rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

3 tips om te beleggen met minder risico

3 tips om te beleggen met minder risico

Beleggen met minder risico hoeft niet altijd te leiden tot een lager rendement.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de beweeglijkheid van aandelenkoersen hoog. In eerste instantie doken de koersen omlaag. Maar toen het aantal dagelijkse doden stabiliseerde, begonnen aandelenbeurzen aan een flink herstel.

Het sterke herstel staat haaks op de de hoge werkloosheid in de VS en de verwachte krimp van het BBP. Dat zorgt voor twijfel onder beleggers. Moeten ze blijven zitten in afwachting op verder koersherstel? Of moeten ze even uitstappen tot de macro economische onrust overgewaaid is?

Portefeuille beter bestand maken tegen onrust

De oplossing ligt niet in een goede voorspelling van de toekomst, maar in een portefeuille die is bestand tegen onrust in de economie én profiteert als de markten verder herstellen.

In dit blog geven we drie tips om te beleggen met minder risico. Deze zijn afgeleid van klassieke beleggerswijsheden en zijn verrassend actueel. Door de tips zijn uw beleggingen beter bestand tegen slecht economisch nieuws.

1. Begrijp waarin u belegt

Dit lijkt een open deur. Toch kon het gebeuren dat de prijs van de Amerikaanse olie een paar weken geleden negatief werd. Een belegger kreeg meer dan 20 dollar toe om in mei een vat olie af te nemen.

Ik durf eerlijk toe te geven dat ik die niet zag aankomen. Naderhand lezen we overal verklaringen hoe de negatieve prijs tot stand kon komen. Dat zagen we eerder bij alle ingewikkelde kredietproducten, nadat die waren ingestort in 2009.

Door alleen te beleggen in producten die je echt begrijpt, sta je niet zo snel voor grote verrassingen. Aandelen en obligaties zijn veel eenvoudiger te begrijpen dan opties, turbo’s en allerhande notes. Door te beleggen in een goed gespreide portefeuille van aandelen en obligaties kunt u nooit al uw geld verliezen.

2. Koop bedrijven met toekomst

Als u investeert in een bedrijf, betaalt u vandaag een bedrag in ruil voor toekomstige winsten. Hoe hoger de toekomstige winsten van het bedrijf, hoe hoger de waarde. Daarom zijn beleggers bereid extra te betalen voor groeibedrijven met snel groeiende winsten.

Andersom lopen beleggers meer risico als een bedrijf of sector te weinig perspectief heeft. Voorbeelden uit het verleden zijn: V&D, Van der Moolen, Fokker en DAF.  Het kan snel bergafwaarts gaan met een dergelijk bedrijf.

Een crisis versnelt de neergang, waardoor zo’n bedrijf nog sneller uit de gratie van beleggers raakt. U kunt dat beter voorkomen door bedrijven te kiezen die wel zijn voorbereid op de toekomst.

3. Koop laag, verkoop hoog

De afgelopen weken hebben we gemerkt hoe moeilijk deze tip is uit te voeren. Hoog verkopen was een illusie, omdat niemand de corona-uitbraak zag aankomen. Maar laag kopen bleek ook lastig. Toen een paar weken geleden de bodem werd gezet, was de onzekerheid maximaal. Het vraagt sterke zenuwen om op zo’n moment in te stappen. Terwijl dat natuurlijk wel het beste was geweest.

In februari 2020 werd een all-time high bereikt op de meeste beurzen. De historie heeft ons geleerd dat de recordstand steeds weer wordt verbroken. Ook in de toekomst zullen de aandelenindices nieuwe recordniveaus bereiken.

Vanwege de onrust op de markten kun je nog steeds lager instappen. Niet meer zo laag als op de bodem, maar het risico is ook afgenomen. Als je wacht tot het risico minder is, dan staat de koers waarschijnlijk weer hoger.

U kunt het ook omdraaien. Stel dat de markten wel weer onderuit gaan. De koersen kunnen vanaf het huidige niveau met 25% dalen naar de laatste bodem. Als u wacht op stabielere markten (inclusief de hogere koersen), dan kunnen de koersen juist meer zakken. Op die manier bekeken loopt u minder koersrisico in de huidige markt, dan wanneer u wacht tot de onrust is overgewaaid.

Risicobeheersing geeft ruimte om te profiteren van het herstel

De koersen zijn de laatste weken gestegen, maar de vooruitzichten zijn nog onzeker. De drie regels in dit blog zorgen ervoor dat uw portefeuille beter bestand is tegen een volgende daling. Begrijp waarin u belegt; bij voorkeur in bedrijven die klaar zijn voor de toekomst, die u voor een aantrekkelijke prijs kunt kopen.

Met een dergelijke portefeuille hoeft u niet te verkopen en kunt u profiteren als de markten verder herstellen.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.