rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Korte- of langetermijnbeleggen

Korte- of langetermijnbeleggen

Het coronavirus maakte een abrupt einde aan de bullmarkt. Sinds vorige week zijn de markten in een bearmarkt beland. De Nederlandse AEX stond half februari nog op 629 punten. Maandag 16 maart ging de index kortstondig onder de 390 punten. Dat is een daling van meer dan 35%.

Ook andere beurzen zijn fors gedaald. Hoe konden aandelen zo snel, zo hard dalen? En belangrijker, wanneer volgt het herstel?

Coronavirus legt samenleving plat

Het coronavirus houdt de wereld in haar greep. Om de verspreiding te vertragen hebben overheden zware maatregelen getroffen.Daardoor worden diverse sectoren, zoals de luchtvaart, horeca en het toerisme direct en hard geraakt.

Indirect lijden bijna alle sectoren. Bijvoorbeeld banken die bij faillissementen tegen kredietverliezen aanlopen. Of onroerend-goedbedrijven die nog meer leegstand krijgen.

Olieprijs in vrije val

Bovenop de corona-problematiek kwam er vorig weekend een ruzie over de olieprijs bij. Rusland en Saoedi-Arabië werden het niet eens over beperking van de olieproductie. Het zorgde voor een vrije val in de olieprijs. Olie-gerelateerde bedrijven gingen hierop in de uitverkoop.

Het bloed loopt door de straten. Maar moet je nu dan kopen?

Bodembel klinkt niet

Wij krijgen deze dagen vaak de vraag wanneer we de bodem bereikt hebben. Die vraag kan ik niet beantwoorden. Het is onmogelijk om met enige zekerheid te voorspellen wat de beurs morgen en de rest van de week gaat doen. Er zijn simpelweg teveel factoren die de uitkomst beïnvloeden.

De koersuitslagen blijven waarschijnlijk zeer groot. Dat hebben we geleerd uit het verleden.

Hoe lang duurt dat nog?

Daarvoor kijken we eerst naar de oorzaak. Het coronavirus is tijdelijk. In het slechtste geval moeten we wachten op een vaccin. De overheden wachten daar niet op. De maatregelen dienen om de verspreiding van het virus te vertragen.

Als de verspreiding is ingedamd kan het leven weer op gang komen. In China duurde het ongeveer anderhalve maand om de verspreiding van het virus te beheersen.

Overheden bieden hulp aan bedrijven

Zolang het leven stil ligt, staan de bedrijfsresultaten onder druk. Als het leven weer op gang komt, kunnen ze weer herstellen. Als de bedrijven die periode tenminste overleeft hebben.

Gelukkig hebben de overheden en de centrale banken aangekondigd het bedrijfsleven maximaal te steunen, om faillissementen als gevolg van de corona-maatregelen te voorkomen.

Situatie is beter dan 2008

Voor beleggers is dat cruciaal. In dat geval kunnen de winsten na verloop van tijd namelijk weer herstellen. Tijdens de financiële crisis hebben we ook een scherpe daling van de winsten gezien. Maar na enkele kwartalen waren de winsten weer terug op niveau.

De meeste analisten verwachten nu een soortgelijk scenario. Ook al omdat banken nu veel beter gekapitaliseerd zijn dan tijdens de financiële crisis.

Analisten verwachten winstherstel

De belangrijkste vraag is deze: geloof je dat de meeste bedrijven de coronacrisis overleven; indien nodig met hulp van de overheid? In dat scenario trekken de bedrijfswinsten weer aan en daarmee ook de aandelenkoersen.

Analisten verwachten dat het meeste bedrijven het overleven. Zij hebben de winstverwachting voor dit jaar neerwaarts bijgesteld. Voor het jaar daarna verwachten ze juist meer winst.

Als die verwachtingen uitkomen herstellen de koersen snel. In de tussentijd loopt het bloed door de straten.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.