Begin februari werden beleggers opgeschrikt door een scherpe daling van de aandelenkoersen. Aanleiding hiervoor was een verrassend Amerikaans banencijfer, dat de voorbode zou zijn voor hogere inflatie- en renteverwachtingen.
Achteraf was het inflatiecijfer nauwelijks hoger dan vooraf werd verwacht. En een maand later was de beursdaling gedeeltelijk hersteld.
Maar hoe zijn inflatie en renteniveaus eigenlijk met elkaar verbonden? En moeten beleggers zich zorgen maken over stijgende rente- en inflatieniveaus?
Inflatie, rentestanden en centrale banken… Hoe zit dat?
Inflatie is gerelateerd aan de economische cyclus. De inflatie daalt normaal gesproken tijdens recessies en loopt op naarmate de economie op gang komt.
Doel is circa 2%
Zowel te hoge als te lage inflatie is schadelijk voor de economie. Daarom hebben centrale banken de taak om de inflatie op een laag, maar positief niveau te houden (meestal tegen de 2%).
Tijdens economische recessies wordt de beleidsrente verlaagd om de economie aan te jagen. Het wordt daardoor aantrekkelijker om geld te lenen en te investeren.
Omgekeerd kan de economie worden afgeremd door de beleidsrente juist te verhogen.
Oplopende inflatie is signaal
Een oplopende inflatie kan dus een signaal zijn voor centrale banken dat de economie aantrekt. Het is daarom mogelijk een aanleiding om de beleidsrente te verhogen.
Daarnaast wordt een hogere rente geëist bij hogere inflatie. Beleggers en spaarders willen immers voorkomen dat zij erop achteruit gaan door een toekomstige waardevermindering van geld.
Hoe moet ik omgaan met deze ontwikkelingen?
Beleggen is voor de lange termijn. Daarom is het van belang om bij aandelen de marktontwikkelingen te vertalen naar invloeden op toekomstige bedrijfsresultaten.
De Amerikaanse economie draait momenteel op volle toeren, met gunstige economische vooruitzichten. We zien geen tekenen dat dit tij spoedig zal keren.
Een oplopende inflatie is in dit soort marktomstandigheden een logische bijkomstigheid. Zolang de inflatie zich onder of in de buurt van het beoogde doel bevindt, heeft deze geen grote negatieve impact op de bedrijfsresultaten.
Vertraagde inflatiestijging
De huidige kerninflatie is nog steeds onder het beoogde doel van 2%. Hier komt bij dat technologische ontwikkelingen en economische globalisering (denk aan Uber en Airbnb) bijdragen aan een vertraagde inflatiestijging.
De (versnelde) renteverhoging past eveneens bij de huidige economische situatie. Wanneer de economische trein op stoom is gekomen, is het niet logisch om kolen op het vuur te blijven gooien door de rente laag te houden. De rente wordt daarom geleidelijk verhoogd, om te voorkomen dat de economie uit de bocht vliegt.
Bedenk dat de rente afgelopen jaren historisch laag is geweest. Vanuit historisch perspectief is de huidige 10-jaars rente van circa 3% nog steeds relatief laag.
Waar moet ik voor waken?
Wanneer u belegt voor de lange termijn, is het essentieel om de lange termijn ontwikkelingen te blijven monitoren. Rente- en inflatieniveaus kunnen niet onbeperkt doorstijgen zonder dat dit op den duur de economische groei zal remmen.
Historisch lage volatiliteit
Op dit moment is hiervan echter nog geen sprake. De afgelopen jaren zijn we verwend door historisch lage volatiliteit en rentestanden.
Volatiliteit is in feite normaal wanneer u belegt in aandelen. Hiervoor ontvangt u als belegger dan ook een hoger rendement. Laat u niet van de wijs brengen door volatiliteit op de korte termijn zolang de lange termijn vooruitzichten nog gunstig zijn.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.