Het gaat niet goed met de Europese economische groei. De Duitse economie werd in het tweede kwartaal 0,1% kleiner. Voor het derde kwartaal zijn de verwachtingen ook niet hooggespannen.
Toch is de werkloosheid in diverse Europese landen heel laag en is het aantal vacatures in jaren niet zo hoog geweest als vandaag. Daarnaast staan de bedrijfswinsten op een recordniveau. Moeten beleggers vrezen voor koersdalingen vanwege een eventuele recessie? Of zijn de hoge winsten belangrijker voor de koersen?
Vergrijzing leidt tot minder economische groei
De Europese economische groei wordt sterk beïnvloed door de vergrijzing. De meeste landen in Europa vergrijzen snel, omdat er te weinig kinderen worden geboren. Een steeds groter wordende groep mensen is met pensioen of staat op het punt om dat te doen.
Daardoor zijn er minder mensen die werken en moeten zorgen dat de economie groeit. Een ander kenmerk van vergrijzing is een lage inflatie, omdat ouderen minder uitgeven.
Wat betekent dit voor aandelenkoersen?
Ondanks de beperkte groei van de Europese economie slagen Europese bedrijven er toch in om steeds hogere winsten te behalen. Dat komt vooral door de toenemende globalisering. Europese bedrijven zijn internationaal georiënteerd en behalen een steeds groter deel van hun omzet in landen die nog wel hard groeien.
Daardoor worden ze minder afhankelijk van hun thuismarkt en hebben de aandelenkoersen minder last van slechte cijfers over de economie in Europa.
Waar reageren koersen dan wel op?
De ECB en de Amerikaanse Fed hebben besloten de rente te verlagen en monetair te stimuleren. Zoals gezegd hoort bij een vergrijzende economie namelijk een lage inflatie en dat is de centrale banken een doorn in het oog.
De acties van de centrale banken zijn positief voor beleggers. Tegenover het afnemende belang van de economische groei in Europa staat een toenemende interesse voor de groeicijfers in de VS en opkomende landen.
Tenslotte houden beleggers de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de VS en China scherp in de gaten. Bij een daling van de handel vanwege opgelegde tarieven, verliezen ook de Europese bedrijven de groeimogelijkheden in het buitenland. Ze zijn voor hun groei dan weer afhankelijk van het thuisland.
Een tweet van Trump over nieuwe tarieven heeft daarom veel meer impact op de koersen dan cijfers over een krimpende Duitse economie.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.