Het FD kopte onlangs dat bij een groot deel van de pensioenfondsen nog steeds een korting dreigt. Daarmee stijgt de onzekerheid over het pensioen opnieuw. Eerder werd de AOW-leeftijd opgeschroefd naar 67 jaar en werd het pensioenbedrag gemaximeerd.
Hierdoor wordt het steeds belangrijker om zelf maatregelen te nemen om een goed pensioen te bereiken. In deze column leg ik uit hoe u op een belastingvriendelijke manier kunt sparen voor uw pensioen.
Belastingvoordelen
Welke belastingvoordelen kunt u behalen? In deel I van deze reeks heb ik aangegeven waarom het verstandig is om het heft in eigen handen te nemen wat betreft uw pensioen. De overheid deelt deze mening en biedt daarom de mogelijkheid om gebruik te maken van belastingvoordelen door vermogen op te bouwen op een lijfrenterekening. De inleg op zo'n lijfrenterekening kunt u in mindering brengen op de inkomstenbelasting.
Mensen met een hoger inkomen betalen in box 1 tot 52% inkomstenbelasting. Als het pensioen wordt uitgekeerd, moet u weer inkomstenbelasting betalen. Maar vaak is het percentage op dat moment aanzienlijk lager. Het belastingvoordeel kan oplopen tot 30%. Daarnaast is het opgebouwde vermogen op de lijfrenterekening vrijgesteld van box 3 heffing. Op de lange termijn is het voordeel van de box 3 vrijstelling groot.
Wat levert dit op? Een rekenvoorbeeld
Om een idee te krijgen van het voordeel van de vrijstelling in box 3 geef ik u een rekenvoorbeeld. Stel u belegt vanaf uw twintigste jaar maandelijks 250 euro op een lijfrenterekening met fiscaal voordeel. Als u tussen 20 en 67 jaar jaarlijks een nettorendement van 6% behaalt, bouwt u een vermogen op van 746.594 euro. Als het vermogen wel onder de box 3 heffing valt, groeit het eindkapitaal aan tot 659.026 euro. Het voordeel is dan meer dan 85.000 euro.
Voor de berekening is gebruik gemaakt van www.berekenhet.nl en uitgegaan van de belastingtarieven 2018 en een fiscaal partnerschap.
Wat zijn de nadelen?
Aan deze gunstige voorwaarden zijn wel strenge voorwaarden verbonden. Zo mag het opgespaarde vermogen niet worden aangewend voor andere doeleinden dan het pensioen. Het geld is dus niet vrij beschikbaar. Ook geldt er een maximumbedrag dat u mag sparen.
Het is dan ook belangrijk om u te verdiepen in de voorwaarden via bijvoorbeeld de site van de Belastingdienst of door een goede adviseur te raadplegen. Want als u niet voldoet aan de gestelde voorwaarden, verliest u het belastingvoordeel en riskeert u een boete van 20%.
Bouw zoveel mogelijk vermogen op
Voor een zorgeloze oude dag is het belangrijk zoveel mogelijk vermogen op te bouwen. Als u meer kunt sparen dan de maximaal toegestane storting op de lijfrenterekening, kunt u dit vermogen op een normale rekening stallen (waarover wel vermogensrendementheffing gerekend wordt).
Daarnaast is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met de opbouw en te streven naar een aantrekkelijke rendement/risico-verhouding. In deel 3 van deze serie ga ik daar verder op in.
... met fiscaal voordeel
Kortom, het wordt steeds belangrijker om zelf voorzieningen te treffen voor uw oude dag. Vanwege de belastingvoordelen is het interessant om vermogen op te bouwen op een lijfrenterekening. Bij een lange termijn nemen de belastingvoordelen toe tot een groot bedrag.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.