Amerikaanse aandelen presteren in 2018 uitstekend met een plus van ruim 13%. Veel Nederlandse beleggers hebben nog weinig plezier beleefd aan 2018. De AEX-index schommelt nog rond het niveau van eind 2017. Begin 2018 verwachtten de meeste beleggers juist dat relatief goedkope aandelen uit Europa en opkomende landen beter zouden presteren dan dure Amerikaanse aandelen.
Aandelenrendement verschilt sterk per regio
De eerste negen maanden van 2018 zijn alweer verstreken. Beleggers kunnen de balans opmaken over de eerste drie kwartalen. Wereldwijde aandelen hebben een mooie plus behaald van 9%, terwijl kredietwaardige euro-obligaties licht negatief noteren.
Het goede rendement van wereldwijde aandelen maskeert de grote rendementsverschillen tussen de diverse regio's. Terwijl Noord-Amerikaanse aandelen ruim 13% zijn gestegen in 2018, noteren Europese aandelen rond 0% en zijn aandelen uit opkomende markten zelfs meer dan 4% gedaald.
Big Tech-bedrijven stuwen het rendement
Een duidelijke reden voor de goede performance van Amerikaanse bedrijven is het hoge rendement van de grootste vier bedrijven ter wereld Apple, Amazon, Google en Microsoft, ook wel Big Tech genoemd. Deze aandelen stegen flink waardoor de beurswaardes van Apple en Amazon onlangs zelfs de 1000 miljard-grens doorbraken.
De vier genoemde bedrijven droegen door de grote waardestijging meer dan 50% bij aan het rendement van de S&P 500. Het rendement van Amerikaanse aandelen zou zonder de bijdrage van Big Tech minder dan 6% zijn.
Trump helpt Amerikaanse bedrijven
Amerikaanse bedrijven profiteerden tevens van de recente belastingverlaging waardoor de winsten stegen. Verder haalde president Trump vaak het nieuws met maatregelen om het importeren van goederen uit het buitenland minder aantrekkelijk te maken. Daardoor is de verwachting dat de omzet en winst van Amerikaanse bedrijven toeneemt. Beleggers reageerden op deze berichten door meer in Amerikaanse bedrijven te beleggen.
Door de stijging van de koersen is het gewicht van Amerikaanse aandelen in de MSCI wereldindex opgelopen tot ruim 62%. De resterende 38% is verdeeld over de andere ontwikkelde landen.
Hoofdpijn voor de rest van de wereld
Tegelijkertijd hadden de beurzen uit andere regio's last van de handelsmaatregelen. De duidelijkste slachtoffers van Trumps dadendrang zijn opkomende landen. Inmiddels hebben de VS tarieven ingesteld op diverse Chinese productgroepen, waardoor druk ontstaat op de Chinese export. Beleggers hebben daardoor minder interesse in aandelen uit China. De onrust treft ook andere opkomende landen.
De VS hebben ook sancties opgelegd aan Turkije, die doorwerkten op de Europese aandelen. Diverse Europese bedrijven, waaronder een groot aantal banken, hebben operaties in Turkije. Europese aandelen hadden tevens last van de politieke situatie in Italië. Vorige week maakte de regering bekend dat het tekort op de nieuwe begroting bijna 3% bedraagt. Dat leidde tot een nieuwe verkoopgolf onder met name bankaandelen.
Aandelen VS duur
Door het grote rendementsverschil is het waarderingsverschil tussen Amerikaanse aandelen en aandelen uit de rest van de wereld nog groter geworden. De koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen is momenteel 22,5. Die maatstaf staat voor Europese aandelen iets boven de 15 en voor aandelen uit opkomende landen op ruim 11.
Voor een Amerikaans aandeel wordt dus twee keer zoveel betaald als voor een aandeel uit opkomende landen bij een vergelijkbare winst. Blijkbaar verwacht de markt minder risico en/of meer winstgroei in de VS, waardoor men bereid is een veel hogere prijs te betalen.
Verwachting voor de toekomst
De waardering van aandelen blijkt in wetenschappelijk onderzoek de beste voorspeller van het toekomstig rendement op lange termijn. Een lage waardering wordt gevolgd door een hoog rendement en andersom. Daaruit zou je kunnen opmaken dat aandelen uit opkomende landen veel meer potentie hebben dan aandelen uit de VS.
Zoals 2018 tot nu toe laat zien, kan het rendement op korte en middellange termijn anders uitpakken bijvoorbeeld door een hoger dan verwachte winstgroei of door een instabiele politieke situatie. Beleggers die uitsluitend kiezen voor lager gewaardeerde aandelen uit Europa en opkomende landen moeten langer geduld hebben.
Spreiden verlaagt het risico
Beleggers die Amerikaanse aandelen links laten liggen vanwege de hoge waardering nemen ook een groot risico. Ze sluiten 62% van de wereldwijde aandelenindex uit, waardoor ze in 2018 veel rendement missen.
Beleggers kunnen het beste toch een stukje van hun portefeuille Amerikaanse aandelen opnemen in de portefeuille en goed spreiden over de verschillende regio's. Want misschien duurt de lange termijn wel eens langer dan je denkt. Op die manier spreid je de kansen en de risico's. De bekende econoom Keynes zei 100 jaar geleden al: "The market can remain irrational longer than you can stay solvent."
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.