rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

3 redenen om te beleggen in opkomende landen

3 redenen om te beleggen in opkomende landen

De wereldwijde economie groeit alweer bijna tien jaar. Omdat het al lang heel goed gaat met de wereldeconomie, groeit onder sommige beleggers de angst voor een recessie. Voor die beleggers zijn opkomende landen misschien een goed alternatief.

In Rusland en Brazilië is de economische groeiperiode pas net begonnen. Opkomende landen zijn om meerdere redenen interessant voor beleggers. In deze column geef ik drie redenen om (meer) te beleggen in opkomende landen. 

Betere groeivooruitzichten

De economische groei in ontwikkelde landen valt iets terug. Vooral Europa heeft het moeilijk. Zo heeft Duitsland in het laatste deel van 2018 minder auto's en machineonderdelen naar China geëxporteerd. Door een variatie aan redenen viel ook in andere Europese landen de economische groei tegen: Brexit-dreiging in Engeland, gele hesjes in Frankrijk, en begrotingsdiscussies in Italië. 

In diverse opkomende landen is de economische groei daarentegen juist beter dan verwacht. De economieën van Rusland en Brazilië krompen in 2016 nog. In Rusland is vervolgens een goede lijn ingezet, resulterend in 2,7% groei in het laatste kwartaal. De Braziliaanse economie kwakkelde na 2016 nog enige tijd, maar na de verkiezingswinst van Bolsonaro is het vertrouwen gestegen en kan de groei echt aantrekken.

Voor opkomende markten zijn India en China het belangrijkste. De groei in India viel iets tegen, maar lag nog steeds op een hoog niveau. De Chinese economische groei was in het eerste kwartaal juist sterker dan verwacht. De stimulerende maatregelen van de Chinese overheid werpen hun vruchten af. 

Opname in indices

Een ander positief aspect voor beleggen in opkomende landen is dat aandelen uit China en Saudi Arabië worden opgenomen in de indices van MSCI en FTSE. Omdat buitenlandse beleggers niet gemakkelijk konden investeren in Chinese aandelen, waren indexbouwers afwachtend om deze aandelen in de index op te nemen.

Echter, de Chinese overheid heeft recentelijk hervormingen doorgevoerd op de financiële markten. Indexbouwers hebben nu aangegeven meer Chinese aandelen op te nemen. Door de opname in de index komt meer vraag naar deze aandelen en neemt de verhandelbaarheid toe. Beide ontwikkelingen zijn positief voor de koersen van de betreffende aandelen en daarmee voor opkomende landen. 

Lage waardering

Sinds de start van het handelsconflict tussen de VS en China zijn aandelen uit opkomende landen ongeveer 7% achter gebleven bij aandelen uit ontwikkelde landen. De waardering van opkomende landen is daardoor nog interessanter geworden.

De koers/winstverhouding van aandelen uit opkomende landen is ongeveer 13 en ligt 25% lager dan die van ontwikkelde landen. Ook is de koers/boekwaarde van de MSCI Emerging Markets Index ruim 30% lager ten opzichte van de index van de ontwikkelde landen. Door de lage waardering zijn aandelen uit opkomende landen nu aantrekkelijk geprijsd. 

Opkomende markten juist nu interessant

Aandelen uit opkomende landen zijn juist nu interessant voor beleggers. Terwijl de economische groei in Europa tegenvalt, is die in opkomende landen juist hoog. Verder is positief dat een aantal landen pas net begint aan een periode van economische groei.

Naast de goede economische groeivooruitzichten zijn ook de investeringsomstandigheden positief. MSCI heeft aangekondigd meer aandelen uit China en Saudi Arabië op te nemen in de indices, waardoor de vraag naar die aandelen toeneemt. Tenslotte is de waardering van aandelen uit opkomende landen nog laag, waardoor ze relatief goedkoop kunnen worden aangeschaft. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.