Dividendaandelen, zoals aandelen van banken en energiebedrijven, zijn zwaar geraakt door de coronamaatregelen. Banken mochten geen dividend meer uitkeren van de toezichthouders. Energiebedrijven zagen de olieprijs in elkaar klappen en zagen zich gedwongen het dividend te verlagen. Beleggers konden de dividendverlaging niet waarderen en verkochten hun aandelen.
Over de eerste maanden van 2020 bleven Europese dividendaandelen ruim 4% achter bij de brede index. Misschien is deze reactie wel overdreven en zijn dividendaandelen te hard afgestraft. Als belegger kunt u daarvan profiteren. Maar welke dividendaandelen moet u dan kopen?
Wat zijn dividendaandelen?
Dividendaandelen keren jaarlijks of per kwartaal een deel van de winst uit aan de aandeelhouders. Het dividend is relatief hoog ten opzichte van de koers. Deze bedrijven hebben meestal een stabiele winst. Daarvan hoeven ze maar een klein deel te investeren in de toekomst van het bedrijf. Het overtollige geld dat hierdoor ontstaat wordt teruggegeven aan de aandeelhouder als dividend.
Waarom beleggen in dividendaandelen?
Waarom zijn dividendaandelen zo interessant? Onderzoek van MSCI naar factoren toont aan dat een portefeuille met dividendaandelen meer rendement oplevert dan de brede aandelenindex.
In normale marktomstandigheden is de beweeglijkheid van dividendaandelen ook nog eens lager. Een ander voordeel van dividendaandelen is de periodieke kasstroom. De kasstroom kan worden gebruikt voor de beleggingsdoelen.
Waardoor ontstaat het extra rendement?
De wetenschap heeft (nog) geen eenduidig antwoord op deze vraag. Een redenering is dat management zuiniger met het bedrijfskapitaal omgaat. Ze zijn voorzichtiger met investeren in risicovolle projecten.
Dividendaandelen hebben daarnaast 'waarde'-karakteristieken. Aandelen met een lage waardering behalen over het algemeen een hoger rendement. Andere wetenschappers geven aan dat een hoge dividenduitkering geen invloed zou mogen hebben op de waarde van het bedrijf. De waarde van het bedrijf neemt immers af met de hoogte van het dividend.
Wat zijn de risico's?
Er zit ook een keerzijde aan dividendaandelen. In slechte marktomstandigheden presteren dividendaandelen slechter dan gemiddeld. In die periodes verlaagt een deel van de bedrijven het dividend. In sommige gevallen wordt het dividend helemaal opgeschort.
Dividendbeleggers reageren emotioneel
Zoals het hoge dividend een belangrijke reden om het aandeel te kopen, blijkt de verlaging een trigger om het aandeel te verkopen. Met als gevolg dat dividendaandelen nog meer dalen dan de markt. We hebben dit onlangs gezien bij de banken, verzekeraars en bij Royal Dutch Shell. De verlaging van het dividend was groot nieuws. Vooral bij Shell werd er zwaar aan getild. De koersen kwamen behoorlijk onder druk.
Hoe kunt u die risico’s verkleinen?
Door een goede analyse kunt u inschatten of de dividenduitkering onder druk kan komen en daarmee de koers. Bij die analyse kijkt u bijvoorbeeld naar:
• Is de winst stabiel?
Het is belangrijk dat het bedrijf ook in de toekomst voldoende winst kan maken zodat het dividend op niveau kan blijven.
• Is de pay out ratio niet te hoog?
Dit is de verhouding tussen het dividend en de winst. De winst ligt bij voorkeur hoger dan het dividend. Het kan voorkomen dat een jaar meer dividend wordt uitgekeerd dan dat er winst wordt gemaakt. Maar dan teert het bedrijf in op de reserves. Dat is niet houdbaar op de lange termijn.
• Wat is de reden van het hoge dividend?
Een hoog dividendrendement kan komen door een stijging van het dividend, maar ook door een daling van de aandelenkoers. In dat laatste geval moet u oppassen. Als het minder gaat met het bedrijf en het dividend wordt verlaagd, dan is de kans groot dat de koers nog verder daalt.
Spreiden over meerdere bedrijven, sectoren en regio’s is altijd goed goed om het risico verder te verlagen.
Vooruitzichten dividendaandelen
De afgelopen weken zijn de koersen flink hersteld van de bodem in maart. Beleggers zijn blijkbaar positief over het afbouwen van de coronamaatregelen. Als zij daar gelijk in hebben, dan kan het dividend van verschillende bedrijven ook weer hersteld worden. Dat zou positief zijn voor dividendaandelen.
Hoe kunt u daarvan profiteren?
Als u rekent op verder herstel, kunt u nog profiteren van de lage koersen. Ondanks de stijgende koersen in de afgelopen weken bungelen dividendaandelen nog steeds onderaan. Royal Dutch Shell, ABN AMRO, ING en Unibail Rodamco zijn dit jaar de lantaarndragers van de AEX.
Niet toevallig hadden deze bedrijven tot de coronacrisis een aantrekkelijk dividend. Een alternatief is om een gespreide ETF of beleggingsfonds te kopen met dividendaandelen. Dan koopt u in een keer een gespreide portefeuille.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.