Afgelopen weekend werd een historisch olieakkoord gesloten. Dagenlang werd onderhandeld over een productiebeperking van ongekende omvang. De olieprijs steeg fors na het akkoord, maar enkele uren later was de winst alweer verdwenen. Hoe kan dit? En hoe nu verder?
In deze column leest u:
- hoe de lage olieprijs de economie raakt
- wat zorgt voor een volatiele olieprijs
- waarom de Amerikaanse president Trump zich straks zal inzetten voor voor méér olieproductie
Coronamaatregelen zorgen voor een val in de vraag naar olie
De coronauitbraak heeft geleid tot een dramatische val in de vraag naar olie. Het vliegverkeer werd stilgelegd en door de quarantainemaatregelen zijn ook de wegen leeg.
Minder oliegebruik zorgt voor overschotten en een daling van de olieprijs. Om de prijs te steunen, stelde Saoedi-Arabië tijdens de OPEC-vergadering voor de olieproductie te beperken. Rusland ging daar in eerste instantie niet in mee. Dat leidde tot een conflict, met een verdere daling van de olieprijs tot gevolg.
Op korte termijn negatieve impact
Een grote daling van de olieprijs is op korte termijn slecht voor de economie. Bij een lage olieprijs zijn sommige olievelden niet meer rendabel. Oliebedrijven stellen hun investeringen in die velden uit. Dat gaat vaak om enorme bedragen en treft de hele keten van toeleveranciers.
Maar ook de inkomsten op de bestaande oliewinning zijn lager. Vooral in de Amerikaanse schaliesector kan dit leiden tot het faillissement van energiebedrijven. Banken die oliebedrijven hebben gefinancierd kunnen hierdoor ook in de problemen komen. Dit is een van de redenen voor de forse daling van bankaandelen de laatste weken.
Wereldeconomie kan prijsdaling olie er niet bij hebben
Hoewel er ook partijen profiteren van de lage olieprijs, gaat de aandacht vooral uit naar de negatieve effecten. De wereldeconomie heeft al genoeg te lijden onder de coronamaatregelen. Daar kunnen de negatieve gevolgen van de lage olieprijs eigenlijk niet bij.
Trump bemiddelt in conflict
De schalieindustrie is verder belangrijk voor de herverkiezing van Trump. Hij bemoeide zich daarom nadrukkelijk met het conflict toen Mexico zich niet wilde schikken in de afspraken.
Uiteindelijk is afgesproken dat Saoedi-Arabië en Rusland beide ongeveer 5 miljoen vaten per dag minder zullen produceren, onder de voorwaarde dat de Verenigde Staten de productie ook aanzienlijk verlagen.
Olieprijs reageert lauw
In eerste instantie steeg de olieprijs met ongeveer 10% op het nieuws. Aan het einde van de dag was er echter niets meer over van de stijging. De olieprijs was al opgelopen in aanloop naar het akkoord, maar toch.
Op dit moment overheerst de zorg dat de vraag nog verder is gedaald. De productieverlaging zou nog niet voldoende zijn.
Trump twitterde alweer dat wordt nagedacht om de productie te verlagen naar 20 miljoen vaten per dag. De onzekerheid blijft voor flinke koersschommelingen zorgen op de korte termijn. De waan van de dag is bepalend.
Verder vooruit kijken
Toch wil ik de lezer uitnodigen iets verder vooruit te kijken. Door de coronamaatregelen is het transport abrupt en onverwacht tot stilstand gekomen. Maar deze situatie is tijdelijk. Dat hebben we gezien in China.
In Europa zijn inmiddels in enkele landen de eerste maatregelen afgebouwd. De aankomende weken worden ongetwijfeld meer maatregelen aangepast en versoepeld. Een verdere afbouw van de maatregelen leidt tot meer transport en meer vraag naar olie.
Trump twittert straks over hogere productie
Nu de olieproductie na veel gesteggel is afgebouwd, zal het aanbod niet zo snel stijgen. De gestegen vraag zal het aanbod overtreffen. In eerste instantie zullen de opgebouwde reserves worden gebruikt. Maar daarna zal de olieprijs weer oplopen.
Die stijging gaat snel. De doorsnee Amerikaan zal weer meer moeten betalen voor een tank benzine; juist op het moment dat de verkiezingen dichterbij komen. Ik voorspel dat Trump dan twittert dat de olieproductie omhoog moet.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.