij straks kunnen helpen bij het herstel. Daarnaast wordt het consumentenvertrouwen ondersteund, waardoor de consumptie niet teveel daalt.
Verder hebben de centrale banken gezorgd voor verse liquiditeit. Daardoor bleven de markten functioneren toen de paniek het grootst was. Inmiddels zorgt de extra liquiditeit ook voor meer vraag op de financiële markten.
TI(S)NA
De rente is het slachtoffer van het beleid van de centrale banken. Om de economie te stimuleren is de rente verlaagd. De verwachting is dat de rente voorlopig niet meer stijgt. Daardoor kiezen steeds meer mensen voor investeren in vastgoed of beleggen om toch een aantrekkelijk rendement te maken.
Ruim acht jaar geleden schreven we al over TINA, een afkorting voor There Is No Alternative. Anno 2020 kunnen we spreken van TISNA: There Is Still No Alternative.
Niet allemaal rozengeur en maneschijn
Natuurlijk zijn er ook risico’s. We weten nog niet precies hoe groot de impact is van de corona-uitbraak. Vanaf volgende week komen bedrijven met hun resultaten over het tweede kwartaal. Die cijfers zullen meer duidelijkheid geven.
Daarnaast wordt een deel van de impact van de coronacrisis pas over een tijdje zichtbaar. Denk aan bouwbedrijven die soms een paar kwartalen later pas last krijgen als er vandaag geen vergunningen worden uitgegeven.
Een veel genoemd risico is verder een tweede golf besmettingen, door de versoepeling van de maatregelen, vakanties en kouder weer.
Vertrouwen in de markten is terug
De koersstijging van de afgelopen maanden laat zien dat het vertrouwen onder beleggers weer terug is. De steunmaatregelen van de overheden en centrale banken hebben gezorgd voor een voorspoedig herstel van de economie.
Er zijn momenteel nog diverse onzekerheden, waarvoor beleggers op hun hoede moeten blijven. De koersstijging laat echter zien dat beleggers bereid zijn om het risico te lopen in hun zoektocht naar rendement. Want er is nog steeds geen alternatief.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.