Amerikaanse aandelen geven sinds vorige week meer dividend dan de rente op een 30 jarige Amerikaanse staatsobligatie. CNBC berichtte dat deze situatie in de afgelopen 40 jaar slechts één keer voorkwam: in maart 2009. Destijds stonden aandelenkoersen op een dieptepunt vanwege de financiële crisis en begonnen ze daarna aan een sterke opmars.
Is het nu weer een gunstig instapmoment?
Dividend normaal gesproken lager dan de rente
De afgelopen 40 jaar was het dividendrendement dus bijna onafgebroken lager dan de rente. Obligatiebeleggers moeten het rendement helemaal uit de rente halen.
Aandelenbeleggers halen hun rendement gedeeltelijk uit het dividend en deels uit de stijgende koersen. Daarom zijn aandelenbeleggers sneller tevreden met een lagere kasstroom.
Stabiel dividend terwijl rente daalt
Voor 2008 was de lange rente ongeveer dubbel zo hoog als het dividendrendement. De afgelopen jaren is dat veranderd. Door stijgende winsten is de dividenduitkering gestegen in hetzelfde tempo als de aandelenkoers; daardoor is het dividendrendement gelijk gebleven.
De rente is al jaren in een dalende trend. In de VS is de daling van de rente in de laatste maanden versneld, waardoor de rente op 30 jarige obligaties is gedaald tot minder dan 2%. Deze combinatie heeft er toe geleid dat de rente nu lager is dan het dividendrendement.
Rente in Europa al langer lager dan dividend
De lange rente is in Europa nog ruim 2% lager dan in de VS. De rente op Duitse en Nederlandse langlopende staatsobligaties is zelfs minder dan 0%. Het dividendrendement van Europese bedrijven is juist een stuk hoger dan dat van Amerikaanse bedrijven.
Beleggers zijn minder enthousiast over Europese bedrijven. De groeivooruitzichten zijn minder rooskleurig en de (politieke) risico’s zijn groter. Daardoor is de waardering lager en komt het dividend rendement hoger. Daardoor krijgen beleggers in een gespreid mandje Europese aandelen ruim 3% meer kasstroom dan ze krijgen op een langlopende staatsobligatie.
Wat betekent dit voor beleggers?
Het dividendrendement van aandelen ligt dus op een hoger niveau dan de rente op langlopende staatsobligaties. Dat geeft aan dat aandelen aantrekkelijk gewaardeerd zijn ten opzichte van staatsobligaties. Of dat leidt tot stijgende aandelenkoersen is van meer factoren afhankelijk.
Op de korte termijn is het Twitter-gedrag van Trump het belangrijkste. Helaas is Trump onvoorspelbaar. Op de middellange termijn is de invloed van Trump minder en heeft het meer nut om naar waarderingsmaatstaven zoals het dividend ten opzichte van de rente te kijken.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.